Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнителният директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев:

България изостава сериозно в ранното откриване на заболяванията и превенцията

Снимка: Ани Петрова

XI национален Фарма форум събира на едно място известни специалисти, лидери в бранша и прeдставители на институции, които ще обменят своите идеи, опит и знания в сферата на здравеопазването. Събитието ще се проведе на 27 февруари.

Здравеопазването е сред първите три най-важни приоритета за проспериране на нациите и държавите. Предвид все по-бързо навлизащите промени, новите цели на глобално и европейско ниво в областта са ориентирани към трансформация. Целта е трайно укрепване на здравните системи и осигуряване на широк достъп до съвременно лечение и качество на живот. Готовността на България да се приспособи към него е и фокусът на XI национален Фарма форум.

Какви са точните решения по отношение на инвестициите в трансформиране на здравната система, ориентирана към потребностите на хората, как да бъде решена системната криза с лекарствата и мерките срещу уязвимостта на веригата за доставки – са сред част от въпросите, които ще бъдат дискутирани по време на форума.

Сред участниците е и изпълнителният директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев. Пред Радио София той обясни, че здравните политики са предмет на национален суверенитет и допълни, че са малко нещата, които се решават на общоевропейско ниво.

„Конкретно в България, ако гледаме данните, през последните години виждаме, че публичните инвестиции се увеличават всяка година, през последните години с около 15% средно, което води до определени промени. Въпросът е дали са достатъчни тези промени“, каза Денев.

Той направи сравнение с останалите европейски държави и посочи, че България изостава сериозно по отношение на някои здравни показатели.

„Това са например ранното откриване на заболяванията, превенцията, което води до по-лоши резултати спрямо останалите държави в ЕС, по отношение на един показател, какъвто е предотвратимата смъртност“, обясни Деян Денев.

По думите му, стъпките, които се правят в България в тази посока са правилни, но е добре инвестициите в превенция да бъдат обвързани със залагането на конкретни цели, както на национално, така и на регионално ниво.

„Ако ние не информираме и не убедим пациентите да се обръщат към здравната система преди още да са се разболели, съответно да ходят на профилактични прегледи, на съответните изследвания достатъчно често, за да може заболяването да бъде открито рано или преди още самото заболяване да се е случило, няма как да постигнем добри резултати“, каза Деян Денев.

Според него е необходима мащабна информационна кампания и стимули за пациентите.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Петров и Адриана Браничева

Да съберем сили и да подкрепим слънчевите деца

UNIRUN  се завръща за втора поредна година с още по-голям мащаб и нова кауза. Събитието се организира от студентската организация "Бизнес клуб" към Стопански факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".  Даниел Петров,  председател на студентската организация "Бизнес клуб" и  Адриана Браничева  -  заместник-председател: "Идеята..

публикувано на 13.04.24 в 10:40

Зелените площи на Лозенец

Свободен достъп на граждани до парка на резиденция "Лозенец" в столицата предлагат общински съветници. На последното заседание на СОС се прие доклад, инициаран от общинските съветници от Синя София, кметът Васил Терзиев да старира преговори с ръководството на Народното събрание и Министерството на отбраната, за да се уточни дали има как..

публикувано на 13.04.24 в 10:00

"Форум", 12.04.24: 100 лева за Великден за хората с ниски пенсии

Коментатори във "Форум" петък, 12 април 2024 г. са Теодор Борисов и Тодор Терзиев. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: Политическите акценти от деня Социологическите прогнози преди изборите Добавка от 100 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност гласува Народното..

публикувано на 12.04.24 в 18:54

WWF ще зарибят Дунав с 1.6 млн. есетрови риби

Световният фонд за природата WWFще зариби река Дунав с 1.6 млн. есетрови риби. Те са останали непроменени от времето на динозаврите, оцелели са 200 милиона години и в момента са сред най-застрашените видове риби. Бракониерството е сред основните проблеми водещи до намаляване на популацията им. Долното течение на Дунав е от особена важност за тях и..

публикувано на 12.04.24 в 18:34

Млада, бурна и вълнуваща "Нощ на звездите" ни очаква на 1 юни

След много пътешествия и перипетии, Енчо Керязов се завръща отново като любим гост в предаването "Добър вечер, София", за да поговорим за една "Нощ на звездите" и нейното тринадесето издание, което ще се проведе на 1 юни 2024 г. "Нощта" освен млада, ще е бурна и вълнуваща, защото ще разказва за постиженията на успешни български деца  в..

публикувано на 12.04.24 в 17:20

Преносим зелен град и други иновации на фестивала Нов европейски Баухаус

Като градско радио, нас много ни вълнуват намесите в градската среда. Именно тя, в комбинация с архитектурни иновации, с културни пърформънси и различни изразни средства или с активното участие на гражданите, е събрана в момента в Брюксел за фестивала Нов европейски Баухаус. Самото място събрало всичко това е много интересно – така..

публикувано на 12.04.24 в 17:17

Колко защитени са хората с увреждания у нас

Какво е ежедневието на хората с интелектуални и умствени увреждания, когато се намират зад стените на институции? Често там се случват сериозни нарушения на техните права, като понякога се стига и до изтезания. На 18.04.24 г. ще се проведе заключителна конференция озаглавена "Правата на хората с увреждания - защита от насилие, мониторинг на..

публикувано на 12.04.24 в 17:14