Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов вербатим театър - "Медена луна" с различен ракурс към домашното насилие

Режисьорът Неда Соколовска сподели в "Радиокафе"

Неда Соколовска
Снимка: Радио София

Тя може да говори добре на базата на нейната основна дейност, да създава документален (вербатим) театър, чрез събиране на истински истории. Последната постановка реализирана от Неда и нейни съмишленици бе представена в "Топлоцентрала", посветена на една от най-болезнените теми в обществото - темата за насилието.

"Тази тема не е спирала да бъде актуална и няма да спре, защото гневът е естествено човешко чувство, на база на което ескалират конфликтите и войните. Мащабно погледнато това е човекът, това е обществото", посочи Соколовска.

"Но този малко по-различен ракурс, към който се насочихме в нашия последен спектакъл "Медена Луна" е за домашното насилие. Насилие между хора, които са много близки, свързани по кръвен път или като партньори. Хора, които се предполага, че трябва да се обичат, или поне са се обичали в началото на своите взаимоотношения. Как точно положителните чувства на близост, симпатия, на доверие един към друг, се трансформират в насилие?", допълни тя.


За екипа на спектакъла интересен е пътят на трансформацията на любовта към насилие. Той е изграден върху документирани терапевтични групи на хора, извършили домашно насилие, които драматургът посещава като наблюдател.

"Там наблюдавах откровения, интересни динами