Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изкуственият интелект в живота на хората

Снимка: Радио София

Елица Стоилова, създател на платформа за чатбот с изкуствен интелект UMNI, разказа пред Радио София за това, как тяхна разработка е избрана за финалист на голямо състезание за стартъпи в Португалия, както и за чатбота на НБУ, който е разработила. Тя гостува в Денят на жената предприемач, който се отбелязва в 144 държави и 110 университета и институти по цял свят, за да подпомогне промяната и развитието на 250 милиона момичета, които живеят в бедност. По този повод Елица Стоилова, която е чест лектор на форуми, свързани с иновации, предприемачество и нови технологии, е поканена да участва в панела, озаглавен "Изкуствен срещу естествен интелект". В него ще бъдат разглеждани въпроси как изкуственият интелект променя живота на хората.

По думите й противопоставяне няма, защото това, което образно наричаме изкуствен интелект е плод на естествения интелект.

"Самият термин изкуствен интелект е изключително всеобхватен, той е като термина "вода". Когато говорим за вода, трябва да кажем дали е речна, дали е дъждовна, дали е от морето, дали е от крана, дали е минерална вода, дали е трапезна вода. Изкуственият интелект е цялостно научно направление и има много подразделения, които се занимават с разработки в различни сфери. Когато говорим за гласово разпознаване, когато говорим за лицево разпознаване и за много други такива технологии, зад тях стоят също алгоритми. Тяхната работа е да изпълняват някакви функции за части от секундата, но много по-бързо и точно, отколкото един човек може да го направи. За да свършат някаква работа за кого? За нас хората", поясни Стоилова.

Тя допълни, че в случая най-плашещото е самата промяна, тъй като хората трудно свикват с промените. Технологията навлиза все повече в нашето ежедневие и хората ще трябва да се адаптират, а и самите професии се променят. Освен това в следващите няколко години, отново във връзка с изкуствения интелект, ще възникват и нови професии, за които също ще има нужда от хора.

"Има страшно много ресурси за обучение, изключително достъпни и днес всеки може да разработи свой чатбот и да тренира разговорния АI модел за своя собствен бизнес без да има технически знания и умения.

"Трябва да приемем факта, че трябва да се учим. Ученето докато си жив не е от днес, но точно в тази сфера е абсолютно задължително", допълни тя.  

Стоилова и нейната фирма са един от петимата финалисти на състезание за стартъпи в туризма, което се провежда в Португалия. Те са се преборили с над 150 компании от 15 държави. Състезанието е организирано от португалския Център за иновации в туризма, създаден и подкрепян от Министерството на туризма на Португалия, Майкрософт, Гугъл и други ключови организации. Финалът ще се проведе на 16 януари 2024 г. в Порто, когато ще бъде обявен и победителят.

"Министерството на туризма на Португалия има 10 годишна стратегия за иновации в туризма. Имат фонд, който отделя средства и инвестира в технологични стартъпи, които са точно фокусирани в сферата на туризма. Самата програма беше уникална цяла седмица. Не само, че посетихме известни туристически места в Лисабон и Порто, но фокусът беше посещение на лаборатория за технологии, център за научно-изследователски изследвания, където се създават ракети, подводни лодки и други такива машини", отбеляза тя и добави:

"Много сме различни, с много различни продукти и услуги участваме, като оценката е не само на базата на това, което сме постигнали до момента и с каква технология сме на пазара (в случая ние сме с чатботове с изкуствен интелект), но и какъв е потенциалът за бързо развитие на самата компания, колко сме активни. Цялостен преглед на дейността от много различни гледни точки."

"НБУ е първопроходец в България с разработването на университетски чатбот, който работи на живо повече от месец. Техен екип го разработи, използвайки нашата платформа. Той помага на студентите по много различни теми, а от ръководството са решили, че за да могат да преценят какви са темите, които чатботът ще покрие са направили анализ на комуникацията на университета със студентите 5 години назад. В процеса на планиране са открили възможности за оптимизиране на административните процеси", споделя Стоилова.

По думите й алгоритъмът иззема рутинните задачи, за да може персоналът да се съсредоточи върху по-висококвалифицирана дейност, която дава по-висока добавена стойност на бизнеса и потребителите. Стоилова отбеляза, че старите версии на чатботове, които все още присъстват на пазара често се объркват с отговорите, когато има много ключови думи и това създава погрешно негативно впечатление. Новите версии, които са с изкуствен интелект не търсят ключова дума, а се анализира логиката на самия въпрос.

Стоилова призова хората, които искат да се занимават с тази технология да се запишат на курсове, тъй като тя е динамична и се развива бързо.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмицата започва със слънце, температурите тръгват нагоре

Днес ще бъде предимно слънчево, но преди обяд на места в низините и котловините ще има мъгли или ниска облачност. Към края на деня от северозапад ще започне ново увеличение на облачността. В Източна България ще духа слаб вятър от запад-югозапад. Максималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 6°. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 11.12.23 в 07:35
Кокалянски Урвич

Крепостта Урвич още изненадва учените

Крепостта Урвич представлява останки от средновековна твърдина от 9 – 10 в. известна още като Кокалянски Урвич. Намира се на 20 км от София, след Панчарево в посока Самоков. Много е подходяща за бърз кръгов маршрут сред природата с исторически привкус и дори включва посещение на манастира Св. Николай Летни. Известна още като последната крепост на..

публикувано на 10.12.23 в 11:50

Когато се грижим един за друг показва от какво сме направени

Кои са наградените юристи в 11-тите Национални правосъдни награди с благотворителна кауза, на които БНР беше медиен партньор? Какви средства са събрани за деца с ДЦБ и семейства с репродуктивни проблеми? Отговорите - в р азговор с юриста и журналист Нина Никол Хамилтън – председател на Балканска медийна асоциация и със  Зий Ребело – меценат и..

публикувано на 10.12.23 в 11:00

Всеки човек трябва да намери своето зарядно

Как да контролираме не само физиката, но и съзнанието си, как да се храним сега по време на коледните пости и в празничните дни без да лишим организма си от полезните вещества? Как да възпитаваме у себе си въздържание и воля? Отговорите от  д-р Йорданка Господинова , наш традиционен гост по темата, която също е и поетеса (повече в края на файла..

публикувано на 10.12.23 в 10:00
Поли Кинова

Посветих се да споделям красота

Дизайнерката Поли Кинова – носител на наградата „Златната игла“: "Да творя ме прави щастлива. Модата е моето призвание. Тя е вътрешно усещане, свобода, а това е най-голямата ценност. Посветих се да споделям красота. Професията на модния дизайнер изисква много развито въображение. Постоянно да си информиран за тенденциите в модата...

публикувано на 10.12.23 в 11:30

Историята оживява - Църквата “Свети Николай” в Копривщица

Днес си говорим за едно непреходно място в българското мироздание. То се намира до Косьово дере, на границата на Средна и Тороман Махала в град Копривщица. Мястото е църквата “Свети Николай”. Духовно място, което пази устоите на нашия народ близо 180 години. Храмът е двуетажен, с обща площ 500 кв. м, с възможност да приеме около 1500 миряни...

публикувано на 09.12.23 в 16:00
Йордан Георгиев

Софийски разкази - Йордан Георгиев за стара, стара София

Археолог, учител и екскурзовод, Йордан Георгиев ни води из историята на стара, стара София: "Професиите ми се разделят на сезони, но се съчетават много добре. С учениците ми сме правили обиколки за да ги ентусиазираме, особено след излизането от пандемията. Правим "Римския тур" - най-непонятен, но и най-интересен. От Римска София се вижда немалка..

публикувано на 09.12.23 в 15:00