Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е добре да знаем, за да защитим децата си от онлайн престъпления и сексуално насилие

Снимка: Радио София

Рекорден ръст на сигналите, получени на Горещата линия за докладване на вредно съдържание и онлайн престъпления срещу деца през 2023 г. отчита Националният център за безопасен интернет.. През миналата година броят на случаите, обработени от Центъра, възлиза на общо 46 359, което е двойно увеличение в сравнение с 2022 г., когато те са били 23 080. Притеснителен е фактът, че 95% от сигналите са за онлайн сексуална експлоатация на деца. Това е най-високият брой сигнали, обработени от началото на съществуването на Центъра в рамките на 1 календарна година.

  • 2023 г. е исторически рекордна по брой сигнали, получени на Горещата линия за докладване на вредно съдържание и онлайн престъпления срещу деца: 46 359, двоен ръст в сравнение с 2022 г.
  • 95% от подадените оплаквания са свързани с онлайн сексуална експлоатация.

На фона на тревожната статистика, стават ли по-уязвими децата ни в интернет или намират път как да търсят помощ, разговор с Антоанета Василева от Националния център за безопасен интернет и Николай Петков – експерт по киберсигурност.

"Намират път да търсят помощ намират и сила, защото има повишение в броя на тийнейджърите потърсили помощ на консултативната линия. Истината е, че на годишна база данните показват 100% ръст на сигналите спрямо 2022-ра, което  е показател за две неща – първо, че децата продължават да са все по-уязвими, а причината е,че все по-малки деца имат профили в социалните мрежи, 7-8-годишни са в Тик-ток, използват вайбър, от друга страна истината е, че ние нямаше да успеем да отговорим на всички тези сигнали, да ги обработим и да изпратим част от тях на дирекция “Киберсигурност“, ако не бяхме финансово подкрепени, но държавата продължава да не участва в тази битка, необходимостта да сме тук и да помагаме е все по очеизвадна, но държавата продължава да абдикира от своите международни отношения“, отбеляза Антоанета Василева.

Центърът за безопасен интернет е в партньорство с няколко държавни институции – МВР, Държавна агенция за закрила на детето, Министерство на образованието, с които съвместно участва във всички работни групи, сред които група за дигитализация в образованието, група за разработване на национална стратегия да детето.

"Всичко, което виждаме като рискове за децата е в тези документи, разработва се, но само по себе си не е достатъчно. За всеки такъв документ са необходими финансови средства, защото дейностите, които ще се изпълняват на база на тези документи, това, което реално ще правим за децата което да има практически резултат за тяхната безопасност, изисква средства", посочи тя.

В разговора Антоанета Василева посочи преживяванията, които деца и тинейджъри споделят с тях при своите обаждания.

28 хиляди сигнали са изпратени от нашите международни партньори към нас, за вредно съдържание на български сървъри, а ние сме ги изпратили след обработване на "Киберпрестъпност". Останалите почти 18 хиляди, са сигнали, които ние сме получили и ние сме открили, защото ние също сме проактивни в мрежата, поясни още тя. По всички изпратени сигнали за последното тримесечие на 2023-та година е установено, че засегнатите деца в цяла Европа са около 30 хиляди, уточняват от Центъра за безопасен интернет.

Специалисти от центъра работят и с деца в в училищата.

"Децата все повече потъват във виртуалния свят, защото той им е интересен и ако ние като възрастни и като родители не им напомняме непрекъснато за рисковете и опасностите, няма как да очакваме децата да имат този рефлекс непрекъснато да се пазят", подчерта още Василева.

"На първо място говорим за възпитание – все по-рано се дават устройства на децата и родителите не си дават сметка, че чрез това устройство те отварят вратата на това дете към света. Забелязваме все по-малки деца, които записват видеа в известни платформи, няма как това да се случи без знанието на родителя, а превенцията е много проста – ако платформата го позволява, то тези деца трябва да бъдат регистрирани в нея с детски профили", подчерта Николай Петков от “Киберсигурност“.

Защо има масово нарастване на сексуалните престъпления към деца? Ако се замислите, от едно дете пари не могат да се изкарат, какъв би бил стимулът някой да наруши конфорта на едно дете и да го тормози, защото човекът отсреща има някакви незнайни цели, предимно със сексуален контекст? Тези сигнали нарастват и ще нарастват, защото дигитализацията се движи с много по-динамични темпове, отколкото отпреди 3-4 години, посочи експертът.

Иначе казано, този тип заплахи се увеличават експоненциално и ние трябва да реагираме в много по-ранна превантивна точка, категоричен е Николай Петков.

Конкретни примери, които той посочи ще чуете в разговора.

"Ако разделим разговора на две – за деца и за родители, има решение и за двете половини на семейството, не е случайно, че ние като бизнес сме се ориентирали да предлагаме защита на цялото семейство, защото едно семейство вече има много повече устройства, отколкото преди 5 години, всяко едно модерно семейство има поне по 3 устройства вкъщи, всяко едно от тези устройства е изходна точка за детето да влезе в интернет и да прави неща върху които нямаме контрол, ако не помислим върху тази тема, е все едно да си построим къща и да не си сложим врати, илюстрира експертът.

По думите му, решенията за защита са базисни, на този етап все още потребителят има нужда от базова защита, тъй като повечето атаки са автоматизирани и никой не цели да избегне всички маркери за защита.

Още  конкретика чуйте в разговора на Елисавета Белеганска.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сценичното изкуство в помощ на опазването на околната среда

На 21 май 2024 г. (вторник), от 18 часа, в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" – София ще бъде представен иновативният подход за устойчиво развитие в културния сектор "Театър на колела", разработен от екипа на италианската компания Mulino ad Arte. Екипът на Фондация за предприемачество, култура и образование (ФПКО) отправя..

публикувано на 17.05.24 в 14:38

Иглика Иванова: Медийната грамотност е движеща се мишена

Коалиция за медийна грамотност от години организира различни инициативи, насочени към младите хора. Коалицията обединява организации в областта на журналистиката, образованието и гражданското участие, академични представители и експерти по медийна грамотност. Медийната грамотност е движеща се мишена, коментира пред Радио София Иглика Иванова..

публикувано на 17.05.24 в 13:07

Според доклад "сайтове-гъби" захранват пропагандата към Европа

"Местните проевропейски политически партии, медии, граждански организации са дирижирани отвън марионетки, по-рядко заблудени, по-често купени и продажни." Тази теза е сред основните в пропагандата срещу Европейския съюз (ЕС) и неговите институции, осъществявана от стотици "сайтове-гъби", формиращи т.нар. "Машината" за дезинформация. Това е..

публикувано на 17.05.24 в 12:38

Mirain и Иван Шопов с първи съвместен албум, носещ чистото заглавие "Clear"

На 31 май официално излиза новият съвместен албум на Иван Шопов и Mirain. Премиерата е в столичен клуб, от 20.00 часa, с голям концерт. Пред Радио София Иван Шопов и Mirain представиха албума, който носи заглавието „Clear”. Автор както на музиката, така и на текстовете към песните в албума, е Mirain. „Преди година се събрахме, баща ми ни..

публикувано на 17.05.24 в 11:28

Новите велоалеи в София - ако тази промяна беше лесна щяха да я направят още през годините

През годините велосипедистите многократно са заявявали желанието си в София да има по-добра велоинфраструктура, коментира пред Радио София велокметът на София от глобалната мрежа Bicycle Mayor Network Милен Ангелов. „Да има свързани велоалеи, места където майки с деца спокойно могат да карат велосипед и да се придвижват в градска среда. Ние..

публикувано на 17.05.24 в 10:17

София е изостанала по много параметри и има да наваксва, смята зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов

В четвъртък излезе решението на Административния съд, с което се спират промените в движението в центъра на София. Пред Радио София зам.-кметът по направление “Транспорт и градска мобилност“ в Столичната община Илиян Павлов обясни, че тъй като решението на съда е излязло късно снощи, той все още не се е запознал с мотивите. „В днешния..

публикувано на 17.05.24 в 09:13

Дъждът спира, температурите се повишават - в София до около 19°

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове облачността над много райони ще се разкъса и ще намалее до предимно слънчево време. Вятърът ще се задържи от изток-югоизток, ще е слаб, в Източна България – до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, в София – около 19°. Над планините преди..

публикувано на 17.05.24 в 07:35