Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли създадена Космическа агенция у нас?

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Предстои да бъде реализирана инициатива за сформиране на Космическа агенция у нас. Надеждата е проектът да стане факт още през настоящата година, като към агенцията да бъдат привлечени водещи компании и образователни институции. Подробности пред Радио София разказа проф. Деница Борисова.

"Институтът за Космически Изследвания и Технологии" е част от БАН. Тази наша структура бих казала, че много добре работи. По отношение на института имаме три основни направления, където се извършват както фундаментални, така и приложни изследвания. Това са "Физика на космоса", "Дистанционни изследвания на земята и планетите" и "Аерокосмически технологии", каза тя.

По думите й този тип апаратура е разработвана за редица международни партньори, между които японски, южнокорейски и американски.

"Търсенето на международни партньори е един непрекъснат процес. За нашия институт още от създаването му преди 55 години е започнало това международно партньорство. Реализацията на класически изследвания и тяхното практическо приложение не е възможно да бъде реализирано само от една държава", каза проф. Борисова. 

Тя отбеляза, че нашата държава може да се гордее със създаването на уникални български прибори. Трябва да спомена, че ние сме се реализирали благодарение на точно такива международни партньорства. България като държава трябва да се гордее с реализацията на такива технически експерименти, каза тя.

Според думите й търсенето на международни партньори е непрекъснат процес и идеята за създаване на Космическа агенция не е от скоро, но нейното реализиране би било хубаво да стане на държавно ниво.

"В момента ние работим с различни ведомства и мога да кажа, че в момента дейностите свързани с космически изследвания са ангажирани различни поне 6 ведомства", каза проф. Борисова.

По темата се включи и д-р Мариана Дамова от "Мозайка, Лаборатория за хуманизиращи технологии”. Тя отбеляза, че за да може да се реализира създаването на Космическа агенция би трябвало да бъде създадена работна група, както и национална стратегия. Освен това каза, че навсякъде по света за да се започне космически бизнес трябва да се създават иновации, за да могат те да бъдат внедрени.

"Тази програма на Европейската космическа агенция, по която работим е за предпресъединителни страни дава много добра възможност да се развиват точно такива иновативни решения. Тя е насочена към развитие на бизнеса в самата страна. Но не само на бизнеса и иновациите, но също така държи решенията, които се разработват да имат някаква полза за самата държава", каза тя.

По думите й по този начин решенията помагат от една страна на малки и развиващи се компании да вървят напред, а от друга държавата да изгради тази индустрия. Към настоящия момент България не е част от Европейската космическа агенция. Поставя ли това някакви пречки и забавя ли космическата индустрия в страната? Д-р Дамова отбеляза, че ако България стане член на Европейската космическа агенция, това би отворило много възможности за страната.

"Това, което обсъждаме с колегите на Европейската космическа агенция е, че трябва да се развива капацитета на България от гледна точка на бизнес средата. Трябва да се създаде критична маса фирми, които да работят в космическия сектор, които да бъдат с успешни проекти и решения", сподели д-р Дамова.

Сътрудничи ли си бизнесът с научната общност?

Д-р Дамова отбеляза, че се смята, че наука, изследвания и иновации се извършват в БАН, или в университетите. Освен това уточни, че има организации, които развиват иновативни продукти и решения, но не са свързани с университети. Така те нямат достъп до програми, които развиват наука.

"Създаването на Космическа агенция би дало една солидна рамка за развитие не само на изследвания, но и на изграждане на мястото на България в цялата среда на космоса", каза д-р Мариана Дамова.

Д-р Мариана Дамова е собственик и основател на българска компания в космическата индустрия. Тя работи с европейската космическа агенция и разработва решения за управление на водните ресурси, като събира информация за Земята с наблюдения от космоса.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Първата пушка" - спектакъл посветен на Априлското въстание

Всяка година на 1 май по традиция в Копривщица се провеждат интересни исторически възстановки. Театралният спектакъл "Първата пушка" е възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание, което избухва по нов стил на днешната дата преди 148 години точно на Площад "20 април". От Копривщица предаде репортерът на Радио София Боян Бочев. "Радвам..

публикувано на 01.05.24 в 12:43

"Аз съм мама предприемач" представя майки-мигрантки и професионалния им път в България

„Mom got a job” е кампания на организацията „Мулти Култи“, в която майки мигранти разказват за професионалния си път, въпреки препятствията, с които са се сблъскали. Пред Радио София Бистра Иванова от екипа на „Мулти Култи“ сподели, че кампанията е свързана с емпатия, връзки между хората и интересни истории. „Вече 13 години работим..

публикувано на 01.05.24 в 12:06

Латинска Америка през очите на писателката Кристина Павлова

"Многото стаи" е новата редактирана и допълнена книга на Кристина Павлова. Романът е излизал със заглавие "Изкушени от светлината" през 2006 г. Павлова е лекар, а кариерата ѝ включва и академична дейност в Мексико. Автор е на редица статии и изследвания, както и три романа. "Дните са дни на огромно вълнение, на страшно много емоция от една..

публикувано на 01.05.24 в 11:53

Фестивалът на японската култура – "Бункасай" с ново издание на 12 май

Дългогодишният Фестивал на японската култура – „Бункасай“ се завръща отново. На 12 май Центърът за източни езици и култури посреща почитателите на Япония с разнообразни щандове и стаи по интереси. Събитието се организира от Студентски клуб на япониста - доброволческа организация, създадена от студенти от специалност „Японистика“ към СУ..

публикувано на 01.05.24 в 10:08
Снимката е илюстративна

Традиционно шествие на КТ "Подкрепа" и рок концерт по повод Деня на труда

Днес отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. Чества се от 1890 г. - с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж. Бележи годишнина от началото на голяма стачна вълна в Съединените щати с искане за 8-часов работен ден, в която се включват над 340 хиляди души от Чикаго,..

публикувано на 01.05.24 в 09:03

Велика сряда е - църквата отбелязва предаването на Исус от Юда

За православните християни днес е Велика сряда - третият ден от Страстната седмица. На този ден църквата възпоменава предателството на Юда Искариотски, който предава Исус Христос за 30 сребърника. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот..

публикувано на 01.05.24 в 08:12

Май започва с облаци и дъжд

Днес облачността ще бъде значителна. В следобедните часове на места, главно в планинските райони, отново ще има превалявания, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София – около 9°. Максималните ще са между 16° и 21°, по-високи в крайните югозападни райони, в София – около 18°...

публикувано на 01.05.24 в 07:35