Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов: През 2023 г. българската икономика е нараснала по-бързо от средното за ЕС

Голямото предизвикателство пред българската икономика, е как да се запази темпото на растеж, смята икономистът от ИПИ

Снимка: БГНЕС

Икономическата обстановка в България се успокои в края на 2023 г., след несигурността през годината, в следствие на политическата ситуация и липсата на бюджет до края на юли, коментира пред Радио София Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика. По думите му, в световен мащаб и в САЩ, и в Европа е продължил процеса по повишаване на лихвите, което допринася за свиване на потреблението и икономическата активност.

„Водещи икономики в еврозоната – и при тях, като че ли икономическият растеж замря, а все пак те са основният търговски партньор на България. В България също имахме известно забавяне на икономическия растеж, но позитивната гледна точка е, че оставаме с доста по-висок растеж от нашите водещи партньори в еврозоната. В някакъв смисъл, не е най-добрата година, но с оглед на обстоятелствата, като че ли нещата се развиха относително добре“, обясни Лъчезар Богданов.

Очаква се дефицитът за 2023 г. да е по-нисък от прогнозираното или около 2,2% от БВП. По думите на Богданов, като страна в периферията, България е необходимо да навакса по-бързо, отколкото развитите пазари.

„Догонването е ключовият показател, по който ще следим дали се справяме добре в средносрочен и дългосрочен план. Както изглежда, през 2023 г. българската икономика расте по-бързо от средното за ЕС, така че и там ще добавим малко в сближаването, но безспорно сме доста назад и далеч не означава, че сме решили това изоставане“, коментира икономистът.

Според него, голямото предизвикателство пред българската икономика, е как да се запази темпото на растеж и да се ускори.

„Това е дългосрочният въпрос и той зависи от много неща. От една страна - политическата стабилност, от друга – реформите, които целят да направят българската правосъдна система доста по-добре работеща, по-справедлива, по-предвидима, по-бърза, но най-вече равно прилагаща закона към всички, за да имаме сигурност за всеки, които реши да прави бизнес в България и да инвестира“, изтъкна Лъчезар Богданов.

По думите му, в момента инфлацията върви рязко надолу, но има определени продукти и услуги, чиито цени няма да спаднат. Според него, в средата на годината ще бъдат оценени критериите на България за възможно въвеждане на еврото от началото на 2025 г.

„Критерият за инфлацията към ноември месец не го изпълняваме, т.е. нашата инфлация е над прага, който трябва да бъде, но в идващите месеци това може да се промени“, каза главният икономист в Института за пазарна икономика.

Наблюдава се известно „оживление“ в инвестициите в страната, коментира Лъчезар Богданов и добави, че частният сектор вече не може да разчита на евтина работна ръка.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима задържани за наркоразпространение в София

Трима души са арестувани в София при полицейска операция срещу група за наркоразпространение. В столичния квартал "Орландовци" е разкрита оранжерия за наркотици. Вътре са намерени над 2700 растения в различен стадий на растеж. Директорът на националната полиция главен комисар Атанас Илков сподели: "Лица, които отглеждат наркотични..

публикувано на 22.05.24 в 15:55

Бах за гъдулка и пиано в проекта "Вселена"

Новосъздаденото дуо Фани Куцарова /пиано/ и Мартин Владимиров /гъдулка/ записаха наскоро трите Сонати за виола да гамба и чембало от Йохан Себастиан Бах. Записите са осъществени в Първо студио на Българското национално радио. Виола да гамбата и гъдулката са с подобен звук и регистър, а младият и много талантлив гъдулар, който е и част от..

публикувано на 22.05.24 в 15:52

Децата могат да празнуват и с "Приключение с букви"

За трети пореден път на 24 май играта "Приключение с букви" ще се превърне в празненство за всички съкварталци и съграждани, убеден е кметът на район "Слатина" Георги Илиев. "Има едно нещо, с което всеки българин може да се гордее открито, безспорно и безотказно – приноса ни към световната писменост!  24 май е истински български празник –..

публикувано на 22.05.24 в 15:40

Щитовидната жлеза има принос за успешно забременяване и здрав плод

Няма национална програма за превенция на заболяванията на щитовидната жлеза, затова всеки трябва да бъде отговорен за своето здраве, да следи за симптоми и поне веднъж в годината да посещава ендокринолог . Това подчерта пред БНР-Радио София специалистът д-р Мария Калинкова . На 25 май ще отбележим Световния ден за заболяванията на..

публикувано на 22.05.24 в 15:27

11 минути аплодисменти след премиерата на "Стажантът" в Кан

Дългоочакваният филм „Стажантът“ - един от 22-ата игрални филма в надпреварата за „Златната палма“ в Кан, се радва на продължителни аплодисменти след прожекцията му. Филмът разказва за ранните години на Доналд Тръмп , тогава строителен предприемач, и за отношенията му с неговия довереник и ментор, адвокатът Рой Кон, който е тясно свързан с..

публикувано на 22.05.24 в 13:50

В Самоков официално откриха шахматен клуб за деца

Клуб по шахмат "Самоков“ бе официално открит в Градската художествена галерия "Проф. Васил Захариев“ в града. Автор на инициативата е Евгени Гюнкин. Пред Радио София той посочи, че това е добра възможност за децата да не стоят дълго пред компютъра, да имат смислена дейност и друга насока на свободното си време. Младите шахматисти бяха..

публикувано на 22.05.24 в 13:49

Авария остави без топла вода голяма част от София

За три дни без топла вода остават няколко големи района в столицата, поради авария на колектор на основни съоръжения в ТЕЦ "София", съобщиха от "Топлофикация – София". Създадена е незабавна организация на аварийните екипи, които ще работят денонощно до пълното възстановяване на услугата. Без топлоподаване ще бъдат сградите в карето бул...

публикувано на 22.05.24 в 13:28