Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На евроизборите гласовете от родопско село и от Париж имат еднаква тежест

Снимка: РЕСЕКО

Какво очакват българите от развитието на Европейския съюз и неговите институции? Какви са перспективите и възможните, желани посоки, по които трябва да вървят европейските граждани, за да живеят и работят те в по-добри условия и отношения?

Кои са най-важните теми, които ги вълнуват преди (а и след) изборите за Европейския парламент, които у нас ще се проведат на 9 юни т.г.?

Колко от нашите сънародници искат и ще гласуват?

По тези въпроси Даниел Ненчев разсъждава заедно с госта, когото е поканил - юриста Мартин Стоянов, изпълнителен директор на РЕСЕКО България.

"Над 400 милиона гласоподаватели ще има на тези избори. Всеки от тях,  независимо от своите възприятия, ще има възможността да посочи как според него би трябвало да се развива Европейският съюз и в частност Европейският парламент. Гласът на човек от родопско село има същата тежест като на гражданин от центъра на Париж – отбеляза Стоянов в студиото на БНР-Радио София. – Има толкова много различия в хората, в различните парламентарни групи в ЕП, че наистина може да видим цялата палитра от мнения и интереси. Ние сме формулирали 5 ключови теми, но истината е, че те са стотици."

Мартин Стоянов

В изследване на РЕСЕКО са изведени като приоритети за европейския гласоподавател:

  • земеделска и търговска политика;
  • енергийна независимост и климатични промени;
  • политика за разширяване на ЕС; 
  • миграционна политика;
  • сигурност.

По един от приоритетите Мартин Стоянов коментира още:

"Важно е да споменем, че новият Пакт за миграция и убежище на ЕС предвижда промени, които до голяма степен ще облагодетелстват България, тъй като ние сме външна граница на Съюза към момента. Предвиждат се повече солидарни механизми за държавите, през които миграционен поток преминава, както и механизми, в случай, че някоя държава не иска да приеме мигранти тя да заплаща. Това дава отговор на някои от най-належащите проблеми през последните почти 10-ина години по отношение на миграцията. За съжаление по тази тема дискусия не се води по същество, играе се със страховете на хората."

Повече по темата, както и анкета с най-младите европейци, които могат да гласуват (18-годишните) може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57