Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В понеделник, 8 януари

Започва кампанията за дума на 2023 година в България

Световноизвестни университети и речници вече направиха свои класации за дума на годината. У нас това ще стане след третата поред кампания, организирана от д-р Павлина Върбанова – създател на платформата "Как се пише", и Доротея Николова –  преподавател по български език.

Началото ще е на 8 януари, а на 22-ри ще бъдат съобщени окончателните резултати.

„Усещаме, че хората вече очакват кампанията „Думите на годината“. Много ми се иска този път да има много участници, включително и по-млади хора. Класацията ще покаже кои са важните теми, какво ни е водило, кое ни е вълнувало през изминалата година“, коментира пред БНР-Радио София Доротея Николова.

В първите 5 дни от кампанията всеки може да предлага думи или словосъчетания на фейсбук страницата на платформата.

След първия етап - събиране на предложенията, жури ще отсее и избере 10 от първите 30.

  • В журито участват обществени наблюдатели и хора на словото като доц. Георги Лозанов, публицистката и писателка Веселина Седларска, поетът Иван Ланджев, д-р Павлина Върбанова и Доротея Николова.

На 15 януари ще бъде пусната анкетата с 10-те думи или словосъчетания, за които ще може да се гласува (до 3 от думите от един участник), също в продължение на 5 дни.

  • Според Кеймбридж думата на 2023 г. е „халюцинирам“. Тя е свързана с изкуствения интелект и необходимостта хората да използват критичното си мислене. Съставителите на Оксфордския речник пък отличиха думата Rizz, която идва от „харизма“ и в езика на поколението Z (в „Тик-Ток“), означава способността да привлечеш някого.

Доротея Николова

Николова отбеляза ключовата роля на социалните мрежи при класирането на думите и изразите на годината. Там се вижда от какво се вълнуват хората и как се изразяват. Освен това социалните мрежи влияят при вземането на решения от хора на властови позиции. Създава се възможност някои хора с лекота да провокират обществена реакция или поведение, от групи, които са готови безкритично да приемат нечие чуждо мнение.

И този път партньор на кампанията е Sensika, за чийто медиен мониторинг са ползвани 9619 информационни източника на български език, с над 10,2 млн. статии (текстови единици).

„Тъжно е, че не успяваме да опазваме езика ни, както ни се иска. А трябва да му се радваме, да го обичаме. Това важи и за взаимоотношенията между хората“, допълни Доротея Николова.

С нея разговаря Невена Николова.

Вижте още:

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принудителните извалявания в помощ на земеделието

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация "КОПА КОДЖЕКА"). Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата...

публикувано на 16.07.24 в 17:40

Крайградските зони на София ще бъдат застроени

Ограниченията за строителство в крайградски зони на София падат от 2025 година, като огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено по-високо и по-плътно застрояване. Малка част от тях е предвидена за паркове. В Общия устройствен план..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
Десислава Алексиева и Петко Славов

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен. От 17 юли до 6 септември 2024 г. гостите и жителите на лятна София ще могат да се насладят на четири представления на открито с..

публикувано на 16.07.24 в 15:41

Повече контейнери за събиране на текстил

От Столичната община (СО) планират изграждане на система за разделно събиране на текстил, тъй като т. нар. "бърза мода" е много вредна за околната среда. Коментар по темата направи Надежда Бобчева, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване". По думите й към момента има три фирми, с които СО работи и които са специализирани..

публикувано на 16.07.24 в 15:24

Световни музикални виртуози на една сцена на "Pravets Art Nights"

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Първият концерт е на 19 юли, а вечерта е посветена на музиката на Гершуин. Заедно с оркестъра на Филхармонията, ще чуем и виртуозния немски пианист Себастиан Кнауер, каза пред Радио..

публикувано на 16.07.24 в 13:21
Никул Георгиев

Независими български музиканти представят проектите си в онлайн поредицата Lampa Sessions

Петима музиканти от българската независима сцена представят своите експериментални  музикални проекти в рамките на Lampa Sessions - авторската oнлайн поредица на творческия  колектив Lampa Collective.  Проектът може да бъде гледан в канала на организацията в YouTube,  слушан в Spotify, а всичко за артистите и техните сесии можете да..

публикувано на 16.07.24 в 12:30

Родопската теснолинейка с атракционни пътувания от Септември до гара Цветино всеки уикенд на юли

Атракционни пътувания с ретро-теснолинейката по живописните маршрути на линията от град Септември до гара Цветино предлагат от БДЖ всеки уикенд на юли. Едно от имената, които стои зад идеята е това на Кристиан Ваклинов. Пред Радио София той разказа, че преди 20 години група ентусиасти, служители на държавните железници, решават с много..

публикувано на 16.07.24 в 11:29