Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е лидер в Европа сред младите предприемачи

Снимка: Радио София

Националният иновационен форум е ежегодно събитие, уникално за България, насочено към обединяване на усилията на всички заинтересовани страни за обсъждане на иновационната среда в страната и за предлагане на мерки за нейното оптимизиране. Фокусът на събитието е върху подобряване на сътрудничеството между фирмите и академичните среди у нас, както и между българските и чуждестранните организации. Целта е да се стимулира на националната икономика и да се повиши конкурентоспособността на предприятията. В рамките на Форума се обсъжда и необходимостта от управление на иновационните дейности както на национално, така и на регионално равнище в контекста на Национална иновационна стратегия и европейските политики в областта. Подробности разказа доц. Тодор Ялъмов, заместник-декан "Научно изследователска дейност, иновации и проекти" на Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който е и един от авторите на Годишния доклад на "Иновации.бг".

По думите му ситуацията в страната е много добра, като през 2023 година има много положителни сигнали за развитието на иновациите, предприемачеството и икономиката. Една от новините в доклада е развитието на младежкото предприемачество и това, че България е лидер в Европа по нагласи и ангажираност на младежите до 30 годишна възраст с предприемачество. Долната възрастова граница е 16 години, като включва и учениците. По думите на доц. Ялъмов важен сигнал за развитието на страната е, когато предприемачеството се случва в училищна среда. Към момента изпреварваме Германия, балтийските страни и Унгария.

"От една страна възможността за намиране на много добре платена работа извън големите градове не е толкова голяма. Тоест, движещата сила да направиш нещо свое, за да имаш приличен доход все още е силна. Както беше и в началото на 90-те години. Тогава имаше един термин "предприемач по принуда", когато много хора станаха предприемачи просто защото нямаха работа. И започнаха да предлагат услугите, които така или иначе щяха да предлагат организирано във фирма", каза доц. Ялъмов.

Той отбеляза, че годишно у нас се предлагат около 150 програми за предприемачество, като добрата новина е, че те не са само в София. Твърдите данни от регистрациите на фирмите показват, че след ковид през 2023 година има ръст на новорегистрираните предприятия. Някои от акцентите в доклада са дигитализация, изкуствен интелект, кръгова икономика. Друг акцент е, че младежите участват като доброволци в много екологични инициативи, както и такива свързани с правата на човека. Иновации има и в голяма част от индустрията, която използва отпадъците като ресурс.

"Един от големите проблеми във всички сектори е генерирането на отпадъци и, че те не са добре сепарирани. Има много бизнес модели, като например в Германия цената на пластмасовата бутилка е доста висока, така че ти си мотивиран да я връщаш в някои от магазините", отбеляза доц. Ялъмов.

Той посочи, че дигитализацията на традиционните отрасли бележи напредък. Освин това заяви, че има много добра "сглобка" между бизнеса и науката, но поради много причини конкуренцията все още не ни поставя на челни места. Но от гледна точка на приложимостта на науката в бизнеса сме над средното европейско равнище. Една част от връзката между академията и бизнеса се случва през академичното предприемачество.


"Първите 15-20 години на Прехода бяха такива, че ако бизнесът ти лесно се управлява и е много доходоносен, той много бързо бива превземан. В момента със сложните бизнеси е много трудно да ти превземат бизнеса, защото дори и да им го подариш, те не могат да го управляват", сподели доц. Ялъмов.

Той посочи, че в бизнеси, в които има сериозно противопоставяне на различни интереси и които имат представителство в политическата власт е много трудно да се направи промяна. Освен това каза, че за да се направи държавата по-ефективна, трябва по-иновативният бизнес да стане по-разпространен и да издърпа по чисто пазарен път този бизнес, който дърпа държавата назад чрез специални условия за него.

"Отварянето на България за чужди студенти и за чужда работна ръка е по-важно от приемането на Конституцията. Защото всъщност българската конкурентноспособност пряко ще зависи от наличието на таланти, които ще привлечем в следващите 3 или 5 години. Нашата външна политика трябва да бъде свързана с образованието така, както беше дълги години на Великобритания, Щатите, които имаха програми за привличане на таланти", каза доц. Ялъмов.

"За съжаление проблемът в Европа все още е, че нямаме единен пазар на образование. Това също е едно от нещата, които в следващите 4 години на мандата на Европарламента трябва да се оправи", каза той. И добави, че мобилността е много добър фактор за развитието на конкурентноспособни млади хора, както и на самия бизнес.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - Змей Горянин и Соня Змеицата

Адресите на любовта - Змей Горянин и Соня Змеицата: Поредица исторически романи, издател заедно с Елин Пелин на сп. "Българска марка", преводи и... затвор след 9 септември. Забранено му е да публикува под псевдонима, под който е познат. Живее над две десетилетия в манастир. Какво е опасното? Обвинен заедно с Фани Попова-Мутафова във "великобългарски..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57