Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Патриотизмът" - от общото благо до татуировките с Левски и хорото пред Народния театър

Проф. Александър Кьосев
Снимка: БГНЕС

Страда ли Европа и в частност – България, от вълната патриотизъм или по-скоро от девиациите му? Какви са проявите на патриотарщината в съвремието ни и редки ли са примерите за здравословни, обединителни, осмислящи патриотични инициативи?

Това е основата на срещата и разговора, които се състояха в студиото на БНР-Радио София в присъствието и участието на проф. Александър Кьосев.

По думите му разликата между двете понятия е описана още от Ботев. Патриотизмът е нещо в общ интерес, а патриотарщината е в частен.

Патриотизмът е много по-стар от национализма. Той възниква в малки общности, в които хората обичат малките си отечества – село, град, към които да се таи топло човешко чувство. От 18. век насам модерните нации са в многомилионни колективи, опосредени от технологии и комуникации. Тогава националните държави взема „на въоръжение“ патриотизма и неговия интимен речник превръщат в идеологически.


Снимки: Георги Нейков

Нацията е съставена от много социални етноси, прослойки, от хора и класи с различни интереси. Като всяко модерно общество, нейният интерес трябва да е сложна резултанта на съставните интереси. Това е безкрайна дискусия, обясни ученият.
Едната гледна точка е, че националният интерес е свързана с общото благо. Според марксистите е трудно на се намери такова общо благо. Либералният възглед твърди, че то може да се формулира след възможни компромисни договаряния.

Друга гледна точка и теория обяснява реалността с абстракции и геополитически напрежения, породени от геополитически интереси.

"Аз обаче смятам, че Америка, България, Русия не са политически абстракции, а функция на своите общества. Интересът им, тяхното общо благо исторически се променя в зависимост от това как обществата предоговорят интереса си вътре в себе си. Връщането към „политиката на реалностите“, на циничното договаряне на интереси е нещо много опасно в съвременния свят... Трябва да направим всичко възможно това да не се случи", коментира Кьосев

Той даде пример и отвъд Атлантическия океан, където въпреки повдигнатите обвинения към Доналд Тръмп, хора по форумите казват: "Няма значение какво е правил, важното е, че го обичаме".

"В някои общества разобличенията въздействат силно на обществото, но някъде и понякога излиза, че любовта е по-силна и от истината", отбеляза ученият.

Наскоро по негова инициатива пред скулптурната фигура на Алеко Константинов бе отбелязана годишнината от рождението на писателя. В Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“ предстои да бъде организирано събитие във връзка със сборник есета на българския философ Асен Игнатов, писана в Германия и друга на българин, който е писал под английски псевдоним в Париж през 30-те години на миналия век. И двамата са предвидили някои процеси, на които ставаме свидетели днес.

В дискусия на литературоведи са се обединили около критиката, че във „Времеубежище“ на Георги Господинов България е представена по твърде сатирично-деформиран начин. Това филтрира други явления, други персонажи и представители на българското, коментира още Александър Кьосев. Авторът на романа, отличен с наградата „Букър“ е отговорил, че е мислел книгата за сатира, а всъщност сме свидетели на описаното в нея.


По думите на професора интелектуалците у нас „имат грях“ - позволили са налагането на фейлетонна представа за България, за което са помогнали и водещи вестници, както и вулгарните романи на Христо Калчев през 90-те години на миналия век.

"България е много по-интересна, тя е по-сложен човешки свят, в него има дълбочини, култура, има изключителни хора и странни персонажи със свои проекти", изтъкна проф. Кьосев.

В разговора стана дума и за изследването на учения (100 страници) за татуирането на национални герои по различни части на тялото, защо децата, дошли у нас от чужбина, трябва да учат "Аз съм българче" (защото стихотворението е част от кодовете на нашата култура), както и че хорото пред Народния театър не е традиция, а – според проф. Кьосев – в днешно време то се играе с цел да се скандализира някого.

Чуйте разговора на Даниел Ненчев.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С Оля Ал Ахмед и поетите Петко Каневски и Демир Демирев

Оазис на културите

Днес Радиокафе се излъчва от къщата музей „Ваня Петкова“ в село Езерово, община Първомай. Честваме 80 години от рождението на известната българска поетеса. Началото е с дъщеря ѝ, журналистката Оля Ал Ахмед : "Най-вече ми бе приятел, после - баба. Другите да кажат дали си приличаме. Да премахнем нормите и догмите - баба ми казваше "тегли им една..

публикувано на 21.07.24 в 09:39

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02