Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Ангел Попов
Снимка: БГНЕС

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов, експерт от Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП).

Той подчерта, че от 1 юли зам.-кметът по транспорта в Столичната община е увеличил скоростта на автобусите като е намалил в графика времето на придвижване между две спирки.

Платформата пред спирката Снимка: Диана Русинова

"Събрахме достатъчно информация и през следващата седмица на пресконференция ще докажем, че това е ненужно и опасно. Сега средната скорост в градския транспорт е около 27 км/ч. Превозните средства могат да се движат и по-бързо, но зависи от настилката и условията. В столицата се появиха бус ленти, но и много пешеходни пътеки и легнали полицаи", каза специалистът, който е бил и зам.-министър на транспорта.

Според него две седмици и половина след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, нищо не се случва в централните улици, по които бе въведена реорганизация на движение и паркиране (бул. "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Витоша").

Бул. Витошка Снимка: ЕЦТП

"Не мога да разбера защо държавата не прилага санкция за неизпълнение на решение на съда. Вече 2 седмици никой нищо не предприема. Ние (от ЕЦТП) сме пуснали сигнал до прокуратурата още преди решението на съда - преди 3 седмици. Върховният административен съд е дал точна формулировка на това, което е направено. Ключовата думичка е незаконно. Всичко държавни органи трябва да се сезират и да бъдат премахнати всички неща, поставени без причина", допълни Ангел Попов.

Чуйте разговора на Константин Лавсов.

  • Потърсихме и позицията на Столичната община по казуса за реорганизацията на движение, в лицето на зам.-кмета по транспорта Илиян Павлов, но засега нямаме дори писмен отговор.
По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмовият конкурс "35 секунди демокрация" представя гледните точки на млади творци

През 2024 г. отбелязваме 35 години от падането на берлинската стена. По този повод филмово студио „Ню Бояна“, Крис Захариев и с подкрепата на Фондация „Америка за България“, организират филмов конкурс „35 секунди демокрация”. Той е насочен към български творци на възраст между 18 и 30 години. Целта е да бъдат представи гледните точки на..

публикувано на 18.07.24 в 18:05

Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители

Днес Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители в Деня на Гражданската защита.  До 18 часа екипи на Гражданска защита и на Дирекция "Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община ,  БЧК и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ разясняват на гражданите как да реагират при бедствия и аварии...

обновено на 18.07.24 в 16:55
Проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология във Военномедицинската академия

Проф. Ивайло Даскалов: Българите неглижират рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдовите заболявания

България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания. Освен ниската здравна култура и липсата на профилактика, друг важен фактор за развитието им е затлъстяването на нацията. Много често артериалната хипертония протича безсимптомно, а нелекуването на високото кръвно налягане уврежда сърцето. Съветът на специалистите е да..

публикувано на 18.07.24 в 15:19
Велека Цанкова от

Мишо Йосифов и "Новините в джаза" представят своята Лятна емисия в последния ден на юли

Велека Цанкова за Лятната емисия на "Новините в джаза", която ще можем да видим на терасата на "Топлоцентрала" на 31 юли 2024 г.  и съвсем не е за изпускане, защото… "Подбрали сме музика със съвсем лятно настроение, ще има интересни кавъри на популярни пиеси, а в същото време разбира се, ще си посвирим и от авторската ни музика, която се..

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Започна реконструкцията на ул. "Опълченска"

Днес започва реконструкцията на ул. "Опълченска", което се случва 12 години след изготвянето на проекта. Дейностите стартираха от мостовото съоръжение при река Владайска на кръстовището с бул. Сливница, където вече са въведени и ограничения в движението. Участъкът, който предстои да бъде ремонтиран е до кръстовището на ул. Опълченска с бул...

публикувано на 18.07.24 в 12:22