Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Митев: Обществените медии сега са по-необходими от всякога

Милен Митев

През миналата седмица, генералният директор на БНР Милен Митев беше избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Това се случи по време на 91-та редовна сесия на Генералната асамблея на съюза, която се проведе на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в Женева, Швейцария.

Европейският съюз за радио и телевизия е основан през 1950 г. В него членуват 112 обществени медии от 56 държави, не само от Европа. Има и 30 медийни асоциации от Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Миналата седмица съюзът отпразнува и 30 години от разширението му на изток.

Това е най-голямата и може би, най-значимата организация в световен мащаб на обществени медии, каза пред Радио София генералният директор на БНР Милен Митев.

„В ситуацията, в която живеем в последните години, едва ли някой има съмнение, че обществените медии сега са по-необходими от всякога с това, че те имат задължението и мисията да предоставят пълна, точна и обективна информация на своите слушатели. Да търсят винаги истината, а и много други неща, като подкрепата на културата. Смятам, че обществените медии винаги са били незаменими в едно нормално, демократично общество“, добави Милен Митев.

По думите му, предизвикателствата, пред които са изправени обществените медии напоследък и в национален, и в международен план, правят работата им още по-важна.

Като генерален директор на БНР, Милен Митев е първият български представител в най-висшия орган на управление на Европейския съюз за радио и телевизия - Управителният съвет. Той се състои от 11 члена и основната му задача е да съблюдава за спазването на стратегическите приоритети на съюза.

Митев не скри вълнението си да бъде „рамо до рамо с хора като ръководителите на BBC, на швейцарското обществено радио и телевизия, на шведското радио, на френската телевизия“.

„Мандатът на Управителния съвет е 2 години. Аз влизам на практика по средата, тъй като напусна директора на чешката телевизия, чийто мандат приключи в Чехия. Той беше вицепрезидент на съюза, така че имаше избор за вицепрезидент и за член. Директорът на шведското радио стана вицепрезидент, а аз бях избран за член на Управителния съвет. Това, че двама души от радио организации заемат такива постове, мен лично много ме радва, тъй като знаем, че често пъти радиото минава малко между другото покрай телевизията, поради липсата на картина. В последно време, като че ли няма съмнение, че радиото и звукът като медия, като начин на комуникация с аудиторията, става все по-важен“, обясни Милен Митев.

Той добави, че Европейският съюз за радио и телевизия предлага различни възможности за членовете си, като обмен на новини, на музика и на съдържание. БНР разглежда възможностите за колаборация с партньори от Западна Европа, за обмен на съдържание, каза Милен Митев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 27.02.24: Изпращането на натовски войски в Украйна би довело до неизбежен конфликт с Русия

На 27 февруари в предаването "Форум" гости бяха Даниел Ненчев и Калоян Константинов. Пред водещия Лъчезар Христов те коментираха следните теми: Вярват ли хората в България в медиите? Кремъл предупреди за неизбежен конфликт с НАТО при изпращане на западни войски в Украйна. Алексей Навални – предрешена съдба или възможна размяна...

публикувано на 27.02.24 в 18:33

Опасни ли са мартениците от изкуствена материя?

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа, както и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от онлайн платформата "Ние, потребителите"...

публикувано на 27.02.24 в 17:58

Организират "Групово високосно бягане" в София

Ако сте любители на предизвикателствата, екипът на предаването "Добър вечер, София“ поставя на вниманието ви поредното, което със сигурност ще повиши адреналина ви. "Групово високосно бягане из цяла София"  е събитието в което ще може да се впуснете на 29-ти февруари 2024 г. рано сутринта, по думите на организатора на инициативата Христо..

публикувано на 27.02.24 в 17:33
Любомир Цветков

Кметът на Община Златица приоритизира подмяната на ВиК структурата

Какво е развитието и какви са предизвикателствата в Община Златица? Подробности пред Радио София разказа инж. Любомир Цветков, кмет на Златица. Той посочи, че един от болезнените въпроси е, че от 50 години не са сменяни водопроводът и канализацията на общината и първото, което трябва да се направи е да се намерят проекти за подмяна на ВиК..

публикувано на 27.02.24 в 17:06

АИКБ продължава борбата със сивата икономика

250 предприятия и над 1400 заети лица ще бъдат консултирани по новия амбициозен проект на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) за борба със сивата икономика и подкрепа на зелен преход и дигитална трансформация. АИКБ стартира нов четиригодишен проект, чрез който продължава борбата със сивата икономика и подкрепата на политики за..

публикувано на 27.02.24 в 16:02
Георги Симеонов

Откриват музикално-театрална школа за деца и младежи в ОКИ "Надежда"

Освен предстоящата богата културна програма през месец март в Общинския културния институт "Надежда" (ОКИ), съвсем скоро там ще започне дейността си музикално-театрална школа към Детския център по изкуства .  Това е една необходима новост, която със сигурност ще провокира интерес у малките участници. С откриването на школата предстои да се..

публикувано на 27.02.24 в 15:44

Инспекторатът състави акт на германеца, нашарил 26 фасадни площи в София

Във връзка със случай на установено нерегламентирано писане и драскане с графити, извършено от немски гражданин върху фасадата на жилищна сграда на бл. 74 в ж.к. Христо Смирненски, район "Слатина", Столичният инспекторат е съставил акт на нарушителя. Актът е на основание чл. 18, ал.1 от Наредбата за реда и условията за провеждане на масови..

публикувано на 27.02.24 в 15:44