Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недостигът на кадри в здравеопазването е "бомба със закъснител"

За България са нужни още 30 000 медицински сестри и 4000 акушерки, тревожат се в отворено писмо от БАПЗГ

Милка Василева
Снимка: Кирил Чобанов

Поради безпрецедентната кадрова криза в здравеопазването Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) отправя апел за незабавни действия за опазване на общественото здраве в Отворено писмо до премиера акад. Николай Денков, председателя на парламентарната Комисия по здравеопазването проф. Костадин Ангелов, здравния министър проф. Христо Хинков, омбудсмана на Република България проф. Диана Ковачева и медиите. 

В документа се настоява Министерството на здравеопазването незабавно да състави експертна работна група за изготвяне на нормативна база, която да регламентира: 

  • Система за планиране, назначаване и задържане на медицинския персонал; 
  • Рамка за устойчиво кариерно развитие; 
  • Устойчиво нарастване на трудовите доходи на медицинските специалисти по здравни грижи спрямо придобитите знания, умения и компетентности при ясно очертани отговорност, правомощия и взаимодействие на мултидисциплинарния медицински екип; 
  • Изискване за минимален брой медицински специалисти по здравни грижи за оптималното функциониране на лечебните заведения; 
  • Забрана за заемане на длъжности „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ от лица без необходимата образователно-квалификационна степен по съответната медицинска професия. 

В отвореното писмо се изтъква, че тези искания са в съответствие с препоръките на Световната здравна организация към националните политики за здравеопазване. Припомня се Доклада на СЗО/Европа от септември 2022 г., който предупреди, че ситуацията с работната сила в здравеопазването е като „бомба със закъснител“ и може да доведе до предстояща катастрофа в ключови области на националните здравни системи. Затова държавите трябва да предприемат бързи действия и конкретни политически мерки за справяне с тези проблеми и преди всичко с недостига на медицински персонал.

Недостигът на медицински сестри надвишава 30 000, при акушерките дефицитът е от 4000 души. Кадровият дефицит у нас се задълбочава с годините. Системата на здравеопазването ни е в критично състояние, което застрашава националната сигурност. Изискват се незабавни действия! - коментира пред БНР-Радио София Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ. - Проблемът е изключително сериозен и той не е от вчера. Алармираме за него повече от 10 години. Седмица след огласяване на Отвореното писмо няма реакция от тези, до които е адресирано, но се надяваме да има.“

За подробности по темата чуйте разговора на Данаил Конов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Със Зоран Джуров

Независима България празнува и в Цариброд

Днес на 22 септември честваме 116 г. Независима България.  Радиокафе гостува  на нашите приятели в Република Сърбия - Община Цариброд , която чества и своя традиционен празник  в едно съвместно предаване на Радио София и Радио-телевизия Цариброд. Наши гости са:  Зоран Джуров – Председател на Общински съвет Цариброд,  Милан Андреевич – Актьор в..

публикувано на 22.09.24 в 12:18
С Милена Алексиева - изп. Длъжността кмет на район Оборище

Изкуството на споделянето офлайн

Изнесеното ни студио днес е на Голямата маса, организирана от Община "Оборище". За инициативата и отклика на съкварталците ви срещаме с Милена Алексиева - изп. длъжността кмет на район Оборище: Разбира се, нито снимките, нито гласовете могат да пресъздадат атмосферата на улицата, където подобни събития отдавна са част от живота на хората, ьа които..

публикувано на 21.09.24 в 17:15
Роза Попова и Чичо Стоян

Адресите на любовта – Роза Попова и Чичо Стоян

Актрисата и писателят се залюбват, когато тя е на 14. Като  Пигмалион, той я извайва в човек и творец по свой образ Днес малцина знаят името на Роза Попова, част от градителите на българския професионален театър, заедно с Адриана Будевска, Кръстьо Сарафов и Васил Кирков. Вероятно мнозина си спомнят детското стихотворение „Щъркел шарен,..

публикувано на 21.09.24 в 14:00
Малкият принц

Забравената любов към човека

На 21 септември предстои премиерата на семейния спектакъл „Малкия принц“.  Режисьор на този вълшебен спектакъл, който ще ни отведе до далечни земи, непознати планети и уютни кътчета на собствените ни души, е Веселка Кунчева, която зад гърба си има два великолепни спектакъла на сцената на Младежки театър – „Момо“ по Михаел Енде и „Дон Кихот“ по Мигел де..

публикувано на 21.09.24 в 11:50

Изложение за кандидат студенти "Уча в чужбина" ще стартира този уикенд в София

Университетското образование в чужбина е желана перспектива за все повече бъдещи студенти, но изборът на образователна дестинация става изключително важен за тях с оглед на перспективите за бъдеща реализация.  По последни данни  за 70.1% от студентите е по-важно придобитото образование в чужбина да е стойностно и да разширява перспективите за..

публикувано на 20.09.24 в 17:52

Превенция и безплатни прегледи срещу най-честите заболявания

От 21 септември 2024 г. всяка трета събота от месеца ще бъдат провеждани събития с вход свободен, с цел превенция и профилактика на най-често срещаните заболявания и здравословни проблеми у нас. Присъстващите ще имат възможност да се запишат за безплатни профилактични прегледи и да получат ваучери за безплатни изследвания. Лекари от УМБАЛ..

публикувано на 20.09.24 в 17:43

Фармацевтите са в готовност за протест

Фармацевтите са готови на протест заради приетите преди дни на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Промените предвиждат продажба на лекарствени продукти във вендинг машини. Какви са техните притеснения и какво решение предлагат? Маг.-фарм. Константин Качулев, председател на Национална аптечна браншова..

публикувано на 20.09.24 в 16:30