Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
4 цели за устойчив начин на живот през 2024 г.

Няма съмнение, че тенденцията за устойчивост ще продължава да се разраства и да получава дори по-ярък отзвук и през 2024 г., като за това има основателна причина. Изменението на климата оказва своето въздействие все повече и повече с всяка изминала година и макар това да не се дължи на ежедневните ни навици или начин на живот, зеленото мислене може да допринесе много за по-съществена промяна в живота ни като общество. И така, кои са 4-те цели за устойчив начин на живот, които можем да възприемем през 2024 г. и които могат да помогнат както за спасяването на света, така и да доведат до лична промяна, за да живеем по-зелено, а по-щастливо през следващата година.

1. Устойчиво облекло

Може да не ви се вярва, но текстилната промишленост е един от най-големите замърсители в света. Не е изненадващо, че организациите и правителствата, особено в ЕС, заемат по-строга позиция по този въпрос и налагат тенденции за устойчива мода, насочени към ограничаване на въглеродния отпечатък на текстилната промишленост. Самата текстилна промишленост също се насочва към това да е по-зелена, като се отдалечава (по-бавно от очакваното) от бързата мода и се връща към устойчивите облекла. Когато говорим за устойчива мода, обаче, съществува още една тенденция, която завладява Генерация Z и милениалите и се разпространява в ежедневието ни, а именно кръговата мода. Всяка година хиляди тонове качествени дрехи втора употреба и нови дрехи се озовават в кофите за боклук. Но това не бива да продължава. Вместо това брандовете предлагат на хората да купуват техните дрехи. Можете да продавате дрехите си и не само да освободите гардероба си, като замените дрехите си за по-екологични алтернативи, но и да спечелите пари от това.

2. Обществен транспорт

Докато всички търпеливо чакаме индустрията за електрически превозни средства да се разрасне и да достигне до масовия потребител, можем да помогнем на градовете си да станат по-благоприятни за живеене, като просто ходим пеша или използваме обществен транспорт. Ако това не е възможно там, където живеете, споделеното пътуване все още е много добра алтернатива. Приложенията за споделено пътуване вече са широко разпространени в САЩ, а Европа следва тази тенденция, въпреки че масовият транспорт е много по-добре организиран на „стария континент“.

3. Енергийно ефективен дом

Етикетите А++ върху различните видове електроника вече са стандарт за Европа. Но дори нещо просто като смяната на крушките с енергийно ефективно осветление може да спести тонове енергия, когато се използва в голям мащаб. Дори инвестирането в нови методи за готвене, като фритюрник с горещ въздух или мултикукър, може да ви спести малко електроенергия, като същевременно подпомогне плана ви за по-здравословен начин на живот. Можете да използвате многобройните онлайн калкулатори за енергийна ефективност, за да проверите какво можете да промените, за да направите дома си по-екологично място.

4. Измерване на екологичните инициативи на правителството

Ако искаме да предизвикаме промяна на политиката в нашите общности, трябва да сме информирани за изменението на климата и инициативите, които правителствата на ЕС предприемат. За тази цел Директивата на ЕС за корпоративното отчитане на устойчивостта (CSRD) разширява своите политики, като принуждава компаниите да оповестяват публично своите усилия за устойчиво и екологосъобразно производство и бизнес модел. Проверката на публично достъпната информация е чудесен начин да изразите мнението си по въпрос, близък до дома и общността ви. Също така купуването от сертифицирани от CSRD компании е чудесен начин да подкрепите предприятия, които се грижат за околната среда.

*Източник: Европейската комисия

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С фруктов сок наддавате на тегло, по-добре яжте цели плодове

Консумацията на чист плодов сок всеки ден, може да е причина за напълняване при деца и възрастни , твърдят канадски учени, цитирани от "Индипендънт" и БТА.  Учените са анализирали резултатите от 42 изследвания, от които 17 сред деца и 25 сред възрастни. Установено е, че всяка чаша плодов сок на ден допринася с 0,03 по-висок индекс на..

публикувано на 18.01.24 в 13:06

платена публикация
Панталоните на мъжа – повече от просто част от гардероба

Панталоните не са само практичен елемент от мъжкия гардероб, но и израз на индивидуализъм, стил и самоувереност. Избирайки подходящия модел и материал, мъжът може да изрази себе си по начин, който отразява неговата личност и начин на живот. Дали става дума за ежедневна елегантност, спортен небрежен стил или градска класика - всяка чифт панталони..

публикувано на 12.01.24 в 11:16

платена публикация
Възходът на изкуствения интелект в набирането на персонал в областта на технологиите - какво трябва да знаете?

Навлизането на изкуствения интелект (ИИ) доведе до революция в много индустрии и набирането на персонал в областта на технологиите не прави изключение. Въздействието на ИИ върху набирането на персонал в областта на технологиите е дълбоко, като предлага иновативни решения на традиционни предизвикателства и същевременно внася нова динамика в..

публикувано на 11.01.24 в 10:55

Изследване установи кои храни могат за забавят белодробната фиброза

Според изследване на американски учени от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, храна богата на омега-3 мастни киселини, като ядки и мазна риба, може да забави развитието на белодробната фиброза. Екипът на д-р Джон Ким от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, проследява здравословното състояние на 300 пациенти с..

публикувано на 04.01.24 в 15:33

платена публикация
Дигитален маркетинг- основни аспекти и стратегии

Дигиталният маркетинг е форма на маркетинг, която използва цифрови технологии и онлайн платформи за популяризиране на продукти и услуги. По този начин се обединяват разнообразни инструменти и методи на дигиталните технологии, които много по-ефикасно ангажират аудиториите и привличат потенциални клиенти. Основни аспекти и стратегии в..

публикувано на 13.11.23 в 11:07

платена публикация
Спортното оборудване в училищен салон

Училищният салон е физическото пространство в училищaта, което се използва за физическа активност, спорт и фитнес. Това е място, където учениците и учители могат да участват в различни спортни дейности и физически упражнения. Училищните салони се оборудват с различно спортно оборудване и уреди с цел насърчаване на здравословния начин на..

публикувано на 09.11.23 в 11:47

платена публикация
Хидроизолация на покрив

Хидроизолацията на покрива е важна част от цялото строителство или от частичен ремонт на покрива. Тя има за цел да предпази сградата от влага и водни прониквания. Добре извършена хидроизолация на покрива е от съществено значение, тъй като влагата може да предизвика сериозни вреди на вътрешната фасада на сградата като плесен, корозия и разрушаване на..

публикувано на 08.11.23 в 18:21