Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно ниски нива на безработица в България

Динамиката на безработицата и свободните работни места, регистрирани от Агенция по заетостта ясно сочи, че през 2023 г. българският пазар на труда върви към стагнация. Към същия извод водят и новопубликуваните резултати от наблюдението на работната сила на НСИ. Докладът сочи, че няма значителни положителни или отрицателни изменения нито в безработицата, нито в заетостта, а все по-ясно личат дълбоките структурни проблеми на трудовия пазар.

Подробности пред Радио София разказа Адриан Николов, част от екипа на ИПИ от 2017 г.

По думите му пазарът на труда в България върви на стагнация. Това, което се случва при нас е, че има работна ръка, но тя е неквалифицирана и с нежелание за работа.

"В момента безработните са много малко. Ние толкова не сме имали никога на практика в последните 30 години. Говоря за едни числа от порядъка на 140-150 хиляди души според регистрацията на Бюрото по труда", каза Николов. Той допълни, че в пика на ковид пандемията регистрираните безработни са били около 300 хиляди.

Николов сподели, че това, което него го притеснява са трайно безработните, които наброяват между 30 и 50 хиляди души:

"За тях решение няма. Това са хора с много ниско образование, не са релевантни на съвременния пазар на труда, по-възрастни, в слабо икономически части на страната."

Той заяви, че ефектът на миграцията отчасти е с потискане на доходите на местните хора, въпреки, че научната литература не може да стигне до еднозначен извод за това дали и в какви случаи миграцията води до задържане на ръста на заплатите. В нашия случай това не е вярно, тъй като виждаме запълване на работни места с мигранти, които трайно не могат да се запълнят от българи. Класическият пример в последните години е туристическата индустрия по Черноморието, където граждани от трети страни - украинци, грузинци, молдовци успяват да намерят своята заетост", сподели той.

Не е ли проблем на работодателите това, че държат по-ниски възнагражденията за да могат да се възползват от по-евтината работна ръка от чужбина?

"От 2020 година насам ние виждаме едно трайно завръщане на българи от чужбина", каза Николов и уточни, че в момента работодателите няма да са способни да оптимизират по някакъв начин своята дейност, тоест да преценят, че могат да свършат работа с по-малко хора.

Той отбеляза, че образованието е един от факторите за безработицата. Всеки трети, който е необразован е безработен, това сочи статистиката. Относно използването на Изкуствения интелект Николов каза, че AI все повече замества труда на креативните специалисти и увеличава тяхната производителност.

Николов посочи, че в България всички средства за активните политики за Пазара на труда са насочени към временна заетост:

"Вземаме един човек от Бюрото по труда и го слагаме някъде на работа, вместо да го запишем на курсове по български език."

Според думите му България е с най-нисък дял на хората, които преминават квалификация.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00