Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците получават шанс да участват в управлението на училищата

Снимка: Петя Генова

Сборникът "Управляваме училището с ученическо самоуправление" на фондацията "Институт за информални иновации" е предоставен напълно безплатно на училищата в електронен вариант. Националната инициатива "Управляваме училището с ученическо самоуправление", подета от фондацията "Институт за информални иновации" и от Синдиката на българските учители се реализира пилотно в избрано училище от всяка област на България през втория срок на учебната 2022/2023 година. Тя е свързана с повече възможности за активност на децата/учениците чрез ученическото самоуправление.

Това е национална кауза, която цели да покаже, че разширяването на правата на децата/учениците не само не е трудно, но е и изключително полезно за всички съучастници в ученическото самоуправление и за училищните общности. В нея участват 28 училища с общо 17 612 ученици от 729 паралелки в начални, основни и средни училища, гимназии и професионални гимназии от всички видове селища в страната - село, община, областен град. 17 от учебните заведения имат статут на иновативни. Резултатите от участието в инициативата са представени в специално издадени електронни училищни вестници, включени в сборника. Подробности разказа д-р Таня Желязкова-Тея, председател на настоятелството на фондацията "Институт за информални иновации".

"Целта беше да преодолеем една празнота в практиката в българското училище днес - да не се дава възможност на децата на ниво паралелка да се самоуправляват. Странно защо е така, но е факт. След 7 учебни години откакто действа новия закон за училищно и предучилищно образование това не не се случва, или се случва твърде инцидентно на определени места. Този сборник с добри практики не се появява на празно място. Книгата е практическо продължение на създаденото по поръчка на Министерство на образованието и науката методическо помагало. Ученическото самоуправление е пътеводител - кой, къде, кога, как и защо, в което са разгледани ролите на всички участници в ученическото самоуправление. Това са учениците, учителите, директорът, родителите, местните институции, обществениците и медиите, бизнесът и структурите на гражданското общество", каза тя.


По думите й сборникът съдържа цялата документация на инициативата, а освен това в него са представени 28 училищни вестника. Той съдържа и изключително богата статистика в подкрепа на ученическото самоуправление. Анкетирани са учениците, класните ръководители, родителите, директорите и медиаторите от 28 училища. Резултатите са изключително успокояващи и обнадеждаващи за тези директори, които ще се осмелят да приложат нормативната уредба за правата на децата в полза на своите училищни общности.

"Анкетата за втори път ни показа с въпроса "какви качества трябва да имат ученическите лидери?", на първо място това е отговорността. Младото поколение е готово да носи своите отговорности. Проблемът е при нас възрастните, че ние трудно се доверяваме мислейки, че ще бъде много трудно, че може би ще се получи нещо като слободия, която после по-трудно ще можем да овладеем. А всъщност не е така. Дори в нашия сборник доказваме, че ефектите от ученическото самоуправление са толкова големи, че трудно могат да бъдат постигнати чрез някакви други механизми", заяви д-р Таня Желязкова-Тея.

Тя посочи, че родителите и учителите трябва да работят заедно в интересите на децата. Ученическото самоуправление е не само да се ползват правата на децата, но и те да се учат на граждански умения по един практически начин.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диана Андреева

Промените в Закона за предучилищното и училищно образование нарушават правата на децата

Промените в Закона за предучилищното и училищно образование , гласувани от парламента на 7 август т.г., са популистки и нарушават правата на децата. Текстовете са неясни и подлежат на широко тълкувание, което позволява използването им като средство за натиск срещу всеки човек и гражданска организация, смятат от Националната мрежа за децата..

публикувано на 13.08.24 в 09:36

Отново горещини

Днес ще бъде слънчево, след обяд и горещо с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са между 35° и 40°, в София - около 35° . По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от югоизток. Максималните температури ще са между 30° и 34°...

публикувано на 13.08.24 в 07:20

Пикът на Персеидите ни очаква днес

Звездният пик на Персеидите предстои тази вечер. За събитието разказа в предаването "Добър вече, София", инж. Недислав Веселинов. "Тази вечер ще можем да наблюдаваме по 60 падащи звезди на час, посочи той и обясни, че източник на персеидите е прах от кометата "Суифт Тътъл", която на всеки 130 години обикаля слънчевата система, попадайки в близост..

публикувано на 12.08.24 в 17:33

BESCO организира първото издание на "Hall of Fame - Зала на славата на българските предприемачи"

Българската  предприемаческа асоциация (BESCO) организира първото издание на "Hall of Fame -  Зала на славата на българските предприемачи" , което ще се проведе на 11 ноември тази година, съобщиха от неправителствената организация, която  обединява стартъпи, инвеститори, правителство, институции и други заинтересовани страни, свързани с..

публикувано на 12.08.24 в 16:40

Международният ден на младежта ще бъде отбелязан в Банкя

С хип хоп парти на басейн AquaBankya район "Банкя" ще отбележи 12 август – Международния ден на младежта. Събитието стартира в 18:00 ч. 2024 г. с вход свободен. Вечерта посветена на младите хора, е в изпълнение на проектите "Слушай Банкя" 1 и 2, които се финансират от програмата на Столична община "София – град на младите и активните". Предвиждат..

публикувано на 12.08.24 в 16:20

Киберсигурност, или глобален инструмент за наблюдение?

Държавите членки на ООН одобриха вчера първия документ за борба с киберпрестъпността въпреки ожесточената съпротива на защитниците на човешките права, които предупредиха срещу глобален инструмент за наблюдение, предаде Франс прес. След три години преговори и накрая двуседмична сесия в Ню Йорк, "Конвенция на ООН срещу киберпрестъпността" беше..

публикувано на 12.08.24 в 16:07
Руми Илиева

Руми Илиева: "Вместо да се храниш емоционално, дишай осъзнато."

Грижата за тялото е комплексна, тя минава през много неща. Един от пътищата до тялото може да бъде храната. Чрез нея освен хранителни вещества в тялото вкарваме абсолютно всичко. Ако вкараме вредни неща, може да очакваме лоши резултати, ако вкарваме полезни за нас неща, можем да очакваме здраве, това сподели Руми Илиева в предаването "Добър..

публикувано на 12.08.24 в 15:21