Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на столичния район "Младост" Ивайло Кукурин в колата на Радио София

Изграждат многоетажен паркинг в "Младост" и пробив на бул. "Копенхаген"

Снимка: Радио София

Днес в сутрешния блок „Събуди се, София“ се спряхме на места и проблеми в район „Младост“. В колата на Радио София, заедно с водещия Константин Лавсов, се качи новият кмет Ивайло Кукурин.

„Младост“ е вторият район в Столичната община по брой жители след „Люлин“. Това предполага крайни мнения, тъй като всеки гражданин иска да се спазва неговия интерес, каза Кукурин.

„Труден е балансът, но се надявам да търсим най-доброто решение за всички. Това за мен е приоритет – да има диалог и в диалога да се ражда истината“, изтъкна кметът на „Младост“.

Той добави, че вижда необходимост от децентрализация, тъй като това ще даде възможност голяма част от нещата, които касаят жителите на „Младост“ да бъдат решени по разумен начин.

„Много от жителите плащат тук данъци, но след преразпределенията, средствата, които се отпускат за района са недостатъчни за финансиране на всички дейности, които ни се иска да изпълним, за да може да се подобри качеството на живот. Борбата е точно в тази посока – да имаме възможност да има по-голяма самостоятелност, в която да решаваме проблемите на гражданите от района“, обясни Ивайло Кукурин.

От няколко месеца част от левите завои по бул. „Александър Малинов“ са забранени. Това донякъде затруднява хората, но облекчението в трафика вече се усеща, каза той.

„Няколко пъти съм изпращал писма на база тези сигнали, които подават гражданите. Факт е – разтоварва се до една степен левия завой на бул. „Александър Малинов“, но някои от гражданите, особено тези, които са в „Младост“ 1А и в „Младост“ 3 се чувстват ощетени от тази промяна в движението, но в крайна сметка колегите от Столичната община потвърждават, че това облекчава цялостния трафик“, уточни кметът.

Той изтъкна, че голям проект, с който администрацията се е ангажирала е пробив на бул. „Копенхаген“ към бул. „Цариградско шосе“.

„Проектната готовност е в по-напреднал стадий. Доста време имаше проблем с отчуждителните процеси. Мисля, че тази процедура е в крайната си фаза“, обясни Кукурин.

По думите му, презастрояването в „Младост“ е един от големите проблеми в района.

„Голяма част от терените, които се застрояват са частна собственост. Устройствените планове все още позволяват до голяма степен тези инвестиционни проекти да се осъществяват. Нашата голяма цел е да фокусираме интереса на инвеститорите в периферията“, каза Ивайло Кукурин.

Той добави, че до метростанция „Младост“ 3 ще бъде изграден многоетажен паркинг на мястото на сегашния буферен паркинг, който е само на земно ниво. Все още не е избран изпълнител, обясни кметът и изрази надежда в рамките на тази година процесът да стартира.

Ивайло Кукурин изтъкна и проблема с почистването в „Младост“.

Подробности можете да видите и чуете във видеото.


По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зелените площи на Лозенец

Свободен достъп на граждани до парка на резиденция "Лозенец" в столицата предлагат общински съветници. На последното заседание на СОС се прие доклад, инициаран от общинските съветници от Синя София, кметът Васил Терзиев да старира преговори с ръководството на Народното събрание и Министерството на отбраната, за да се уточни дали има как..

публикувано на 13.04.24 в 10:00

"Форум", 12.04.24: 100 лева за Великден за хората с ниски пенсии

Коментатори във "Форум" петък, 12 април 2024 г. са Теодор Борисов и Тодор Терзиев. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: Политическите акценти от деня Социологическите прогнози преди изборите Добавка от 100 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност гласува Народното..

публикувано на 12.04.24 в 18:54

WWF ще зарибят Дунав с 1.6 млн. есетрови риби

Световният фонд за природата WWFще зариби река Дунав с 1.6 млн. есетрови риби. Те са останали непроменени от времето на динозаврите, оцелели са 200 милиона години и в момента са сред най-застрашените видове риби. Бракониерството е сред основните проблеми водещи до намаляване на популацията им. Долното течение на Дунав е от особена важност за тях и..

публикувано на 12.04.24 в 18:34

Млада, бурна и вълнуваща "Нощ на звездите" ни очаква на 1 юни

След много пътешествия и перипетии, Енчо Керязов се завръща отново като любим гост в предаването "Добър вечер, София", за да поговорим за една "Нощ на звездите" и нейното тринадесето издание, което ще се проведе на 1 юни 2024 г. "Нощта" освен млада, ще е бурна и вълнуваща, защото ще разказва за постиженията на успешни български деца  в..

публикувано на 12.04.24 в 17:20

Преносим зелен град и други иновации на фестивала Нов европейски Баухаус

Като градско радио, нас много ни вълнуват намесите в градската среда. Именно тя, в комбинация с архитектурни иновации, с културни пърформънси и различни изразни средства или с активното участие на гражданите, е събрана в момента в Брюксел за фестивала Нов европейски Баухаус. Самото място събрало всичко това е много интересно – така..

публикувано на 12.04.24 в 17:17

Колко защитени са хората с увреждания у нас

Какво е ежедневието на хората с интелектуални и умствени увреждания, когато се намират зад стените на институции? Често там се случват сериозни нарушения на техните права, като понякога се стига и до изтезания. На 18.04.24 г. ще се проведе заключителна конференция озаглавена "Правата на хората с увреждания - защита от насилие, мониторинг на..

публикувано на 12.04.24 в 17:14

"Тук-Там" подкрепя наши студенти в чужбина

"Тук-Там" - Глобалната мрежа за успех на младите хора на България отвори врати за новото издание на стипендиантската си програма. От 2016 година общността инвестира усилия в образование, професионално развитие и информираност. Чрез фонд "Иди, учи и се върни" организацията инвестира в стипендии за магистратура в чужбина на мотивирани българи,..

публикувано на 12.04.24 в 16:25