Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 декември 2023 г. малкият ринг на София става недостъпен за старите автомобили

Снимка: БГНЕС

От 1 декември 2023 г. влиза в сила нискоемисионна зона в центъра на София, която ще продължи до 28 февруари 2024 г. Тя ще важи за автомобили от най-замърсяваща категория 1. Това ще се случи на няколко етапа. Първият етап на въвеждането ще е т. нар. малък ринг между между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска" и бул. "Сливница" до Сточна гара. На кръстовищата, където се влиза в малкия ринг, трябва да има указателни знаци, табели и електронни табла на български и английски език. Големият ринг обхваща широкия център на София – територията, заключена между булевардите "Сливница", "Данаил Николаев", "Ситняково", "П. К. Яворов", ул. "Атанас Дуков", бул. "Х. Ибсен", бул. "П. Ю. Тодоров", бул. "И. Е. Гешов" и бул. "Константин Величков", но и бул. "Михай Еминеску", бул. "Никола Й. Вапцаров", ул. "Люба Величкова" и ул. "Сребърна".

Там ограниченията влизат в сила от 1 декември 2025 г., когато ще се забрани влизането на коли с категория 1. Две години след това, от декември 2027 г., на територията на големия ринг няма да могат да влизат и автомобили, категория 2. В месеците, в които ще е в сила забраната има най-силно замърсяване с фини прахови частици. Подробности по темата разказа арх. Елица Панайотова, координатор на проекта "Зелена София" на Столичната община.

По думите й е важно всички да осъзнаем, че чистотата на въздуха не е нещо абстрактно, а е свързано с нашето здраве и София за съжаление е един от най-мръсните градове в ЕС. Това е свързано с неудобства, които всички ние трябва да поемем, защото те са свързани с нашето здраве. Автомобилите са вторият по големина замърсител след битовото отопление. Мярката цели да започне да ограничава влизането в центъра на София на най-старите автомобили, които са над 25 години.

"Бензинови с първа регистрация преди 1996 г. и дизелови с първа регистрация преди 2002 година. Центърът на града е най-натоварената пешеходна зона в София, а пешеходците и децата са най-потърпевши и най-директно изложени на това замърсяване от ауспусите на колите. Ако погледнем от тази перспектива, наистина тази зона не е ограничаваща, защото извън тези три месеца замърсяването продължава. Тези три месеца са една много съобразена първа стъпка за налагане на това ограничение", посочи арх. Панайотова.

Тя допълни, че живущите, както и хората с увреждания са изключени от ограничението. Относно контрола при годишните технически прегледи заяви, че първа екокатегория може да получи и по-нов автомобил, ако той е с демонтиран катализатор, или не е в добро техническо състояние.

"Преди няколко години ние направихме измерване в реални условия по улиците и булевардите на София на емисиите на автомобилите в движение. Това, което установихме е, че около 5-6% от измерените 20 хиляди автомобила допринасят за 70% от замърсяването", отбеляза арх. Панайотова. И допълни:

"Камерите, които са поставени на малкия ринг заснемат регистрационните номера на колите и след това сравняват в базата данни за съответната еко категория".

Една от препоръките е нискоемисионната зона да стане целогодишна, а друга препоръка е тя да се разширява. Лондон е първият европейски град, в който е въведена такава зона още през 2006 година. София е тринадесетият по големина в Европа град, като мерките са свързани с това, да се намали използването на индивидуалния автомобил. Ограничителната мярка е част от мисията на ЕС за 100 неутрални по отношение на климата градове до 2030 година.

Арх. Панайотова заяви, че това би могло да се случи в този срок, но всичко е въпрос на добро планиране не само на мерките, но и на ресурсите.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.02.24: Оставката на Тагарев - с основания или "в името на спорта"

В средата на седмицата има и новини от деня, които плачат за коментар, и предстоящи събития.  Предизвикани от Лъчезар Христов, Даниел Ненчев и Калоян Константинов анализират и разсъждават за: Смяната на министъра на отбраната Тодор Тагарев, поискана от Бойко Борисов. Има ли основания за оставка или настояването преди ротацията в..

публикувано на 28.02.24 в 18:25

Резултатите от PISA не са толкова лоши за българското образование

Не можем да се съгласим напълно и да приемем схващанията, че българският ученик е с най-ниската математическа, четивна и научна грамотност в света. България излезе на едно от челните места на драстично ниски резултати на последното изследване PISA, но в други държави спадът е още по-голям. Това се казва в анализ на учители специалисти..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Как и каква музика слуша българинът?

Резултатите от наскоро представено изследване за музикалните навици на българите, повдигнаха  широка дискусия за  съотношението на различните музикални стилове. Повече за това как е провеждано то и каква е идеята, разказаха събеседниците в БНР-Радио София: Петя Точарова – изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните..

публикувано на 28.02.24 в 15:50

За инвеститорите понякога по-важни са нефинансовите насърчителни мерки

Инвестициите отварят възможности за заетост, осигурява приходи, дава развитие на съответния регион, затова са изключително важни за общините. Българската агенция за инвестиции  (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) действа за привличането на инвеститори, но в този процес всеки трябва да свърши своята работа, да даде..

публикувано на 28.02.24 в 14:50

Туристическа обиколка разказва историята на графитите в София

Туристическа обиколка , която ще запознае публиката с развитието на графити изкуството в столицата от 90те години до днес, организират Sofia Graffiti Tour . След посещението на някои от емблематичните "открити галерии" по софийските улици,  посетителите ще могат да разберат и повече за книгата "Sofia Urban Art", посветена на историята на..

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Шеф Атанас Балкански е почитател на балканската кухня и българското вино

Шеф Атанас Балкански е роден в Пловдив в началото на 90-те години и е второ поколение готвач. Завършва Кулинарната Академия в София и работи в престижни ресторанти и хотели в Амстердам и Сан Франциско. След завръщането си от САЩ, той става част от екипа на столичен ресторант. Познат е на публиката и от участието си в кулинарен реалити формат през 2020..

публикувано на 28.02.24 в 14:05