Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преспи засипаха САЩ

Снимка: личен архив

Младен Петков направи седмичен обзор от САЩ:

Конкретно в метро района на Вашингтон водещата тема в петък е снегът. Второто натрупване на сняг за тази седмица. Хората тук като се събуждаме, поглеждаме през прозореца и виждаме една приказна зимна картина. Приказна картина, но с ниски температури и опасни условия по улиците. В следствие на това има затворени училища, детски градини, бизнеси. Федералните агенции отварят по-късно от обичайното. Днес ще е време за топли супи, кратка игра в снега и гледане на много сериали и филми с чаша чай в ръка под одеялото.

В тази студена атмосфера американското правителство ще има пари след като вчера конгресът прие бюджетът за финансиране на правителствените агенции до началото на март. Това дава малко време на законодателите да приемат дългосрочно финансиране, но те имат да изглаждат доста различия преди това да се случи. Предстои да се разбере и дали ще се постигне съгласие за продължаване финансирането на военна помощ за Украйна, както и помощ за Израел. Републиканците обвързват продължаването на помощта за Украйна с приемане на хардлайнерски политики свързани с имиграцията.

Също тази седмица администрацията на американския президент Джо Байдън съобщи, че ще върне хутите в списъка с глобални терористични групи. Това е ескалацията при оказването на натиск спрямо свързаната с Иран група. Хутите са дефакто управляващи в някои части на Йемен. Хутите запонаха да обстрелват частни кораби минаващи през Червено море след като Израел обяви война на Хамас в Газа. Действията им влошават състоянието на глобалната търговия и водят до притеснения за по-голям конфликт в Близкия изток.

Включването в списъка влиза в сила на 16-ти февруари, което означава, че има време решението да бъде отменено, но пък индикациите са такива, че няма промяна в действията на хутите. От Американското централно командване съобщават за трета атака спрямо кораб с американски собственици в продължение на три дни.

Но ситуацията е сложна, защото от една страна САЩ иска да изпрати ясно послание на хутите да спрат нападенията си, но от друга страна това може да допринесе за влошаване на положението на йеменските граждани. В страната има безпрецедентни нива на глад и милиони имат нужда от хуманитарна помощ. Включването на групата в този списък ще направи по-трудно доставянето на помощ на нуждаещите се.


Темата влезе и в президентската кампания. Доналд Тръмп – към момента фаворита на републиканците не пропусна да припомни, че неговата администрация е вкарала хутите в списъка с чуждестранните терористични организации, а тази на президента Джо Байдън ги е изкарала. Мотивите на администрацията на Байдън бяха на хуманитарна основа – за това, че доставянето на хуманитарна помощ в Йемен е било затруднено. Сега обаче не е ясно дали включването ще е ефективен похват в отговор на нападенията на хутите.

Друга ключова тема от седмицата са изборите за президент. Тръмп победи убедително в понеделник в щата Айова при битката на републиканците за кандидат за президентските избори. Следващата спирка е щатът Ню Хемпшир, където отново погледите ще са насочени към Ники Хейли. Тръмп води значително в допитванията, но дали Хейли ще успее да скъси дистанцията?

Триумфът на Тръмп в Айова бе очакван. Очаквано е и да победи в Ню Хемпшир. Базата му от избиратели е ентусиазирана, мотивирана да го подкрепя дори с надвисналите дела срещу него. Да не забравяме, че все още няма и решение на Върховния съд дали някои щати могат да го изключат от бюлетината, заради случаи в щати като Колорадо. Върховният съд на Колорадо реши, че Тръмп не може да участва в бюлетината защото е нарушил клетвата си и защото действията му около атаката на Капитолия от 6-ти януари могат да се приемат като действие по събаряне на властта, което противоречи на американската конституция. 14-тата поправка, ратифицирана през 1868 след Гражданската война в общи линии дисквалифицира от държавен пост всеки, който е участвал в действия за събаряне на властта или въстания срещу Съединените щати. С подобни доводи се обмислят действия и в други щати, но сега се очаква решението на Конституционния съд, който започва изслушване на аргументи по темата на 9-ти следващия месец.

Предстои да видим как Тръмп ще се представи на изборите в останалите щати, какво ще реши Върховния съд, какво ще стане с криминалните дела срещу Тръмп и как изходът ще повлияе на гласоподавателите преди се твърди със сигурност че той ще е кандидатът на републиканците в надпреварата за Белия Дом.

Сега в Ню Хемпшир по-умерените анти-Тръмп републиканци имат шанс да пратят силен сигнал. И техният избор би бил за Ники Хейли. Въпросът е дали подкрепата за нея се е увеличила и разликата между нея и Тръмп може да стане едноцифрено число. Сега е и решаващ момент за бъдещето на друг кандидат – Рон ДеСантис. Ако резултатът му е близък до този на Хейли ДеСантис ще има мотивация да остане в надпреварата.

Какво прави Хейли? Става по-агресивна в кампанията си като се описва като по-добра алтернатива на Тръмп и Байдън. Хейли каза, че "70 процента от американците не искат да гледат повторен мач Тръмп срещу Байдън" и още, че Тръмп води със себе си хаос.

В една от политическите реклами на Хейли за Айова се посочи, че Тръмп и Байдън са двама от най-нехаресваните политици в Америка, които са погълнати от хаос, негативност и оплаквания от миналото. Хейли също казва, че Тръмп е бил виновен за загубите на републиканците при изборите за Конгрес през 2022-а.

Ще е интересно да се проследи изходът от първичния вот в Ню Хемпшир - втория щат от републиканския електорален календар във вторник. За демократите тази година, след промени в процеса по номинации първото гласуване ще е на 3-ти февруари в Южна Каролина, последвано от вот в Невада на 6-ти февруари.

Все още сме в началния стадий на изборите и има доста време до лятото, когато ще са конгресите на двете партии за излъчване на кандидат и още повече време до ноември, когато е националният президентски вот.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54

Район "Оборище" събира софиянци за споделена храна и опознаване на съседа

“Голямата маса“ е инициатива на Столичната община – район “Оборище“, която ще се проведе тази събота, 27 юли. Поканата е към гражданите и жителите на района – да седнат на голямата маса, за да опознаят съседите си и да споделят храна с тях. За тази цел  р айон "Оборище“ затваря част от улица “Екзарх Йосиф” за автомобили на..

публикувано на 23.07.24 в 14:52
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) на брифинга в Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат проверка във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 14:40

БДЖ възстановява директното пътуване от Пловдив до Русе и обратно

От юли 2024 г. БДЖ пуска влакове по линията Пловдив-Русе, с възможност и за столичани да пътуват до крайдунавския град. За дълго чаканата директна жп връзка в предаването “Радиокафе“ разговаряме с Кристиан Ваклинов от Сдружение  "За Родопската теснолинейка" . "Аз съм много радостен, като експерт от БДЖ, че успяхме заедно като екип да..

публикувано на 23.07.24 в 12:31

В Парк-музей "Врана" Sofia Lights ще представи уникалната арт инсталация Steel Grass

В последния юлски уикенд, в парк-музей "Врана", Sofia Lights представя инсталацията Steel Grass на световноизвестното френско арт студио Aerosculpture,  реализирало проекти в десетки държави на три континента. Инсталацията ще бъде представена за първи път извън Франция и то в такъв огромен мащаб, който ще обхваща голяма част от..

публикувано на 23.07.24 в 11:30