Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 5 декември от 19 часа, ул. "Оборище" 17

Брасбендът на НМУ "Любомир Пипков" с благотворителен концерт

Вили Стоянов
Снимка: Радио София

Тромбонистът Вили Стоянов гостува в предаването "Радиокафе".

Той говори за брасбенда на НМУ "Любомир Пипков.- София", за едно тяхно предстоящо пътуване в Ротердам и за предстоящия им благотворителен концерт.

Вили Стоянов посвещава част от времето си на Биг бенда на музикалното училище, оказвайки подкрепа на младия оркестър да изгражда репертоар с възможност да излиза на сцена.

НМУ "Любомир Пипков" има хубава политика по отношение на възпитанието в музикалното образование на децата. Провеждат се обучения във фолклор, джаз, камерна музика, имат духов и симфоничен оркестър, хор и редица по-малки ансамбли, посочи той и допълни:

"Колкото повече избор имат подрастващите музиканти, толкова по-отрано ще знаят към какво ще се насочат, колкото по-обширен е кръгозорът им, повече възможности  да мислят как да направят нещо още по-смислено и по-добро", каза Стоянов.

Музикантът разказа за трудното начало, наследено от предшественика му Тодор Бакърджиев.

"Биг бендът беше страшно неуспешен в моите ръце, защото идваха 2 певици и един контрабасист. Реших да го нарека"брасбенд", защото там ми е силата и от този момент, ето че днес брасбендът наброява 21-22 деца. Вече имаме 12 произведения репертоар, които тепърва ще стават повече", разказва Вили Стоянов.

Нуждата от комуникацията с публиката е най-трепетното за музиканта – да споделиш това, което можеш, което знаеш, че изразява това, което със сигурност искаш да споделиш с хората, споделя Стоянов. Тогава налице са потребностите.

Този ентусиазъм с който тръгнаха, удивителната скорост, с която навлязоха в репертоара, който им предложих, реших, че не може да остане така. Когато направиш един Брасбенд от професионалисти, всеки си идва с инструментите, но при децата не е така – те имат нужда от много неща, разкри той. Конкретика ще чуете в разговора.

Музикантът решава да направи серия благотворителни концерти, които да са циклични – единият в есенно-зимния  период, а другият напролет.

"Всяка година мисля да правя такива благотворителни концерти за набиране на средства, защото нуждите на един Брасбенд са много", споделя той.

"Ние бяхме поканени от колежа "Кодартс" в Ротердам, който е част от Академията по изкуство "Кодартс" да изнесем един или два концерта, да участваме в уроци, уъркшопове, да посетим концерти, но за всичко това отново трябват средства", споделя Стоянов.

Смятам, че с една константна обществена подкрепа ние можем да създадем бюджет, чрез който аз и училищното настоятелство да можем да се грижим за нуждите на този брасбенд, подчерта той.

На 5 декември 2023 г., вторник, в Голямата концертна зала на НМУ "Любомир Пипков" на ул."Оборище" 17, ще бъде първият концерт на младите музиканти, за набиране на средства за участието им в Ротердам.

"Дори само да дойдете за да танцувате, това ще е голяма подкрепа за нас, ще има и кутия, в която всеки може да остави според възможностите и желанието средства с които да подкрепи това наше начинание", каза още Вили Стоянов.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10

По-малко от половината български дюни са картирани, но и за тях са нужни мерки

Какво трябва да знаем за дюните, защо се ценни хабитати и каква част  от територията на българското Черноморие заемат? Може ли (и как) всеки да  допринесе за опазването им? На тези и други въпроси по темата в студиото на Радио София отговори Спас Узунов от фондация "Биоразнообразие" . А повод да го поканим е кампанията на..

публикувано на 23.02.24 в 18:39