Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Столичния инспекторат Николай Неделков:

Санкции за над 120 хил. лв. заради непочистен сняг в София

| Интервю
Снимка: Анастасия Крушева

Санкции в размер на над 120 хил. лв. са наложени на снегопочистващите фирми в София, съобщи пред БНР директорът на Столичния инспекторат Николай Неделков. 

"Направихме всички възможни усилия, за да бъдат изчистени пространствата. Имаше установени нарушения. Фирмите са санкционирани. След санкциите проблемите са отстранени. Но има още работа. Имаме и санкционирани търговски обекти за непочистени тротоари пред техните площи - те са 33. Фирмите са санкционирани за непочистени улици и спирки в размер на над 120 хил. лв.", посочи той. 

По думите му почистването около обществените сгради е отговорност на общината. Там, където не са взети мерки, фирмите са санкционирани, подчерта Неделков. 

В интервю за предаването "Преди всички" той обяви, че на общинското предприятие, което почиства в столичния район "Красна поляна", ще бъде направена цялостна ревизия, за да бъдат установени проблемите и да може да заработи както трябва. 

По думите му има места в София, в които няма никакви установени проблеми и санкции

Николай Неделков отбеляза, че повечето договори на снегопочистващите фирми изтичат през 2025 г. До тогава там, където е необходимо, те ще бъдат "мотивирани" чрез санкции, коментира той и добави, че досега няма обжалвана санкция, която да е спечелена от фирмата в съда
Директорът на инспектората и днес обикаля столичните улици, за да види каква е обстановката. "По пътните платна няма проблем. Работата във вътрешнокварталните улици продължава. През нощта имахме обработки в планинските части на районите Витоша и Банкя. Днес през деня продължаваме", каза той. 


Все още продължава работата и по падналите клони и дървета в столицата, каза Неделков, като уточни, че Столичният инспекторат не контролира този процес. 
Неделков подчерта обаче, че работещите в инспектората не са достатъчни

"Капацитетът на инспектората е изключително малък. От щатна бройка 424 служители, в момента работим 305, като в тях влизат и служителите в майчинство и дългосрочен болничен. Ще направим всичко необходимо, за да стегнем човешкия ресурс до капацитет, необходим за справяне със ситуацията. Нашата работа е контролна и превантивна". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Центърът за градска мобилност е с обновен сайт

Центърът за градска мобилност пусна своя  обновен сайт . Мотото му е "Градът по-близо до теб". Основните му подобрения са свързани с мобилната версия; прегледна и подредена информация; съвременен изглед. В сектор паркиране например, може да се прочете информация за електронния винетен стикер за локално паркиране; да се заяви за..

публикувано на 26.06.24 в 15:38
Мила Роберт

Мила Роберт поиска извинение за изпълнението ѝ на "София прайд"

Певицата Мила Роберт поиска извинение от хората, които са били обидени от изпълнението ѝ на "София прайд". Тя разпространи своя позиция чрез социалните мрежи. "България е моят дом. България е дом и на стотици хиляди ЛГБТИ хора. Изпълнението ми на София прайд и смяната на сценичния ми костюм целеше да вдъхне увереност на присъстващите за това,..

публикувано на 26.06.24 в 14:22

Задържаха момче и момиче в София за разпространение на наркотици

Млад мъж и приятелката му са задържани при акцията на СДВР и Второ районно полицейско управление в столичния кв. "Надежда". Акцията е проведена снощи. Младият мъж, който е арестуван, е известен на органите на реда като наркоразпространител. При обиск в апартамента му са открити три плика с тревиста маса. При направените експертизи е..

публикувано на 26.06.24 в 10:51

Спират водата в част от ж.к. "Надежда 1" и ж.к. "Триъгълника-Надежда"

Във връзка с подмяна на спирателен кран в ж.к. "Надежда 1" и ж.к. "Триъгълника-Надежда", от "Софийска вода" предупреждават, че на 26 юни (сряда) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района между: ул. "Кирил Дрангов", ул. "Хан Кубрат", ул. "Стефансон", ул. "Виолетка" и "Ломско шосе". При продължителност на..

публикувано на 26.06.24 в 07:35
Мила Роберт

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт за роклята й с трибагреника на "София Прайд"

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт, съобщава БГНЕС. Тя участва в концерта на "София Прайд", където беше облечена в къса рокля с трибагреника. Малко по-късно я съблече и я хвърли на земята. Под нея певицата носеше същия модел рокля, но този път вместо в бяло, зелено и червено, тоалетът беше с цветовете на ЛГБТИ флага...

публикувано на 25.06.24 в 14:18

Игри, демонстрации и симулатори на Фестивала за безопасност на движението

Близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания са предвидени за Националния ден на безопасността на движението по пътищата , който ще бъде отбелязан на 29 юни, събота. Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с..

публикувано на 25.06.24 в 10:40

Тежка катастрофа с три жертви на пътя между софийските села Световрачене и Локорско

Тежка катастрофа с три жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата, негов спътник и пресичаща пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи..

публикувано на 25.06.24 в 10:07