Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е добре да знаем, за да защитим децата си от онлайн престъпления и сексуално насилие

Снимка: Радио София

Рекорден ръст на сигналите, получени на Горещата линия за докладване на вредно съдържание и онлайн престъпления срещу деца през 2023 г. отчита Националният център за безопасен интернет.. През миналата година броят на случаите, обработени от Центъра, възлиза на общо 46 359, което е двойно увеличение в сравнение с 2022 г., когато те са били 23 080. Притеснителен е фактът, че 95% от сигналите са за онлайн сексуална експлоатация на деца. Това е най-високият брой сигнали, обработени от началото на съществуването на Центъра в рамките на 1 календарна година.

  • 2023 г. е исторически рекордна по брой сигнали, получени на Горещата линия за докладване на вредно съдържание и онлайн престъпления срещу деца: 46 359, двоен ръст в сравнение с 2022 г.
  • 95% от подадените оплаквания са свързани с онлайн сексуална експлоатация.

На фона на тревожната статистика, стават ли по-уязвими децата ни в интернет или намират път как да търсят помощ, разговор с Антоанета Василева от Националния център за безопасен интернет и Николай Петков – експерт по киберсигурност.

"Намират път да търсят помощ намират и сила, защото има повишение в броя на тийнейджърите потърсили помощ на консултативната линия. Истината е, че на годишна база данните показват 100% ръст на сигналите спрямо 2022-ра, което  е показател за две неща – първо, че децата продължават да са все по-уязвими, а причината е,че все по-малки деца имат профили в социалните мрежи, 7-8-годишни са в Тик-ток, използват вайбър, от друга страна истината е, че ние нямаше да успеем да отговорим на всички тези сигнали, да ги обработим и да изпратим част от тях на дирекция “Киберсигурност“, ако не бяхме финансово подкрепени, но държавата продължава да не участва в тази битка, необходимостта да сме тук и да помагаме е все по очеизвадна, но държавата продължава да абдикира от своите международни отношения“, отбеляза Антоанета Василева.

Центърът за безопасен интернет е в партньорство с няколко държавни институции – МВР, Държавна агенция за закрила на детето, Министерство на образованието, с които съвместно участва във всички работни групи, сред които група за дигитализация в образованието, група за разработване на национална стратегия да детето.

"Всичко, което виждаме като рискове за децата е в тези документи, разработва се, но само по себе си не е достатъчно. За всеки такъв документ са необходими финансови средства, защото дейностите, които ще се изпълняват на база на тези документи, това, което реално ще правим за децата което да има практически резултат за тяхната безопасност, изисква средства", посочи тя.

В разговора Антоанета Василева посочи преживяванията, които деца и тинейджъри споделят с тях при своите обаждания.

28 хиляди сигнали са изпратени от нашите международни партньори към нас, за вредно съдържание на български сървъри, а ние сме ги изпратили след обработване на "Киберпрестъпност". Останалите почти 18 хиляди, са сигнали, които ние сме получили и ние сме открили, защото ние също сме проактивни в мрежата, поясни още тя. По всички изпратени сигнали за последното тримесечие на 2023-та година е установено, че засегнатите деца в цяла Европа са около 30 хиляди, уточняват от Центъра за безопасен интернет.

Специалисти от центъра работят и с деца в в училищата.

"Децата все повече потъват във виртуалния свят, защото той им е интересен и ако ние като възрастни и като родители не им напомняме непрекъснато за рисковете и опасностите, няма как да очакваме децата да имат този рефлекс непрекъснато да се пазят", подчерта още Василева.

"На първо място говорим за възпитание – все по-рано се дават устройства на децата и родителите не си дават сметка, че чрез това устройство те отварят вратата на това дете към света. Забелязваме все по-малки деца, които записват видеа в известни платформи, няма как това да се случи без знанието на родителя, а превенцията е много проста – ако платформата го позволява, то тези деца трябва да бъдат регистрирани в нея с детски профили", подчерта Николай Петков от “Киберсигурност“.

Защо има масово нарастване на сексуалните престъпления към деца? Ако се замислите, от едно дете пари не могат да се изкарат, какъв би бил стимулът някой да наруши конфорта на едно дете и да го тормози, защото човекът отсреща има някакви незнайни цели, предимно със сексуален контекст? Тези сигнали нарастват и ще нарастват, защото дигитализацията се движи с много по-динамични темпове, отколкото отпреди 3-4 години, посочи експертът.

Иначе казано, този тип заплахи се увеличават експоненциално и ние трябва да реагираме в много по-ранна превантивна точка, категоричен е Николай Петков.

Конкретни примери, които той посочи ще чуете в разговора.

"Ако разделим разговора на две – за деца и за родители, има решение и за двете половини на семейството, не е случайно, че ние като бизнес сме се ориентирали да предлагаме защита на цялото семейство, защото едно семейство вече има много повече устройства, отколкото преди 5 години, всяко едно модерно семейство има поне по 3 устройства вкъщи, всяко едно от тези устройства е изходна точка за детето да влезе в интернет и да прави неща върху които нямаме контрол, ако не помислим върху тази тема, е все едно да си построим къща и да не си сложим врати, илюстрира експертът.

По думите му, решенията за защита са базисни, на този етап все още потребителят има нужда от базова защита, тъй като повечето атаки са автоматизирани и никой не цели да избегне всички маркери за защита.

Още  конкретика чуйте в разговора на Елисавета Белеганска.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представители на Space Camp Turkiye споделят опит и визия за развитие на STEM образованието

Тази вечер ще се проведе специална среща, организирана от Space Camp Turkiye, Център за творческо обучение и Научно-образователения детски център „Музейко“, която е насочена към директори на училища и учители. Идеята е да се представят възможностите за участие в програмите на Space Camp Turkiye, както и предстоящите инициативи в областта на STEM..

публикувано на 03.10.24 в 16:44

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до края на октомври

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 31 октомври включително, съобщава националният авиационен превозвач. Мярката е заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA). Целта е осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед нестихващата ситуация в..

публикувано на 03.10.24 в 16:03

Jin Monic изпращат лятото с два нови сингъла “Euphoria” и “We Failed Them”

Софийската инди-рок банда Jin Monic представи пред Радио София новите си две песни „Euphoria“ и “We Failed Them”. Фронтменът на групата Николай Иванов сподели, че след натрупания опит се чувстват по-свободни да вкарват в музиката си по-неконвенционални звучения. „Отново на преден фон са Ивайло и Боян като автори на музиката. Останалите се включваме с..

публикувано на 03.10.24 в 15:56
Майор д-р Марияна Иванова от катедра

ВМА привлича студенти по медицина с възможност за кариерно развитие

Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) участваха в 4-тата Международна конференция на военномедицинските училища-2024 (ICMMS 2024), която се проведе в Бетезда, Мериленд, САЩ. Фокусът е върху значението на международните партньорства за напредъка в областта на военната медицина. На форума са обсъждани и предизвикателствата в областта, както и..

публикувано на 03.10.24 в 15:45
Веселин Ангелов

Позитивна динамика и устойчив ръст в развитието на застрахователния пазар у нас

Позитивна динамика и устойчив ръст - така може да се характеризира развитието на застрахователния пазар у нас. През последните 10 години премийният приход се е увеличил над 2,5 пъти, като през 2023 г. достига 4,38 млрд. лв. при ръст на годишна база от 21 на сто . За последните 10 години (2013 - 2023 г) застрахователният пазар у нас е нараснал 2.5..

публикувано на 03.10.24 в 14:56
Рут Колева - организатор и идеолог на събитието

България отново е домакин на музикалната конференция "So Alive"

Водещите на предаването „Добър вечер, София“ Роман и Яна ни правят съпричастни към едно значимо събитие за всеки - пряко или косвено свързан с музиката, на което България е домакин - музикалната конференция "So Alive" . На нея се събират музикални мениджъри, продуценти, текстописци не само от България, но и от света, хора дейни, грижещи се за това..

публикувано на 03.10.24 в 14:15

Посолството на Китай в България организира конкурс за песен, базирана на китайски поеми

През есента на 2024 г. отбелязваме 75 години от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България. В подготовката за празненствата по случай годишнината, Посолството на Китайската народна република в България организира конкурс за нова песен, по китайски поеми от Династия Тан и Династия Сун, за български граждани и сънародници,..

публикувано на 03.10.24 в 14:11