Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Столичния инспекторат Николай Неделков:

Санкции за над 120 хил. лв. заради непочистен сняг в София

| Интервю
Снимка: Анастасия Крушева

Санкции в размер на над 120 хил. лв. са наложени на снегопочистващите фирми в София, съобщи пред БНР директорът на Столичния инспекторат Николай Неделков. 

"Направихме всички възможни усилия, за да бъдат изчистени пространствата. Имаше установени нарушения. Фирмите са санкционирани. След санкциите проблемите са отстранени. Но има още работа. Имаме и санкционирани търговски обекти за непочистени тротоари пред техните площи - те са 33. Фирмите са санкционирани за непочистени улици и спирки в размер на над 120 хил. лв.", посочи той. 

По думите му почистването около обществените сгради е отговорност на общината. Там, където не са взети мерки, фирмите са санкционирани, подчерта Неделков. 

В интервю за предаването "Преди всички" той обяви, че на общинското предприятие, което почиства в столичния район "Красна поляна", ще бъде направена цялостна ревизия, за да бъдат установени проблемите и да може да заработи както трябва. 

По думите му има места в София, в които няма никакви установени проблеми и санкции

Николай Неделков отбеляза, че повечето договори на снегопочистващите фирми изтичат през 2025 г. До тогава там, където е необходимо, те ще бъдат "мотивирани" чрез санкции, коментира той и добави, че досега няма обжалвана санкция, която да е спечелена от фирмата в съда
Директорът на инспектората и днес обикаля столичните улици, за да види каква е обстановката. "По пътните платна няма проблем. Работата във вътрешнокварталните улици продължава. През нощта имахме обработки в планинските части на районите Витоша и Банкя. Днес през деня продължаваме", каза той. 


Все още продължава работата и по падналите клони и дървета в столицата, каза Неделков, като уточни, че Столичният инспекторат не контролира този процес. 
Неделков подчерта обаче, че работещите в инспектората не са достатъчни

"Капацитетът на инспектората е изключително малък. От щатна бройка 424 служители, в момента работим 305, като в тях влизат и служителите в майчинство и дългосрочен болничен. Ще направим всичко необходимо, за да стегнем човешкия ресурс до капацитет, необходим за справяне със ситуацията. Нашата работа е контролна и превантивна". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без вода остават части от ж.к. "Гео Милев", "Младост 1", Банкя и с. Кътина

На 31 юли (сряда) във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности по ул. „Николай Коперник“, ж.к. „Гео Милев“ , от предупреждават от „Софийска вода“ предупреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 часа  в блокове  103, 104, 105, 106 и 107. Заради строително-ремонтни дейности по бул. „Цариградско шосе“,..

публикувано на 31.07.24 в 07:15

Дъвки и енергийни напитки с вкус на коноп и канабис откриха в магазин в София

Областната дирекция по безопасност на храните София-град установи, че в търговски обект за хранителни стоки на бул. "Витоша" се продават дъвки и енергийни напитки с вкус на коноп и канабис. Съдържанието на съставки, които имат психотропен ефект върху човешкия организъм в тези продукти, надхвърля максимално допустимата стойност от 0,2%...

публикувано на 30.07.24 в 19:36

Разходите на Столичната община за първото полугодие на 2024-та

Столичната община публикува информация за всички разплащания, които е направила за първото шестмесечие на 2024 г. Те са в размер на 425.8 млн. лв. За финансиране на разплащания на разходи на районните администрации са делегирани 674.8 млн. лв., а към второстепенни и третостепенни разпоредители на средства – 146.8 млн. лв.  От Общината..

публикувано на 30.07.24 в 16:39
Новата линия ще се обслужва от двуетажни автобуси

С нова автобусна линия ще презентират софийски туристически обекти

София отчита повишение със 7% на броя туристи за първото полугодие , съобщават от Столичната община, цитирайки на заместник-кмета Никола Барбутов. Ръстът е от 15% на годишна база за 2023 г., като туристопотокът дори е над нивата от преди Covid-19. От 3 август 2024 г. се пуска в движение нова автобусна линия № 200 . Тя ще функционира през..

публикувано на 30.07.24 в 15:17

Пощенските станции временно прекъсват работа с клиенти

Има временно спиране на работата на пощенските станции, съобщиха от пресцентъра на "Български пощи", предаде БТА. До 15.00 ч. днес временно няма да се обслужват клиентите в пощенските станции на "Български пощи" поради извършване на технически дейности в системата на мобилния оператор, осигуряващ интернет свързаност, информират от националния пощенски..

публикувано на 30.07.24 в 14:12

Остават 2 седмици за кандидатстване по програма "Зелена София-2024 г."

До 13 август 2024 г. продължава събирането на предложения по общинската програма "Зелена София-2024 г." , напомнят столични районни кметове. Основните цели са: подобряване на зелената инфраструктура в столицата, участие на гражданите в озеленяването и подобряване на градската среда, както и инвестиции в устойчиви и екологични проекти...

публикувано на 30.07.24 в 10:36

Мият улици в "Лозенец", местят автомобили, ако пречат

Продължава поетапното измиване на централни софийски улици под формата на „карета“ с временно затваряне на движението, съобщават от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). За да се избегне преместване на паркираните автомобили с „паяк“, собствениците трябва да ги преместят, докато трае дейността. На 30 юли от 07:30 ч. до приключване на миенето,..

публикувано на 30.07.24 в 07:25