Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата и журналист Искра Ангелова и журналистът от factcheck.bg Кристиян Юлзари пред Радио София

Как лидерите на мнение потребяват информацията за смъртта на Алексей Навални

Снимка: Радио София

Как артистичната общност реагира на новината за убийството на Алексей Навални е темата, която коментираха пред Радио София актрисата и журналист Искра Ангелова и журналистът от factcheck.bg Кристиян Юлзари.

Едно от основните оръжия на голямата пропагандна машина е неглижирането на подобен тип информация, каза Искра Ангелова.

„Премълчаването, пускането й в поток от новини, които нямат никакво значение. Никой не си дава сметка кой реди новините. Редят ги уж редакторите в големите медии, но истината е, че все по-често забелязваме пълен съвпад в реда на новините, дори в гостите и темите в студиата. Това не може да е случайно“, обясни тя.

По думите й, международните медии, за разлика от българските, правят анализи, канят коментатори, често самите журналисти имат позиции.

„Има специалисти, чийто ресор е свързан с войната в Украйна, с Навални, които познават неговата биография, неговото развитие и неговия случай, и те имат позиция. В България се казва, че ти като журналист, не можеш да имаш позиция, ти трябва абсолютно равностойно да гледаш на доброто и на злото, да предоставяш трибуна и на двете. Ние медийна свободна, според мен, реално в момента, нямаме“, изтъкна Искра Ангелова.

Според Кристиян Юлзари често в новините липсва контекст.

„Показват се репортажи и те са „каза, рече и отсече“ и няма контекст защо нещо се е случило. Ние знаем, че събитията днес имат своите предишни събития, които са се случили и са повлияли на съвременния свят. Когато журналистът не си прави труда да каже какво се е случило преди година, две, това не позволява на публиката да си направи преценка за света, в който живеем“, уточни Юлзари.

Искра Ангелова коментира реакциите на някои български политици, които са злорадствали за смъртта на Навални.

„Какъвто и да си, от която и да е политическа палитра, това не може да бъде цивилизована реакция на убийството на един смел човек, независимо, че имате разногласия“, изтъкна журналистката.

Според нея, лидерите на мнения почти не са коментирали случая.

„Къде са българските интелектуалци, къде е българският елит, българските артисти, музиканти? Всеки ден свободата трябва да се отстоява“, каза Искра Ангелова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 12.04.24: 100 лева за Великден за хората с ниски пенсии

Коментатори във "Форум" петък, 12 април 2024 г. са Теодор Борисов и Тодор Терзиев. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: Политическите акценти от деня Социологическите прогнози преди изборите Добавка от 100 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност гласува Народното..

публикувано на 12.04.24 в 18:54

WWF ще зарибят Дунав с 1.6 млн. есетрови риби

Световният фонд за природата WWFще зариби река Дунав с 1.6 млн. есетрови риби. Те са останали непроменени от времето на динозаврите, оцелели са 200 милиона години и в момента са сред най-застрашените видове риби. Бракониерството е сред основните проблеми водещи до намаляване на популацията им. Долното течение на Дунав е от особена важност за тях и..

публикувано на 12.04.24 в 18:34

Млада, бурна и вълнуваща "Нощ на звездите" ни очаква на 1 юни

След много пътешествия и перипетии, Енчо Керязов се завръща отново като любим гост в предаването "Добър вечер, София", за да поговорим за една "Нощ на звездите" и нейното тринадесето издание, което ще се проведе на 1 юни 2024 г. "Нощта" освен млада, ще е бурна и вълнуваща, защото ще разказва за постиженията на успешни български деца  в..

публикувано на 12.04.24 в 17:20

Преносим зелен град и други иновации на фестивала Нов европейски Баухаус

Като градско радио, нас много ни вълнуват намесите в градската среда. Именно тя, в комбинация с архитектурни иновации, с културни пърформънси и различни изразни средства или с активното участие на гражданите, е събрана в момента в Брюксел за фестивала Нов европейски Баухаус. Самото място събрало всичко това е много интересно – така..

публикувано на 12.04.24 в 17:17

Колко защитени са хората с увреждания у нас

Какво е ежедневието на хората с интелектуални и умствени увреждания, когато се намират зад стените на институции? Често там се случват сериозни нарушения на техните права, като понякога се стига и до изтезания. На 18.04.24 г. ще се проведе заключителна конференция озаглавена "Правата на хората с увреждания - защита от насилие, мониторинг на..

публикувано на 12.04.24 в 17:14

"Тук-Там" подкрепя наши студенти в чужбина

"Тук-Там" - Глобалната мрежа за успех на младите хора на България отвори врати за новото издание на стипендиантската си програма. От 2016 година общността инвестира усилия в образование, професионално развитие и информираност. Чрез фонд "Иди, учи и се върни" организацията инвестира в стипендии за магистратура в чужбина на мотивирани българи,..

публикувано на 12.04.24 в 16:25
Сара Бадр и Михаил Нинов

Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата"

Библиотека под дърветата - ръчно изрисувана каравана беше поставена в Южен Парк. Целта ѝ е да даде достъп на четящите да се насладят на книга, докато почиват. Какво вдъхнови организаторите на тази чудесна инициатива -  Михаил Нинов и Сара Бадр , разказват те в предаването "Радиокафе". "В близост е нашият офис и бяхме поставили там..

публикувано на 12.04.24 в 15:53