Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самоков не е само Боровец, картофи и зографи

2
Ангел Джоргов, кмет на Самоков
Снимка: радио София

Новият кмет на Самоков Ангел Джоргов представя възможностите и проблемите на общината:

"Родом съм от Самоков, след Университета започнах работа в София и в края на миналата година приех предложението да се кандидатирам за кмет. Общината е най-голямата в Софийска област. Самоков не е само Боровец, картофи и зографи. Известни сме и с това. Градът има какво да покаже като традиции и история, дори за еднодневна разходка сме идеална дестинация. Въпреки глобалното затопляне имаме идеален климат, по-голямата част от хората не използват през лятото климатик. Летният туризъм става все по-популярен, не само в Боровец и Мальовица, във всяко село по поречието има по 50-60 къщи за гости.

Туризмът е едно от основните пера, но за младите хора липсват икономически перспективи и условия за семейства и деца. Искаме по-голям процент от завършили образованието си, да се връщат тук. Можем по-добре да използваме условията си и да предложим нещо повече на младите. Пандемията предложи възможността да се живее по-добре в къщи с двор - редица такива в селата се купиха от хора, които за постоянно се преместиха да живеят там. Вече трудно се намира къща за продан. Сега трябва да направим така, че хората да останат не само за събота и неделя. 

Имаме договорка с операторите на съоръжения за карти за деца - една безплатна седмица за всички и за спортуващите активно - сезонни. Пистите са ни хубави и полагаме усилия да станем предпочитана дестинация като зимен курорт. Трябва да се направи основен ремонт на пътя. Надявам се да започне в края на годината, частта му отвъд Самоков към Костенец е в по-лошо състояние. От петък до неделя по пътя от София идват 2 милиона души и сме сред първите по ПТП. Евентуална магистрала Рила също ще ни облекчи, Боровец ще стане по-близо до София. На практика Банско също е близо до София с новите пътища.

Работата на администрацията ни не започва и не свършва с изборите, не бива да се похабява ресурса на предната и започнатото трябва да се довърши. Залагаме на 25 инфраструктурни проекта, с които да кандидатстваме за финансиране. Партиите са си партии, хората искат да се работи. Искам Самоков да е по-подреден и по-чист, селата да нямат проблем лятото с водата. И разбира се, качествено образование за децата. Последните години като че ли имаме отстъпление в спорта - ски, футбол, борба. Баскетболът е на прекрасно ниво, развива се от частни дарения на местен бизнесмен. Най-голям брой деца в момента тренират баскетбол.

Стъпили сме на стабилна основа и се надяваме да се възползваме от инструментите на Плана за възстановяване и развитие. С правилно управление общината ще стане по-добра. Нямам работно време, вратата ми е винаги отворена."

Поредният ни гост е Миролюба Ташева, председател на комисията за култура, образование и спорт:

"За втори път съм общински съветник, вече и председател на комисията. Изцяло съм от Самоков. Преоткривам го всеки ден, младите всеки ден ти представят нови неща. Самоков не е много малък, както казват някои. Самоков винаги е бил културен център. Имаме и исторически, и алтернативни събития в културния ни календар. Даваме начини младежите да се включват с техните желания. Те са изключително активни, те организират фестивал за 3000 човека, ние само ги подкрепяме.

Трябва да поработим за фестивалната култура, туризмът още не е свързан с културата - не може да е само ски и шкембе в кръчмата. Хората трябва да знаят за възможностите тук. Доста съм млада и приемат част от идеите ми за налудничави. Единственият вариант градът да се развива е младите да останат и работят тук." 

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Николова

Медиите трябва да формират обществена нетърпимост към корупцията

Една от отличниците дипломанти на Факултета по журналистика и масова комуникация - Теодора Николова,  защити успешно своята дипломна работа, която се фокусира върху това, как темата за корупцията присъства в традиционните медии. "Исках да пиша задължително на социално значима тема. Но тя се оказа по-голяма от мен", отбеляза пред..

публикувано на 31.07.24 в 11:22
Д-р Владимир Симов

Д-р Владимир Симов: Има и оптимистичен модел на остаряването

Можем да живеем по-дълго и по-важното – по-пълноценно , дори да остаряваме красиво . В това ни уверява, убеждава и съветва д-р Владимир Симов в над 700 страници на своята книга "Остаряването". В труда си той търси пресечните точки на този психобиосоциален въпрос , обръща внимание и как той засяга един български пенсионер. "Реших..

публикувано на 31.07.24 в 09:48

Започва Богородичният пост

За православните християни започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание животът на свейд Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено..

публикувано на 31.07.24 в 07:49

Температурите леко се покачват

Днес също ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, в София - около 30° . По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 30°, температурата на морската вода е..

публикувано на 31.07.24 в 07:20

Коалиция за климата-България: Страната ни изостава значително в екологичните политики

Превенцията и адаптацията към климатичните промени са водещи за начините, по които се справяме с тези кризи. Това отбелязаха редица организации и сдружения, обединени в Коалиция за климата - България, на пресконференция през днешния ден. Те отбелязаха, че страната ни изостава значително в екологичните политики, като са нужни спешни и решителни..

публикувано на 30.07.24 в 18:07
Пламен Димов от

Пламен Димов с обич за оперното и оперетно изкуство, с признателност към маестро Карталов

Пламен Димов е артист, занимаващ се с оперно пеене. Любовта към оперетното изкуство се заражда в ранните му години и става реалност в МДТ Велико Търново. Там стъпва плахо, с голямо страхопочитание на сцената. „Когато започнах от малки, дори неговорими роли, изпитвах ужас от това, какво ще направя на сцената. След това записах “Оперно пеене“..

публикувано на 30.07.24 в 17:18

Увеличават се измамите на потребители, търсещи краткосрочно финансиране

За увеличен брой измамени потребители, търсещи предоставяне на краткосрочно финансиране, алармират от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Най-често се правят опити за реклама на потребителско кредитиране в социалните мрежи, разлепване на материали по спирките и предоставяне на „хвърчащи листчета“, каза пред Радио София Николай..

публикувано на 30.07.24 в 16:38