Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Община Мирково Цветанка Йотина: "Имаме готови проекти, но липсва финансиране"

Снимка: Fb/Община Мирково

Кметът  на Община Мирково - Цветанка Йотина започва своя пети мандат, след като на местните избори през октомври спечели доверието на близо 67% от избирателите. Пред Радио София тя сподели:

За приоритетите през настоящия мандат, за спешните задачи и за развитието на общината през следващите 4 години бе интервюто с нея, в „Ритъмът на столицата“-

Тя разкри, че вероятната причина за доверието към нея се базира на това, че е искрена с хората.

"Просто казвам това, което бих могла да направя и наистина, това, което съм казала досега, съм удържала на думата си", отбеляза.

"Проблемите в малките населени места са много – като започнем от ВиК системите, асфалтиране на общински пътища, на улици, осветление, социални дейности, образование, здравеопазване – всичко това, което стои като проблеми в държавата, в по-голяма степен стои в малките населени места, посочи тя.

"Трудно е с транспорта, откъснати сме от света, трудно е със здравеопазването – един лекар обслужва няколко села. Трудничко е, но се справяме, не сме от най-закъсалите, но би било добре, да е по-добре“, поясни Йоткина.

Общината има готови проекти за подмяна на водопроводна мрежа в село Буново, както и за асфалтиране на улици и пътища, а наскоро е подменено и уличното осветление в  последното населено място, подчерта тя и поясни, че Община Мирково се състои от 5 населени места, всяко от които е с подновено улично осветление.

"Имаме 7 проекта, които са с издадено разрешително за строеж, което значи, че ако има средства, аз утре мога да обявя процедурата. Което казва, че общините не са готови и нямат проекти, или не е запознат, или ако има такива, те са изключение – всички общини сме готови, стига да има кой да ни финансира", подчерта кметът.

"А финансирането идва от Европейските фондове, чрез различни програми, от Министерство на финансите, имам предвид Държавен фонд "Земеделие", където са допустими малките общини, в бюджета за 2024 също има предвидени средства“, уточни тя.

Влагаме и общински средства. Бюджетът ни е оскъден, но по-малки проекти можем да си позволим и ги реализираме с общински средства, увери Йоткина.

Какво предстои?

Като конкретни действия, предстои да бъде завършен водопровод в с. Буново, чиито първи етап вече е завършен. Предстоят още 3 етапа, за които Общината има готовност да започне веднага, дори има избран изпълнител.

Готови проекти има и за изграждане на общинска пътна мрежа, проекти за корекция на реки в с. Каменово и с. Буново, проект за изграждане на мост, както и проект за парково благоустрояване.

С разрешаването на проблемите в здравеопазването би било добре да се намеси държавата, една малка община като Мирково, не би могла много да направи, заяви кметът Цветанка Йоткина.

Тя разкри, че е внесла предложение в Общинския съвет и е взето решение да се отпуснат стипендии на студенти – фармацевтичен работник, медицина и архитектура, но никоя не е проявил желание да се възползва.

"Аз като кмет няма да оставя населените места без обслужване, ще направя каквото е по силите ми" заяви тя.

По думите й, организирани са безплатни медицински прегледи за населението в Община Мирково.

Чуйте  още в интервюто на Катя Василева в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийският квартал, в който можеш да излезеш без пари и да си купиш всичко

На 21 март, от 19.00 ч., в кино-театър "Влайкова", ще се състои премиерата на документалния филм "Нашият квартал "Цар Иван Асен II". Лентата показва историята и настоящето на един от най-старите софийски квартали - около улица "Иван Асен II". И до днес там живеят много известни българи, а мястото от "Трета извънградска част" през годините се е..

публикувано на 27.02.24 в 11:54

Новата канализация в част от кв. "Кумарица" ще е готова до края на март

Четири проекта за изграждане на канализация в район „Нови Искър“ са одобрени, а в кв. „Кумарица“ в момента тече ремонт на подземната инфраструктура. Част от улиците са затворени, но се работи в срокове и в края на март целият квартал, който е разположен под влаковата линия, ще е с нова канализация и водопровод. След приключване на ремонта улиците ще..

публикувано на 27.02.24 в 09:43

Пролетните температури се повишават още, в София до около 16°

Днес над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Преди обяд в низините и котловините ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между 3° и 8°, а максималните - между 14° и 19°, в София минимална - около 5°, максимална - около 16°. В..

публикувано на 27.02.24 в 07:35

Водата временно спира в част от ж.к. "Люлин" и НПЗ-Искър

Във връзка с монтаж на спирателен кран по ул. 5004, НПЗ-Искър, на 27 февруари 2024 г., се налага спиране на водоподаването от 09.30 до 19.30 часа на живеещите на ул. 5004. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. 5004, пред бл. 2. Във връзка..

публикувано на 27.02.24 в 06:15

5 приоритета на ЕП преди евроизборите

На тазгодишните избори, които ще се проведат между 6 и 9 юни, над 400 милиона европейски граждани ще имат възможността да гласуват за своите представители в Европейския парламент . Неговата дейност е ключова от гледна точка на това, че решенията, които взима, и законодателните актове, които приема, определят политиката в ЕС...

публикувано на 26.02.24 в 19:05

"Форум", 26.02.24: Политическото говорене, което руши

Последната седмица на февруари започваме с новите коментатори - Даниел Ненчев и Калоян Константинов. Пред водещия Лъчезар Христов, сред темите, върху които днес те фокусираха вниманието и думите си, са: Напрежението във властта преди ротацията. Говорене, което срива в калта. Медии и олигарси. Демокрация и овладяна демокрация. Последните..

публикувано на 26.02.24 в 18:15
Мария Янкова

Едва 20% от украинските деца са приобщени към българската образователната система

Две години след началото на агресията на Русия в Украйна и последвалата бежанска вълна у нас и в Европа, децата и семействата продължават да се интегрират в българското общество. От около 53 300 украински граждани в България приблизително 40 на сто са деца, изтъкна БНР-Радио София Мария Янкова , директор "Образование" в УНИЦЕФ. В..

публикувано на 26.02.24 в 16:35