Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 350 хил. домакинства в Западна България - без ток след повреди в подстанции на "Електрохолд"

Софиянка за зимните неволи: Нямаше никаква организация за n-ти пореден път, това става всяка година

Снимка: БТА

Повече от 350 000 домакинства в Западна България са без ток след повреди в подстанции на "Електрохолд". Възстановено е електрозахранването на 100 000 клиенти, съобщиха от компанията. 

Вече цяло денонощие редица селища в Кюстендилско са без ток и въпреки усилията на службите, по всяка вероятност и през настъпващата нощ на някои места електрозахранването няма да бъде възстановено, каза за БНР областният управител инж. Александър Пандурски, който свика сформираният кризисен щаб по създалата се тежка обстановка в региона. 
Цели общини - Рила, Кочериново, Бобошево, Сапарева баня, сутринта в неделя бяха без ток. 

На агрегат повече от 10 часа работи и ГКПП "Гюешево".  Постепенно  после авариите се отстраняват, увери областният управител инж. Пандурски.

"Много е голям проблемът затова, че натежаха и жици, и дървета се счупиха, скъсаха проводници".

Вероятно ще има селища и през нощта без ток: "Във всички случаи ще има, сигурно ще има и някоя къща и в Кюстендил, и в Дупница. Не могат да покрият всичко, те са, за съжаление, толкова малко са екипи, които работят. Вдигнали са всичко, но това имат". 
В някои от селата жителите ще прекарат втора нощ без ток, като в дупнишкото село Дяково например - там хората се оплакват и от това, че не могат да заредят мобилните си апарати и нямат връзка с близките си.
Постепенно се нормализира обстановката и в община Ковачевци, където проблемите с електрозахранването продължиха близо 24 часа. Заради тока нямаше и вода, тъй като помпите не работеха. Без електрозахранване все още е община Земен. 

Почти в целия Пернишки регион пътищата вече са проходим, но падналият сняг и силният вятър прекъснаха електроснабдяването на много места.

Пред бедствено положение беше община Ковачевци. Минути преди 18:00 часа електрозахранването там беше възстановено, каза кметът Васил Станимиров.

Без ток все още е община Земен, съобщи кметът Михаил Златанов.

В останалите общини от област Перник обстановката се нормализира, почти навсякъде възстановено електрозахранването.

В община Радомир вече има електрозахранване, с изключение на Углярци, Драгомирово и Байкалско - авариите там ще бъдат отстранени утре, тъй като екипите са от пътували за Земен, където проблемът с тока още по-голям, обясни кметът Кирил Стоев.

 Добрата новина е че засега в региона няма бедстващи хора. Предприети са мерки при нужда на населението да бъде осигурено отопление храна и вода.

В столицата над хиляда са подадените сигнали за паднали дървета и клони заради лошото време.

Основните булеварди и улици на София бяха почистени, но кварталните улици останаха заснежени, а кметът Васил Терзиев излезе с призив гражданите и търговците сами да почистят пред своите блокове и магазини. 

Той съобщи, че почти във всички квартали на София е имало проблеми с електричеството. 

"Ситуацията е тежка, но под контрол, каза столичния кмет Васил Терзиев и призна, че паднали дървета и изпочупени клони са пречили на снегопочистващите машини. Градският транспорт обаче се е движил нормално в зимни условия.

"Тъй като снегът е доста тежък, много от дърветата са още със зелени листа по тях, това доведе до много паднали дървета, изпочупени клони, което пречи да снегопочистващите машини и създаде опасност.

Има много скъсани кабели на места, проблеми с електрозахранването, но всички екипи са работили денонощно. Основните пътни артерии са добре почистени, проходими. Активно се почистват спирки, подлези".

Терзиев каза, че не му е докладвано да има пострадали хора.

А през деня репортерската проверка на БНР установи, че основните булеварди и улици на София са почистени, но вътрешно-кварталните улици остават заснежени и с паднали клони по тях.  Столичани сами разчистват тротоарите около домовете си.
Непочистени са и спирките на градския транспорт. Хората се справят сами:
София -  26 ноември 2023 г."И сам войнът и войн. Предвид, че се знаеше какво ни очаква, нямаше никаква организация за n-ти пореден път, това става всяка година";

"Цялата велоалея е с паднали клони. И на другото кръстовище към "Хиподрума", и там е паднал клон и е запушил. Аз се чудех дали да го махна, ама не ми се занимава", споделиха столичани.

Общо 130 машини са се включили снегопочистването на София.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в маслинова гора край град Аргос в Гърция.

Опасно време в Гърция, има висок риск от пожари в част от страната

"Оранжев" код за силен вятър и риск от пожари е обявен от  властите в Гърция. Те  предупреждават за  повишено внимание при влизане в морето. В извънредно съобщение министърът по защита от природни бедствия Кикиляс отправи днес предупреждение, че половината страна се намира във висок риск от пожари поради много силен вятър. За изключително..

публикувано на 29.06.24 в 10:02

Ню Йорк Таймс с призив – Байдън да се оттегли от президентстката надпревара в САЩ

Редакционната колегия на вестник "Ню Йорк Таймс" призова Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара в САЩ след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп. Изданието, което по принцип го подкрепя, пише, че той е изглеждал като "сянката на велик държавен служител" и би се впуснал в "безразсъдна авантюра", ако продължи.  Вестникът..

публикувано на 29.06.24 в 09:49

Празникът на киселото мляко започва в Трънско

Как се приготвя прясно сирене ще покажат фермери от Трънско. С майсторската демонстрация ще започне празникът на киселото мляко, който по традиция се провежда в село Студен извор. То е родното място на д-р Стамен Григоров - откривателя на пръчковидната млечнокисела бактерия "лакто бацилус булгарикус".  Пред гостите на празника ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:06

"Сцена на вековете" - най-старият оперен фестивал на открито в България

Във Велико Търново от идната седмица започва тазгодишното издание на летния оперен сезон "Сцена на вековете" , в чийто репертоар са включени 15 заглавия - опера, балет, мюзикъл и концерт-спектакли. Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да видят световноизвестната танцова група "Огънят на Анадола" с впечатляваща хореография от фолклорен и..

публикувано на 29.06.24 в 09:05

Стотици се събират на българо-сръбския събор "Славчето"

Стотици роднини, приятели и туристи от двете страни на границата се очакват на поредния българо-сръбски събор "Славчето". Домакин и организатор този път е общината в Трекляно, миналата година беше Босилеград.  За събора границата се преминава през временен КПП при облекчен режим, каза кметът на Трекляно. Съборът в местността "Славчето"..

публикувано на 29.06.24 в 08:55

По 6 жени ще се състезават за място в "Медицина" и "Дентална медицина" в МУ - София

По шест жени ще се състезават за място в специалностите "Медицина" и "Дентална медицина" в Медицинския университет-София. При мъжете конкуренцията е по-малка - по трима за място. Днес и утре са приемните изпити по биология и химия. С около 20 повече са кандидат-студентите записани за редовните приемни изпити в Медицинския университет в..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Медии в РСМ: Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания

"Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания", "броят на македонците там е намалял наполовина". Със заглавия в подобен дух медиите в Северна Македония съобщиха за резултатите от преброяването на населението в Албания и ги определиха  като изненадващи. Те пишат и за партия, която не признава резултатите. Повече от 7000..

публикувано на 29.06.24 в 08:28