Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как и каква музика слуша българинът?

Снимка: БАМП

Резултатите от наскоро представено изследване за музикалните навици на българите, повдигнаха  широка дискусия за съотношението на различните музикални стилове.

Повече за това как е провеждано то и каква е идеята, разказаха събеседниците в БНР-Радио София: Петя Точарова – изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) и Димитра Воева от "Тренд".

"Идеята идва от БАМП, защото за нас като асоциация и за нашите членове е много важно да знаем какви са предпочитанията на българското общество – като стилове, начини на слушане на музика, дори като различни вселени за общуване с музиката, което от своя страна е важно за нашите бизнес модели и решенията, които се взимат в звукозаписната индустрия", посочи Точарова.

Оказа се, че в годините не е правено подобно широкообхватно проучване, допълни тя.

"Съществуват отделни проучвания, но много по-частични или фокусирани към един конкретен въпрос, затова решихме, че можем да работим по едно такова проучване. Естествено след това неговите резултати ще бъдат на разположение на целия музикален сектор и на цялото общество, като всички звена от сектора ще могат да се възползват от тези резултати и да направят своите изводи и заключения относно приоритетите си", поясни още Точарова.

Освен най-коментираната тема - кой музикален стил българите слушат най-много, изследването е много важно и с това, че разглежда още много важни аспекти за начина, по който музиката присъства в живота ни – къде и как я слушаме, помага ли тя за доброто ни настроение.

"Заедно обсъждахме въпросите като взехме предвид и международни проучвания правени по темата. Надявам се да сме успели да откроим най-важните неща. Разбира се, фокусът на вниманието пада върху жанровете, но има и много любопитни неща, които показват картината на нагласите в момента  и културата за потребление на музика изобщо“, подчерта Димитра Воева от "Тренд".

Трябва да кажем все пак, че музиката в България най-често достига до потребителите чрез радиото и телевизията, все още платформите отстъпват спрямо тези традиционни източници, отбеляза тя.

  • 22% от интервюираните слушат музикални радиостанции, 17% неспециализирани за музика, ежедневно слушат радио 16%, няколко пъти седмично 22%.

По думите на Воева, музикалните вкусове се възпитават и тук има роля всеки един от нас, ако искаме да се подобри картината, която имаме до момента.


Проучването е проведено в периода между 22 ноември и 9 декември 2023година, направени са общо 1010 интервюта, комбинирани са два метода - онлайн и лице в лице, сред респонденти на възраст между 16 и 64 години. 

"Статистиката не означава, че по-възрастните хора не слушат музика, но за да имаме възможност да съпостави къде стои България, сме се ограничило до тази възрастова група - уточни Димитра Воева. - Близо 46% от участниците в проучването са посочили, че слушат музика ежедневно, мнозинството от тях се съгласяват, че тя въздейства на настроението им и ги кара да се чувстват по-добре.".

  • 40% от интервюираните слушат българска музика, а 27% - чуждестранна, 4% изобщо не слушат, сочат данните от проучването.

Още интересни аспекти, чуйте в разговора на Лили Големинова в звуковия файл.

Статистическите резултати от посоченото проучване вижте  тук.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24

Интересуват ли се младите хора от политическите процеси у нас?

В предаването "Ритъмът на столицата“ ще се спрем върху резултатите представени от Академията за младежко участие. В рамките на последните две години там разработиха много интересен проект, който вдъхнови младежи между 15 и 25 години от цялата страна, да се запознаят с политическите процеси у нас и по един или друг начин да вземат участие в тях...

публикувано на 26.07.24 в 17:22

Протест срещу строителството на 16-етажна сграда в София

Днес се проведе протест при старата баня „Ситняково“, заради намерението на мястото да бъде построена 16-етажна сграда. Недоволните граждани се събраха на ъгъла на ул. „Хан Омуртаг" и бул. „Ситняково“. Вече има одобрена заповед за строеж на 50-метровата сграда на мястото на бившата баня „Ситняково“, а според протестиращите всичко е станало..

публикувано на 26.07.24 в 16:11

Датите за ваканциите и матурите през новата учебна година

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерство на образованието и науката (МОН). Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните випуски...

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Столичният общински съвет одобри сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Столичният общински съвет одобри сливането на Втора и Четвърта градска болница. Процесът по обединението ще отнеме поне 6 месеца, като предстои общинските съветници да подкрепят финансово със серия от доклади Втора – МБАЛ, която ще приеме медицинските специалисти и отделения от Четвърта. След емоционални изказвания през вчерашния ден и..

публикувано на 26.07.24 в 15:31

Взривовете в Елин Пелин затихват

Около 18:30 часа в четвъртък, в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин избухна голям пожар и последваха взривове. Двама души пострадаха, единият от тях по-късно почина, в следствие на изгарянията. Това е доц. д-р Петър Шишков - преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 26.07.24 в 14:41
Диана Иванова с усмивка показва как прави загрявки преди да тръгне към планината

Диана Иванова - приключенец, млад пътешественик, обичащ пъстротата

Диана Иванова е пътешественик и приключенец с афинитет към планината. Тя направи своя дебют като гост в предаването "Добър вечер, София“, където разказа своите вълнуващи истории, донесе ни и своя книга със стихове, вдъхновени от пътешествията ѝ. Тя самата представи себе си така: “Аз съм приключенец, млад човек, който обича пъстротата,..

публикувано на 26.07.24 в 14:05