Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визуалното послание и силата на изкуството като начин да решаваме глобални проблеми

Светла Баева от Fine Acts разказва за възможностите

Светла Баева
Снимка: Радио София

Fine Acts е глобално креативно студио за социална промяна, на роден език преведено като "изящни дела". Какви точно, разказва в предаването "Радиокафе" Светла Баева.

"Много е важно за нас да развиваме активистката среда, да говорим за креативен активизъм. В основата на нашата работа е да намираме нови, креативни подходи към комуникацията, именно към различни социални каузи, свързани с правата на човека, опазване на околната среда, климатичните промени, опитваме се да ангажираме повече хора по тези каузи, така че да им пука, да действат, за да виждаме промяната, която всички искаме", посочи тя. И допълни, че една от основните теми, върху които екипът работи е климатичните промени и климатичната справедливост.

"И през тази година продължаваме да работим с различни артисти и хора от различни творчески среди, за да намерим начин как да комуникираме тази тема. Имаме излезли вече няколко кампании, работим и с много илюстратори."

"Работим много за развитието на НПО средата, на активистките среди не само в България, но и по цял свят. Провеждаме и разработваме обучения и всякакви ресурси, за да направим тяхната работа по-лесна и те да виждат различни пътеки по които да могат да поемат, така че работата им да получава повече чуваемост и да успеят да мобилизират повече хора", изтъкна Баева.

Една от инициативите на Fine Acts подкрепя жертвите на войната в Украйна чрез визуална култура, чрез художници ангажирани с този въпрос, който е свързан и с околната среда и с глобалното затопляне, но преди всички с живота на тази планета, живота на хората.

Силата на визуалното послание:

Чрез вдъхновението идващо от силата и ролята на изкуството, чрез въображението, което съществува в креативните среди, можем да си представим какво искаме да бъде нашето бъдеше и да го пресъздадем в най-различни формати, с които да се доближим до нещата, които искаме да направим. Така те стават по-близки  до нас и до сърцето ни и неща, които можем да осъществим реално, не толкова страшни и не толкова далечни, обясни Светла Баева.

Традиционните ценности, които искаме да има в едно общество, показва една изложба на 20 български артисти, провокирани да си представят какви са ценностите и как могат да бъдат преодолени стереотипите и как изглежда светът, в който сме ги преодолявали, давайки пример и показвайки съпричастност към различни групи, които най-често се сблъскват с тях, разказва за визуалната инициатива Светла Баева.

Чуйте още от вдъхновяващия разговор. С нея разговаря Даниел Ненчев.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диляна

Диляна (Dare) - пътешественик, актриса и влогър: Във всичко, което правя влагам душата си

Тя е забавна, харизматична и има своя реално присъствие във виртуалното пространство, в което се осмелява да бъде себе си. Гост в предаването "Добър вечер, София" бе Диляна Георгиева - Dare  (осмелявам се). Била е част от първата аматьорска група за импровизационен театър на "ХаХаХа ИмПро театър", впуска се в тази среда с ентузиазъм,..

публикувано на 30.04.24 в 11:47

НИМ показва оригиналния екземпляр на "Рибен буквар" на д-р Петър Берон

Националният исторически музей показва оригиналния екземпляр на "Рибен буквар" на д-р Петър Берон, по повод 200 години от издаването му. Една от най-значимите книги на Българското Възраждане “Рибният буквар” e издадена през 1824 г. в град Брашов (Австрия, дн. в Румъния). Тя променя изцяло посоката на новобългарското образование, каза пред Радио София..

публикувано на 30.04.24 в 11:28

Третият фестивал LUNAR в София е с повече артисти и локации

Нощна София ще се превърне в галерия на 9 видео и 3 статични проекции (3D мапинг), светлинни инсталации, имерсивни преживявания и лазерно шоу по време на третото поредно издание на фестивала на светлините LUNAR, който ще се проведе под открито небе във вечерите от 9 до 12 май . "Тази година са ангажирани повече участващи артисти и..

публикувано на 30.04.24 в 10:50

Децата на възраст между 5 и 14 години - най-засегнати от остри респираторни заболявания

Националният център за заразни и паразитни болести съобщава, че най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години - над 700 са били те през миналата седмица.  Най-висока е обаче заболеваемостта сред най-малките деца - до 4 години - 264 на 10 000.

публикувано на 30.04.24 в 09:43

Температурата в София – между 8° и 20°

Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна и на много места в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд, в източните райони ще са значителни по количество. През деня валежите от север ще започнат да спират, но на много места в Южна България ще продължи да превалява, а в югозападните райони и ще прегърми. В северозападната..

публикувано на 30.04.24 в 07:20

4 майски дни с над 120 учени на Софийския фестивал на науката

Софийският фестивал на науката за 14-и пореден път ще запознае търсачите на знания за света с последните иновации и откритията на признати експерти по теми като Здраве, Технологии, Космос, Наука и изкуство, Годишнини, съобщиха организаторите от фондация "Красива наука". Любимото традиционно събитие ще се проведе от 9 до 12 май в София..

публикувано на 29.04.24 в 18:25