Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българката Теодора Маркова - с принос за наградите на латвийски сериал

Съветските дънки в едноименната поредица се превръщат във форма на протест, в метафора за времето

Теодора Маркова

Латвийският сериал "Съветски дънки", чийто създател и съсценарист е българката Теодора Маркова, беше отличен с две отличия от най-големия фестивал за сериали в Европа "Series Mania" - Наградата на публиката, както и приза за най-добър актьор за изпълнението на Карлис Арнолдс Авотс в Международната състезателна програма „Панорама“.

Създатели на продукцията са Станиславс Токаловс, Теодора Маркова и Валдемар Калиновски. Епизодите са режисирани от Станиславс Токаловс и Юрис Курсиетис.

  • Теодора Маркова завършва Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Климент Охридски“. В ррофесионалното поприще започва като радиожурналист, а от 2008-а работи като филмов и телевизионен сценарист. Участва като създател и сценарист е на много от успешните български сериали, между които Стъклен дом, Под прикритие, Денят на бащата, Дъвка за балончета, Писма от Антарктида и други.

Това е първата нейна международна продукция, която излиза на екран. Със Станиславс Токаловс се запознават на уъркшоп за сценаристи. Установяват сходство във вкусовете им за киното, за живота, а в края на 2021 година в Националния филмов център на Латвия участват и печелят конкурс за сериал.

Пишат сценария до пролетта на 2023 г., когато започват и снимките.

"Още не бяхме почти влезли в монтажа, когато получихме предложение за разпространение един от най-големите европейски дистрибутор. След това дойдоха покани и селекции за фестивали", разказа пред БНР-Радио София Маркова.

  • Фестивалът Series Mania e най-голямото събитие за сериали в Европа и събира над 85 000 зрители и около 4000 професионалисти от световната индустрия.

"Цялата идея на проекта и мисля, че това го отличава, е, че за пръв път епохата на комунизма е пресъздадена през комедията. За нас това беше изключително важно. Фактът, че в края на 70-те години рокендролът и дънките стават по-опасни от ядрени оръжия от шпиони, сам по себе си носи такъв абсурд, че ние решихме това просто да го екстраполираме върху всички герои и ситуации", допълни Теодора Маркова.


▲ Кадър от филма

  • Сюжетът

Комедийната драма в 8 епизода се развива по време на най-свирепата пропаганда в СССР срещу западната култура. Героят на Авотс – младият Ренарс, е рокендрол фен и престъпник на дребно, който е вкаран в психиатрична клиника. В битка за своето оцеляване той започва нелегално производство на дънки с помощта на други пациенти и с покровителството на директора на болницата, който получава голяма част от печалбата. Дънките стават култ в Рига и Ренарс се превръща в анонимна легенда. КГБ се опитва да разбие мрежата и да открие шивашкия цех в цялата страна. Конфликтът между Ренарс и агентът Марис ескалира извън нелегалния бизнес с дънките и става сблъсък на идеологии, а самите дънки се превръщат във форма на протест, в метафора за времето.

"Опитваме да изследваме въпроса дали наистина рокендролът уби комунизма и как тази идея посява вируса на свободата в младото поколение", коментира още Маркова. По думите ѝ, един от основните образи, от които екипът е черпил вдъхновение, е бил Навални.

"По някакъв начин всичко, което се случи в последствие след като свършихме снимки до голяма част съвпадна с това, което ние бяхме направили като арка на героя, не сме се опитвали да спестяваме драматичният тон на събитията, но просто търсехме по-скоро всичко това да излезе през смеха, защото смятаме, че е минало достатъчно време от тази епоха."

В момента сериалът се прожектира в латвийските кина, от този месец ще се излъчва в една от платформите, а през есента започва световното му разпространение.

"Когато погледнеш със смях към страховете си, започва изцеляването от тях. Надявам се да могат да го видят зрителите и в България. Тематиката и начина на живот във филма има доста общо с българското минало", допълни Маркова.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова. 


▲ Екипът на "Съветски дънки" Снимка: Льолонг 

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24