Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Храбрият оловен войник" и темата за неугасващата любов

Снимка: Младежки театър

"Вечната приказка на Х. Кр. Андерсен ще докосне сърцата на децата и родителите, които ще се насладят на нашия прочит на нежната, красива и ефирна история за любовта между Храбрия оловен войник и Малката хартиена балерина...", обещават на зрителите екипът на Младежки театър "Николай Бинев".

"В "Храбрия оловен войник" има много неща, които за мен са важни и исках да ги представя пред публиката. За неугасващата любов, която преминава перипетиите на съдбата и в крайна сметка отново събира двамата влюбени, които метафорично изгарят в огъня на любовта", казва Валентин Владимиров - Валяка - режисьор на представлението.

Той извежда две сюжетни линии в спектакъла: едната е представена с кукли и се движи по приказката на Андерсен, а другата се играе от актьорите в жив план и е историята на дребосъчето, което среща скитника, който му помага да преодолее страха.

"Да овладея куклата, беше едно от предизвикателствата, тъй като не бях докосвала кукла от доста дълго време. Беше ми леко притеснено в началото. След това, като си минах всичките часове с куклата...", споделя актрисата Ярослава Павлова, която е в ролята на хартиената балерина, за пътя по изграждането на образа.

Венцеслав Димитров е в ролята на храбрия оловен войник. Той казва, че Ярослава се справя чудесно и че не им е било трудно да се сработят нито за миг, тъй като са възпитаници на един преподавател по куклено актьорско майсторство - Жени Пашова.

"Имаме много близки черти с този персонаж. Аз се учудих, тъй като обикновено ми дават антагонистите, лошите хора да играя, тоя път ми дават протагониста, което за мен беше супер изненадващо в началото", разказва Венцеслав Димитров и добавя, че проблемите на оловния войник, като силата да се бориш, да не се отказваш, да си отстояваш мнението са актуални и днес, въпреки че са написани преди 200 години.

Сценографията и куклите в представлението са на  Елена Цонкова. Композитор е Станимир Иванов, а останалите актьори са Александър Йорданов, Йордан Тинков, София Трейман и Яна Терзиева.

Повече за "Храбрият оловен войник" в Младежки театър "Николай Бинев" чуйте в звуковия файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: UPI/ Archives of Roy Export Co. Ltd. Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA

Концерт-спектакълът "Чаплин пианисимо" за първи път в България

Концертът-спектакълът „Чаплин пианисимо“ за първи път ще бъде представен в България. На 10 юни софийската публика може да види мащабния проект в зала „България“, на 12 юни в Пловдив - Драматичен театър и на 15 юни във Варна във ФК, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Спектакълът е любопитен разказ за живота..

публикувано на 21.05.24 в 16:28

От ЕС обмислят нови ограничения за старите коли

Какъв е в България дялът на пазара за стари автомобили и как ще се отрази това на сектора, джоба и чистотата на въздуха? Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциация на вносителите на автомобили разказа подробности пред Радио София. По думите му българинът е започнал да кара все по-нови автомобили, като статистиката сочи, че от две години..

публикувано на 21.05.24 в 16:08
Национален дворец на културата

Информационен ден по Програма "Европа 2024" на Столичната община

Утре (22 май), в Sofia Lab, ще се проведе вторият Информационен ден по Програма „Европа 2024“ на Столичната община. Експертите ще дават насоки и формуляри за кандидатстване, придружаващи документи и ще разясняват методиката за оценяване. И през тази година, основаната цел е подпомагането и сътрудничеството между гражданите и местната власт...

публикувано на 21.05.24 в 15:09

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31
Валентина Мизийска

Авторът Валентина Мизийска дава съвети по творческо писане в своя сайт

Валя Мизийска обожава математиката и литературата. От малка чете много и постоянно предизвиква себе си с нестандартни задачи. Завършва природо-математическата гимназия в Бургас, специализира икономика в София и в продължение на 15 години работи в рекламния бизнес, където планира и организира промоции, ръководи екипи и управлява финанси, пише рекламни..

публикувано на 21.05.24 в 12:02