Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи цифров двойник на града е разположен в столичния район "Лозенец"

Проектът е пилотен и се реализира от Института "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE) към СУ "Св. Климент Охридски", съвместно със Столичната община

Снимка: GATE - СУ „Св. Климент Охридски“

Победителите в отделните категории на Наградите на БАИТ за 2023 г.  бяха обявени на официална церемония. Всички те бяха удостоени с поименни плакети и грамоти от Българската асоциация по информационни технологии.

Наградата за специален принос беше присъдена на проф. Силвия Илиева - директор на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) към СУ „Св. Климент Охридски“. Пред Радио София тя сподели, че GATE е създаден през 2019 г. и работи в четири основни направления.

„Те са „Градове на бъдещето“, „Цифрово здравеопазване“, „Умна индустрия“ и „Интелигентно правителство“. Във всяка област имаме екипи от млади, вдъхновени изследователи, които търсят реализация и приложение на своите знания в полезни за обществото области, а както и да повишим конкурентноспособността на компаниите“, каза проф. Силвия Илиева.

Тя даде пример за успешно използване на изкуствен интелект в градската среда. От Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ са инициирали първи цифров двойник на града. Проектът е пилотен и се реализира съвместно със Столичната община.

„Участват хора с различна подготовка. Имаме създадена лаборатория в градска среда в район „Лозенец“, където да събираме данни, на базата на които могат да се вземат информирани решения, относно развитието на града, например къде да се разположат различни важни за инфраструктурата елементи като детски градини, училища, спортни съоръжения, така и за чистотата на въздуха, работа с т.нар. „острови на топлина“, които се образуват в града“, обясни проф. Силвия Илиева.

Тя добави, че на базата на различни данни, които са интегрирани в системата е изготвена препоръка къде в рамките на 15 мин. разстояние пеша, на различни места в София, е добре да бъдат разположени детски градини.

„Тази информация сме я предоставили на общината, за да може в следващите години да се съобрази при планирането на детски градини“, уточни проф. Силвия Илиева.

По отношение на категорията „Умен град“ тя посочи Сингапур като такъв и като най-добре развит в тази област.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители

Днес Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители в Деня на Гражданската защита.  До 18 часа екипи на Гражданска защита и на Дирекция "Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община ,  БЧК и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ разясняват на гражданите как да реагират при бедствия и аварии...

обновено на 18.07.24 в 16:55
Проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология във Военномедицинската академия

Проф. Ивайло Даскалов: Българите неглижират рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдовите заболявания

България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания. Освен ниската здравна култура и липсата на профилактика, друг важен фактор за развитието им е затлъстяването на нацията. Много често артериалната хипертония протича безсимптомно, а нелекуването на високото кръвно налягане уврежда сърцето. Съветът на специалистите е да..

публикувано на 18.07.24 в 15:19
Велека Цанкова от

Мишо Йосифов и "Новините в джаза" представят своята Лятна емисия в последния ден на юли

Велека Цанкова за Лятната емисия на "Новините в джаза", която ще можем да видим на терасата на "Топлоцентрала" на 31 юли 2024 г.  и съвсем не е за изпускане, защото… "Подбрали сме музика със съвсем лятно настроение, ще има интересни кавъри на популярни пиеси, а в същото време разбира се, ще си посвирим и от авторската ни музика, която се..

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Започна реконструкцията на ул. "Опълченска"

Днес започва реконструкцията на ул. "Опълченска", което се случва 12 години след изготвянето на проекта. Дейностите стартираха от мостовото съоръжение при река Владайска на кръстовището с бул. Сливница, където вече са въведени и ограничения в движението. Участъкът, който предстои да бъде ремонтиран е до кръстовището на ул. Опълченска с бул...

публикувано на 18.07.24 в 12:22
Паметник на Левски в Ловеч

Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски

187-мата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония с военен ритуал пред най-големия паметник на Апостола на свободата в Ловеч . Заради летните горещини програмата по отбелязването на 187-годишнина от рождението на Васил Левски беше изтеглена за сутринта. От 9.00 ч. започва гражданското..

публикувано на 18.07.24 в 10:25