Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще бъде променен Ботевград

Снимка: Община Ботевград

Какви са проблемите в отделните общини и плановете за разрешаването им, както и идеите и приоритетите на местната власт за развитие, и подобряването на качеството на живот на жителите? По темата говори кметът на Община "Ботевград", Иван Гавалюгов. По думите му след обилния снеговалеж електрозахранването е възстановено навсякъде, пътищата са почистени и са проходими и към настоящия момент обстановката е нормална. Относно започването му на трети мандат като кмет Гавалюгов поясни, че сега се реализират доста проекти, които са започнати в предходния мандат.

"Говорим не просто за асфалтиране на улица или саниране на блок, а за градоустройствени проблеми свързани с инфраструктурата, с планове ако щете. Ботевград е динамично развиващ се град, той е интересен и за инвеститори и за хора, които искат да се заселят, а не просто да останат и да живеят в града. Това налага чисто като градоустройствена основа да развием отделните зони и в последствие като необходима инфраструктура", отбеляза той.

По думите му един от старите проблеми е неудовлетворението на жителите на града от състоянието на централната градска част и най-вече настилката. Към настоящия момент има сключен договор и осигурено финансиране за първия етап от ремонта й. Подмяната на ВиК инфраструктурата се решава поетапно, като през единия мандат са били подменени над 80 км. водопроводи в града и селата. В момента се довършва изграждането на четвърти и пети блок на многопрофилната болница за активно лечение.

"В болницата вече има съвсем добри работни условия, както и условия за пациентите. Подменяме поетапно и апаратурата, което е изключително важно и към настоящия момент оставащите два неремонтирани блока, в които се помещават няколко отделения ги реализираме със заемен капитал", посочи той. Освен това каза, че тревожен е фактът, че възрастта на лекарите в болницата е над 60 години, което е всеобщ проблем.

В общината ще бъде изграден и първият приют за бездомни животни. Гавалюгов поясни, че приютът като строителство е готов, а в момента текат процедури по неговото лицензиране. Освен това сподели, че ежедневно от съседни общини в Ботевград пътуват над 4 хиляди души, за да работят в града, което показва, че безработицата е една от най-ниските. Освен това всички инвеститори или планират, или реализират нови инвестиции, които създават допълнителни работни места.

Относно промяната на екипа в общината Гавалюгов поясни, че не се предвижда такава, тъй като с настоящия екип той работи от 2015 година и резултатите са положителни.  

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.02.24: Оставката на Тагарев - с основания или "в името на спорта"

В средата на седмицата има и новини от деня, които плачат за коментар, и предстоящи събития.  Предизвикани от Лъчезар Христов, Даниел Ненчев и Калоян Константинов анализират и разсъждават за: Смяната на министъра на отбраната Тодор Тагарев, поискана от Бойко Борисов. Има ли основания за оставка или настояването преди ротацията в..

публикувано на 28.02.24 в 18:25

Резултатите от PISA не са толкова лоши за българското образование

Не можем да се съгласим напълно и да приемем схващанията, че българският ученик е с най-ниската математическа, четивна и научна грамотност в света. България излезе на едно от челните места на драстично ниски резултати на последното изследване PISA, но в други държави спадът е още по-голям. Това се казва в анализ на учители специалисти..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Как и каква музика слуша българинът?

Резултатите от наскоро представено изследване за музикалните навици на българите, повдигнаха  широка дискусия за  съотношението на различните музикални стилове. Повече за това как е провеждано то и каква е идеята, разказаха събеседниците в БНР-Радио София: Петя Точарова – изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните..

публикувано на 28.02.24 в 15:50

За инвеститорите понякога по-важни са нефинансовите насърчителни мерки

Инвестициите отварят възможности за заетост, осигурява приходи, дава развитие на съответния регион, затова са изключително важни за общините. Българската агенция за инвестиции  (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) действа за привличането на инвеститори, но в този процес всеки трябва да свърши своята работа, да даде..

публикувано на 28.02.24 в 14:50

Туристическа обиколка разказва историята на графитите в София

Туристическа обиколка , която ще запознае публиката с развитието на графити изкуството в столицата от 90те години до днес, организират Sofia Graffiti Tour . След посещението на някои от емблематичните "открити галерии" по софийските улици,  посетителите ще могат да разберат и повече за книгата "Sofia Urban Art", посветена на историята на..

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Шеф Атанас Балкански е почитател на балканската кухня и българското вино

Шеф Атанас Балкански е роден в Пловдив в началото на 90-те години и е второ поколение готвач. Завършва Кулинарната Академия в София и работи в престижни ресторанти и хотели в Амстердам и Сан Франциско. След завръщането си от САЩ, той става част от екипа на столичен ресторант. Познат е на публиката и от участието си в кулинарен реалити формат през 2020..

публикувано на 28.02.24 в 14:05