Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуственият интелект в живота на хората

Снимка: Радио София

Елица Стоилова, създател на платформа за чатбот с изкуствен интелект UMNI, разказа пред Радио София за това, как тяхна разработка е избрана за финалист на голямо състезание за стартъпи в Португалия, както и за чатбота на НБУ, който е разработила. Тя гостува в Денят на жената предприемач, който се отбелязва в 144 държави и 110 университета и институти по цял свят, за да подпомогне промяната и развитието на 250 милиона момичета, които живеят в бедност. По този повод Елица Стоилова, която е чест лектор на форуми, свързани с иновации, предприемачество и нови технологии, е поканена да участва в панела, озаглавен "Изкуствен срещу естествен интелект". В него ще бъдат разглеждани въпроси как изкуственият интелект променя живота на хората.

По думите й противопоставяне няма, защото това, което образно наричаме изкуствен интелект е плод на естествения интелект.

"Самият термин изкуствен интелект е изключително всеобхватен, той е като термина "вода". Когато говорим за вода, трябва да кажем дали е речна, дали е дъждовна, дали е от морето, дали е от крана, дали е минерална вода, дали е трапезна вода. Изкуственият интелект е цялостно научно направление и има много подразделения, които се занимават с разработки в различни сфери. Когато говорим за гласово разпознаване, когато говорим за лицево разпознаване и за много други такива технологии, зад тях стоят също алгоритми. Тяхната работа е да изпълняват някакви функции за части от секундата, но много по-бързо и точно, отколкото един човек може да го направи. За да свършат някаква работа за кого? За нас хората", поясни Стоилова.

Тя допълни, че в случая най-плашещото е самата промяна, тъй като хората трудно свикват с промените. Технологията навлиза все повече в нашето ежедневие и хората ще трябва да се адаптират, а и самите професии се променят. Освен това в следващите няколко години, отново във връзка с изкуствения интелект, ще възникват и нови професии, за които също ще има нужда от хора.

"Има страшно много ресурси за обучение, изключително достъпни и днес всеки може да разработи свой чатбот и да тренира разговорния АI модел за своя собствен бизнес без да има технически знания и умения.

"Трябва да приемем факта, че трябва да се учим. Ученето докато си жив не е от днес, но точно в тази сфера е абсолютно задължително", допълни тя.  

Стоилова и нейната фирма са един от петимата финалисти на състезание за стартъпи в туризма, което се провежда в Португалия. Те са се преборили с над 150 компании от 15 държави. Състезанието е организирано от португалския Център за иновации в туризма, създаден и подкрепян от Министерството на туризма на Португалия, Майкрософт, Гугъл и други ключови организации. Финалът ще се проведе на 16 януари 2024 г. в Порто, когато ще бъде обявен и победителят.

"Министерството на туризма на Португалия има 10 годишна стратегия за иновации в туризма. Имат фонд, който отделя средства и инвестира в технологични стартъпи, които са точно фокусирани в сферата на туризма. Самата програма беше уникална цяла седмица. Не само, че посетихме известни туристически места в Лисабон и Порто, но фокусът беше посещение на лаборатория за технологии, център за научно-изследователски изследвания, където се създават ракети, подводни лодки и други такива машини", отбеляза тя и добави:

"Много сме различни, с много различни продукти и услуги участваме, като оценката е не само на базата на това, което сме постигнали до момента и с каква технология сме на пазара (в случая ние сме с чатботове с изкуствен интелект), но и какъв е потенциалът за бързо развитие на самата компания, колко сме активни. Цялостен преглед на дейността от много различни гледни точки."

"НБУ е първопроходец в България с разработването на университетски чатбот, който работи на живо повече от месец. Техен екип го разработи, използвайки нашата платформа. Той помага на студентите по много различни теми, а от ръководството са решили, че за да могат да преценят какви са темите, които чатботът ще покрие са направили анализ на комуникацията на университета със студентите 5 години назад. В процеса на планиране са открили възможности за оптимизиране на административните процеси", споделя Стоилова.

По думите й алгоритъмът иззема рутинните задачи, за да може персоналът да се съсредоточи върху по-висококвалифицирана дейност, която дава по-висока добавена стойност на бизнеса и потребителите. Стоилова отбеляза, че старите версии на чатботове, които все още присъстват на пазара често се объркват с отговорите, когато има много ключови думи и това създава погрешно негативно впечатление. Новите версии, които са с изкуствен интелект не търсят ключова дума, а се анализира логиката на самия въпрос.

Стоилова призова хората, които искат да се занимават с тази технология да се запишат на курсове, тъй като тя е динамична и се развива бързо.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02
архив

Кметът на Елин Пелин: Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян"

Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян". Това каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Той обясни, че няма опасност за хората. И посочи, че наред с двете пожарни, много доброволци са се отзовали на призива за помощ. "Има над 150 доброволеца на терен. За жалост обаче, пожарът е на много голямо пространство и вятърът като го..

публикувано на 23.08.24 в 18:08
Михаил Вешим

Какво казва сатиричната журналистика и на какво се смее?

Наскоро беше свален сатиричен сайт, който иронизира част от политическия елит. Това е отправна точка, която повдига въпросите за важността и ролята на сатиричната журналистика, какво казва и на какво се смее, какви образи използва и как се различава от преди и сега в чувството си на хумор? По темата говори българският писател Михаил Вешим...

публикувано на 23.08.24 в 17:21
Скрийншот от видео на пожара близо до Нови хан

Пожар гори във вилна зона "Побит камък" в близост до с. Нови хан

За пожар в близост до село Нови хан, съобщиха от община Елин Пелин във Фейсбук. От Областната дирекция на МВР - София обясниха, че пожарът е във вилна зона "Побит камък". Общо три екипа на пожарната извършват действия по погасяване на пламъците, съобщиха от ОДМВР. Междувременно кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи за БНР, че вече е..

публикувано на 23.08.24 в 17:06