Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олег Ковачев си спомня за детството прекарано на ул. "Иван Асен II"

На 21 март, от 19.00 ч., в кино "Влайкова" е премиерата на документалния филм "Нашият квартал "Цар Иван Асен II" с режисьор Олег Ковачев. 

Лентата разказва историята и показва настоящето на квартала, построен около улица "Иван Асен II". Как това място от "Трета извънградска част" се превръща в една от най-хубавите махали в София. В него са живели много известни българи, за които филмът разказва, има емблематични сгради, които също са заснети.

"И преди 60 години, когато трамваят звънтеше тук по улица "Иван Асен", защото минаваха 4-ката и 10-ката, и сега той си има своята романтика, своите прекрасни хора тук. Има една атмосфера тук, която да ме извиняват другите квартали, но там я няма. Тук всички се познаваме, дори тези, дошли преди няколко години стават наши приятели, познати. Като тръгна по улицата от "Орлов мост" посока "Ситняково" мога да стигна дотам и за два часа, защото на всяка крачка виждам някой приятел", разказва за романтиката на своя квартал режисьорът Олег Ковачев.

Той живее там от дете. По време на снимките на филма "Рицар без броня" неговите приятели "от махалата" не го приемат като по-различен от тях, а напротив, дори го съветват да не се държи твърде високомерно.

"Като звезда ме приемаха хората на възраст които са, които осъзнаваха за какво става дума. Тука приятелите често ми казваха "бе, ти недей се фука, какво като си играл в един филм", спомня си за детството режисьорът.

Филмът за квартала около ул."Иван Асен II" е сниман с помощта на дарителска кампания. Той разказва за времето, когато през Борисовата градина са минавали ручейчета към Перловската река и стига до днешни дни.

Прожекцията на 21.03. ще бъде благотворителна, а събраните средства ще бъдат предоставени на читалище "Антон Страшимиров – 1926".

Повече за лентата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Бояджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54
Търсете сянката, носете вода

Става още по-горещо

Днес ще бъде слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали краткотрайно. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София - около 34° . По..

публикувано на 10.07.24 в 07:15