Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 24 и 25 ноември в Зала "Джон Атанасов"

Базар на професиите с девето издание в София Тех Парк

Снимка: Fb/Sofia Tech Park

Деветото издание на "Базар на професиите" - най-голямото публично изложение за представяне на професии отново ще се проведе в зала "Джон Атанасов", София Тех Парк на 24-ти ноември 2023 г., петък и 25-ти ноември, събота.

Събитието ще срещне деца и младежи с компании и професионалисти от различи сфери.

Това е най-голямото публично изложение за представяне пред ученици на професии от компании и професионалисти.

Проектът е продължение на "Гордея се с труда на моите родители", но показва и професии извън рамките на компаниите - традиционни, но значими за обществото като лекар, учител, писател, както и нови и придобиващи широка популярност, също и такива, които се очаква да бъдат необходими и търсени в бъдеще. Организатор е Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

В рамките на базара ще бъдат представени резултатите от първото проведено проучване за мечтаните професии и за това, какво привлича бъдещите професионалисти да се развиват в дадена сфера.

Специализиран панел ще събере младите хора с експерти в сферата на маркетинга, човешките ресурси, журналистиката, предприемачеството, програмирането и образованието в открит дебат за влиянието на изкуствения интелект, а организаторите са подготвили интервю и със самия изкуствен интелект. Подробности за всичко това разказа пред Радио София Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.


"При нас вече 9 години идват стотици млади хора, те са изключително любопитни, търсещи, желаещи да намерят своя път. Интересът на учителите, които водят учениците, на родителите и на самите младежи ни стимулира да им представим най-доброто от сферата на професиите, в сферата на компаниите. Разбира се, каним и други професионалисти - журналисти, които не са част от бизнеса, но пък могат да представят своите професии по един добър начин и да вдъхновят младите хора", сподели Дарина Георгиева.

Още от първото си издание "Базар на професиите" е разпознат от бизнеса като общественополезна инициатива. Днес компаниите и организациите обогатяват участието си чрез включване с няколко формата – изложбени щандове, работилници, индивидуални лекции и участие в дискусии. Различните форми на интеракция с младежите правят досега им до професиите запомнящ се.

Георгиева посочи, че за тези девет години през Базара на професиите са преминали около 15 хиляди души, но влиянието му сред тях е изключително силно.

"Има млади хора, които вече няколко поредни години идват, питат, срещат се с нашите лектори, наистина търсят и намират своята посока. Най-голямото удовлетворение е да видиш искрата в очите им и пътя, по който те ще поемат оттук-нататък", изтъкна тя.

Базарът ще бъде открит със специална сесия посветена на мечтите на младите хора.

"Защото през лятото ние ги попитахме какви са техните интереси и виждания за собственото им развитие и кои професии смятат, че ще имат живот в следващото десетилетие или две. Попитахме и родителите какво мислят те, така че ще покажем съпоставката. Има известно разминаване между това, което родителите смятат за най-перспективни професии и това, което искат децата и съответно направихме интервю и с изкуствен интелект, за да видим той какво мисли. Мога да загатна, че мнението на изкуствения интелект и това на младите хора се доближават, но повече ще разберем от професионалистите социолози, които са направили проучването", поясни Георгиева.

Какви трябва да са уменията на младите хора във време, в което някои професии вече не съществуват, но вероятно ще се появят нови, за които още не знаем?

На Базара на професиите ще гостуват кариерни специалисти, които ще разкажат на младите какви са необходимите умения. Съответно те ще направят поне предварителен тест, с който да определят къде се срещат техните умения с това, което се търси и кой път да изберат.

Ще има специални сесии за гимназистите и насоки накъде да поемат след 10-11 клас, накъде да се насочат, ако искат да продължат обучението си в университет. Входът е свободен!

Още подробности по темата, чуйте в разговора на Катя Василева с Дарина Георгиева.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54