Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Най-често срещаното рядко заболяване засяга над 250 семейства у нас

Дарителска кампания за инхалатори за пациентите с муковисцидоза

От асоциация "Муковисцидоза" искат да осигурят 50 броя от жизненоважните апарати

| Интервю
Розата е символ на рядката болест муковисцидоза
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Дарителска кампания за закупуване на специални инхалатори за хора със заболяването муковисцидоза започна преди дни едноименната пациентска организация. От асоциация "Муковисцидоза" искат да осигурят 50 броя от жизненоважните апарати, така че пациентите да вдишват правилно лекарствата си няколко пъти дневно. Необходимите средства са в размер на 25 хиляди лева.

Днес отбелязваме Световния ден за борба с това рядко заболяване, което у нас засяга малко над 250 семейства.

Муковисцидозата е най-често срещаното рядко заболяване. Специфично е, че пациентите на пръв поглед изглеждат добре, но боледуват много често и често кашлят, обясни за БНР Антон Алексиев, председател на асоциация "Муковисцидоза".

"И най-леките настинки са много опасни, защото се превръщат в бронхопневмонии. За нас са много сериозни нещата, обикновено влизаме в болница."

Антон Алексиев  Снимка: Личен архив

Заболяването е генетично, човек се ражда с него. Самият Антон Алексиев е диагностициран на 18-годишна възраст.

Отскоро в България се прилагат генни модулатори – таблетки за ежедневен прием, които подобряват живота на хората с муковисцидоза, посочи Алексиев.

"Те дадоха съвсем различен поглед над живота и тяхното качество на живот. Заплащат се от Здравната каса. Не всички пациенти могат да се възползват, тъй като генното лечение е за строго определени мутации на гена."

Инхалаторите са изключително важни за пациентите с рядкото заболяване. Всеки пациент прави по няколко инхалации на ден, каза Антон Алексиев в предаването "Хоризонт до обед".

По думите му специализираните инхалатори са много скъпи – около 500 лева. Държавата не ги покрива финансово, затова асоциацията се опитва да ги осигури за всички пациенти.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За предизвикателството да си кмет трети път на Елин Пелин

Кметът на Община "Елин Пелин" инж. Ивайло Симеонов спечели доверието на над 57% от избирателите. Той говори в предаването "Ритъмът на столицата" за приоритетите през новия мандат, за спешните задачи, които стоят на дневен ред и за развитието на общината през следващите години. Относно равносметката за изминалите два мандата той сподели, че тя е..

публикувано на 29.11.23 в 19:46

Възможно ли е овладяването на CO2 емисиите?

Тема на дискусията с "WWF България" в предаването "Ритъмът на столицата" е "Индустрия - нулеви емисии". Подробности разказаха доц. д-р Владимир Зиновиев, директор на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура в УНСС, Румен Карамихалев, директор на една от големите компании в Източна Европа за безвъглеродна стомана, както..

публикувано на 29.11.23 в 17:19

"Тази Коледа чудесата правите вие" в подкрепа на деца, лишени от родителски грижи

Фондация "За нашите деца" стартира 11-тото издание на традиционната си дарителска кампания, в подкрепа на деца, лишени от родителски грижи "Тази Коледа чудесата правите вие". Инициативата обединява различни общности – бизнес, училища, деца и възрастни. Досега основният елемент от инициативата включваше предизвикателства, които отправят от..

публикувано на 29.11.23 в 14:46

Коледна графити работилница правят от организацията "0511"

Коледа е времето, в което София става по-цветна, по-красива, по-весела. Това се дължи на коледната украса, но и не само. Всъщност целогодишно градът има по-шарен и приветлив облик благодарение на графити изкуството. Едно улично изкуство, което отдавна вече не се смята за вандализъм, а за художествено произведение на разлчини артисти. И като всяко..

публикувано на 29.11.23 в 14:00

Оперният мюзикъл от Христос Папагеоргиу "Калас и Онасис" пред софийска публика

Оперният мюзикъл от Христос Папагеоргиу "Калас и Онасис" ще постави началото на Новогодишния музикален фестивал на 13.12.23 г., в зала 1 на Националния дворец на културата. Пред Радио София Страцимир Павлов - диригент-постановчик на спектакъла на Държавната опера във Варна сподели, че композитора Папагеоргиу е музикант, който владее няколко..

публикувано на 29.11.23 в 13:11

Богатството и колоритът на китайската култура в книгата "Китайски приказки"

В Централното фоайе на Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий“, бяха представени две нови издания, свързани с вълшебството на мистичния Изток. За едното от тях - новото издание на „Китайски приказки“, разказа пред Радио София, доц. д-р Антония Цанкова - преподавател в Софийския университет по дисциплините “Граматика на китайския,..

публикувано на 29.11.23 в 13:08

Библиотеките с принос в съвременното разбиране на грамотността

Да се наречеш грамотен вече не е достатъчно да можеш да четеш и пишеш правилно. В днешно време е важно още как възприемаме това, до което имаме достъп, как използваме онлайн съдържанието и въобще информацията от всички видове медии. Фондация „Глобални библиотеки-България“ започна нов 10-месечен проект - „Споделяй отговорно” /Be Aware..

публикувано на 29.11.23 в 11:41