Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жестовият език е триизмерен

2
Ашод Дерандонян
Снимка: радио София

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян, изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg:

"Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната педагогика,  равнопоставен е на всеки език. Той е пълноценен, има собствена граматика, Опитите за преподаване в СУ от 60 часа са несериозни. Американският жестов език например е различен от английския, възниквайки в глухите общности те не следват граматиката на обикновените линейни езици. Жестовият е триизмерен. Има своя граматика. Трябва да се подготвят специалисти по този език.

"Българският жестов език не е за изпускане" е надслова на събитието в понеделник, 26.2 в СУ. Имаме диалог с академичната общност в САЩ, които са готови да ни помогнат със стартирането ѝ тук, те знаят как да се случат нещата. Трябва чуващите хора тук да работят с утвърдени глухи специалисти в чужбина. Няма как програмата да стартира догодина, има процес на подготовка, имаме подкрепа и от СУ, и от МОН, и от чуждестранните ни партньори. Такива програми има и в други университети в света, но само в американския Галаудет се преподава всичко на жестов език. Там съм стипендиант в направление публични политики и публична администрация, свързани с правата на глухите хора. Фокусът е как да има ефективни политики, какда стане включването на националния жестов език във всички сфери на живота. Ние сме уникална езиково-културна група, което ни отличава от другите хора с увреждания.

Обучителите трябва да са носители на езика - да обучават и родителите, и децата. В момента такива обучители в България не са повече от 10. Те трябва да познават европейската рамка. Чуващите родители и педагози са техни съмишленици. Децата със слухови проблеми трябва да са билингви. Жестовите езици се създават от самите глухи общности. Езиците възникват отдолу нагоре. Те не следват логиката на словесния език. Но и езикът на глухите се развива и стандартизира. Няма как граматиката на жестовия да следва граматиката на говоримия.

Защо жестовият език ни прави щастливи? Ще чуете прекрасни отговори в понеделник и от американските ни гости. Жестовият език е центърът на глухата общност. Културата на глухите хора е дълга тема."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Боянска църква

Мястото, за което говорим, е неизчерпаем извор на знания и исторически проучвания. Но, и на необясними загадки и скрити послания.  Добре дошли в църквата “Св. Никола и Св. Панталеймон” или позната от целия културен свят с названието Боянска църква: Този храм продължава да впечатлява всеки прекрачил прага му. Когато преминаваш през..

публикувано на 20.04.24 в 16:00

Софийски разкази - Разходка из “Кварталът на писателите”

Виктор Топалов и Боян Бочев за книгата на Виктор "Кварталът на писателите":

публикувано на 20.04.24 в 15:00

Адресите на любовта - Васил Левски

Левски посвещава любовна песен на монахиня Сестра Евгения превързва раните на Апостола, плете му ръкавици и му пише писмата Васил Левски е е бил не само отдаден на отечеството революционер, ами е носил нежна и поетична душа. За да не нащърби ореола му на  Апостол на свободата, от когото току-що освободената му родина се нуждаела като..

публикувано на 20.04.24 в 14:00
С Георги Михов

Дамите са по-голямата част от енолозите в България

Георги Михов от сомелиер.бг за Wine Women Show, което ще се проведе в неделя, 21 април от 12 до 18:30: "Всъщност това е винено изложение, където изложителите са дами и те правят вината. В България е уникално - дамите са по-голямата част от енолозите тук. Винарството е трудна професия, но през година дамите успяха да се докажат като много мъжки..

публикувано на 20.04.24 в 11:48
Александра Илиева и Мартин Кадинов

Най-естественото нещо е интересът на човека

Александра Илиева и Мартин Кадинов за последната кампания на Гуудгейм: "Още в януари засегнахме темата за Борислав Славов - играта, с която спечели наградата за музика - Балдърс гейт, бе станала "Игра на годината". Събрахме сума за стипендии, те са част от общ фонд. Фокусът ни са видеоигри, в различни - технически и художествени аспекти." (Мартин)..

публикувано на 20.04.24 в 11:18
Мира Мосхен

Край реката редят се...

Мира Мохсен от фондация Ин Битуин за благотворителния им търг за фестивал в Марица: Това е първо издание, фестивалът "Децата на реката" ще е в Пловдив, в коритото на Марица. Решихме, че е добра идея да се направи детски фестивал, да събуди любовта към природата в градските пространства. Идеята се зароди в личния ми живот - прекарвам много време до..

публикувано на 20.04.24 в 10:41

Всеки, засадил дърво, ще живее по-дълго

200 годишна дъбова гора - Сия Попова за инициативата: "Събитието е второ поред на същата локация. Ще видим колко са се прихванали, където не са - ще засадим нови дъбчета. В случая избираме дъбове - на терена е най-благоприятно да се засади. Дъбът олицетворява добри неща. Преди време са били много голяма част от нашите гори, сега са само 3%. Намалели..

публикувано на 20.04.24 в 10:14