Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 10.00 часа на 30 март до 10.00 часа на 31 март в Театър-лаборатория "Алма алтер"

24-часов театрален маратон за Международния ден на театъра

Снимка: Театър-лаборатория "Алма алтер"

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. По този повод Театър-лаборатория „Алма алтер“ и театрално студио „4ХС“ организират 24-часов нон-стоп театрален маратон.

От 10.00 часа на 30 март до 10.00 часа на 31 март, Театър-лаборатория „Алма Алтер“, в Ректората на Софийския университет, ще приюти 100 любители на театъра, които са готови да отделят 24 часа и да се включат в театралния маратон.

Събитието се провежда за 21-ва година, каза пред Радио София Валерия Димитрова от Театър-лаборатория „Алма алтер“. Тя добави, че публиката може да види между 8 и 10 представления.

„В рамките на 24 часа те правят всичко заедно, като нямат право да спят. Последното представление се прави заедно с публиката, т.е. има време за репетиция. Има игри, интерактивни акции, време да се опознаем, да стигнем до другия, време да дискутираме видяното…въобще всичко, което може да се случи през тези 24 часа, разбира се и закуска, обяд и вечеря“, обясни Валерия Димитрова.

Тя акцентира, че всяко представление задава различна тема, в повечето случаи дълбоко философска.

Събитието се е превърнало в една от най-очакваните ежегодни срещи с театралното изкуство.

„Тази дума „възпитавам“ не ми харесва, но действително възпитаваме публиките си, но не през обяснението, не през лекцията, а през практиката, канейки ги в едни паратеатрални акции, в които те могат да се потопят“, каза Валерия Димитрова.

100-те избрани посетители ще могат видят представленията:

-  „България – страната на убитите поети“

-  „Тулипомания“ по Бодил Малмстен

-  „Аз, лейди Макбет“ по Уилям Шекспир

-  „Патиланци“ по текстове от Ран Босилек

-  „Щастливеца“ по текстове от Алеко Константинов

-  „Ромео и Жулиета“ по Уилям Шекспир

-  „Концерт“

-  „Шоуто на @@“

-  „В очакване“ по Самюъл Бекет

-  ИЗНЕНАДА – представление, което ще бъде създадено изцяло на място от всички участници

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В УНСС 2 магистърски специалности ще осигуряват и диплома от шотландския Abertay University

„Духът прави силата“ – такова е мотото на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, а стартът на тазгодишния академичен сезон е на път да надмине очакванията за магистърски програми във висшето учебно заведение. Кандидат-студентите вече ще могат да избират между 2 възможности за изучаване на дуална магистърска програма в..

публикувано на 24.07.24 в 17:19

Връщане на стари законови текстове може да превърнат София в протестен къмпинг

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване . Въпреки че преди 6 години, когато тя се дискутираше и бяха отправени над 600 отрицателни становища, а по време на кабинета „Денков“ се изготви нов вариант, сега отново се планира да се..

публикувано на 24.07.24 в 16:30
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ненчев може да стане временно управляващ, но преди това трябва да бъде назначен като дипломат

" България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества , за да представя страната ни там. Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище. Фактът, че вече 2 години..

публикувано на 24.07.24 в 15:20
Стефан Марков представи

Книга дава насоки в разбирането на сложните алгоритми на заблудата

В предаването "Радиокафе“ разговаряме с автора Стефан Марков, за книгата му  “Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина“ .  Книга, която разобличава псевдонауката и е пътеводител за критично мислещите в днешната сложна и тревожна обстановка.  В свят, изпълнен с лъжи и заблуди, ангажиментът ни към истината..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33