Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България търси своите нови младежки делегати към ООН

Снимка: una.bg

Дружеството за ООН в България с официалната подкрепа на Министерството на външните работи на Република България и своите партньори от неправителствения сектор организира за 18-а поредна година национален конкурс за избор на български младежки делегати към ООН с мандат 2024-2025 година.

По темата разговаряме с Тодор Рогошев, координатор на програмата "Български младежки делегати към ООН".

“Да си младежки делегат към ООН е една страхотна възможност за младите хора да участват в процеса на взимане на решения на най-високо международно ниво.

Самата програма основно се координира от Дружеството за ООН в България с официалната подкрепа на Министерството на външните работи на Република България и своите партньори от неправителствения сектор. В рамките на своя мандат младежките делегати представляват гласът на младите хора пред ООН в различните му заседания. "Младежките делегати са гласът на ООН и в България, те са мост между международната организация и младите хора", посочи той.

Селекционната кампания, която се състои в 4 етапа онлайн и на живо от 16 март до юли 2024 г.

В момента тече първият етап, в който кандидатът попълва детайлно кратък формуляр. Кандидатурите се разглеждат от специална комисия, след което одобрените минават във втория етап, където получават 2 въпросника - на български и английски език. Който премине през втори етап, отива и към най-щателния - трети, който е конфиденциален и не се коментира, посочи Тодор Рогошев.

По думите му, чрез практически упражнения комисията ще има поглед върху това, как представилите се кандидати се сработват с останалите.

"Получаваме непосредствени впечатления за това, дали някои от нашите кандидати са от необходимото “тесто“ да бъдат български младежки делегат към ООН - илюстрира той. - Като казвам това, не означава, че имаме някакъв калъп, който търсим, някакъв модел. Дори напротив – младежки делегати са ставали хора със всякакъв житейски и професионален опит, имали сме юристи, архитекти, хореографи, доста богата палитра“, уточни Рогошев.

Кандидат-делегатите трябва да са навършили 18 години и в рамките на своя мандат да пребивават на територията на Република България. Владеенето на английски език е необходимо, за да могат да се справят на различните сесии на ООН и в Комисията за социално развитие. Изискването за навършени 18 години е за да могат да пътуват свободно, а изискването за уседналост е важно, защото работата на младежките делегати не включва само работа в ООН, но и на местно ниво в България.

Програмата "Български младежки делегати към ООН" дава възможност на двама млади души да се включат в делегацията на България към Общото събрание на ООН, Комисията по социално развитие на ИКОСОС и други международни форуми, където работят с правомощия, сравними с тези на акредитиран дипломат, съгласно политиките на ООН за младежта. Двамата младежки делегати изпълняват важната роля на представители на гласа на младежите в България на най-високо междуправителствено ниво.

В рамките на 18-месечния мандат работата на делегатите е насочена предимно към младежките политики и актуалните за българската младеж теми и предизвикателства.

Въпреки трудностите, произтичащи от световните и националните кризи през последните три години, българските младежки делегати продължават своето активно участие в обществените процеси, като усърдно отстояват интересите на младите хора. А България остава припознат сътрудник в насърчаването на младежкото участие на международно ниво вече повече от 16 години.

Чуйте разговора на Христина Иванова с координатора на програмата "Български младежки делегати към ООН" Тодор Рогошев.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24

Интересуват ли се младите хора от политическите процеси у нас?

В предаването "Ритъмът на столицата“ ще се спрем върху резултатите представени от Академията за младежко участие. В рамките на последните две години там разработиха много интересен проект, който вдъхнови младежи между 15 и 25 години от цялата страна, да се запознаят с политическите процеси у нас и по един или друг начин да вземат участие в тях...

публикувано на 26.07.24 в 17:22

Протест срещу строителството на 16-етажна сграда в София

Днес се проведе протест при старата баня „Ситняково“, заради намерението на мястото да бъде построена 16-етажна сграда. Недоволните граждани се събраха на ъгъла на ул. „Хан Омуртаг" и бул. „Ситняково“. Вече има одобрена заповед за строеж на 50-метровата сграда на мястото на бившата баня „Ситняково“, а според протестиращите всичко е станало..

публикувано на 26.07.24 в 16:11

Датите за ваканциите и матурите през новата учебна година

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерство на образованието и науката (МОН). Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните випуски...

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Столичният общински съвет одобри сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Столичният общински съвет одобри сливането на Втора и Четвърта градска болница. Процесът по обединението ще отнеме поне 6 месеца, като предстои общинските съветници да подкрепят финансово със серия от доклади Втора – МБАЛ, която ще приеме медицинските специалисти и отделения от Четвърта. След емоционални изказвания през вчерашния ден и..

публикувано на 26.07.24 в 15:31

Взривовете в Елин Пелин затихват

Около 18:30 часа в четвъртък, в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин избухна голям пожар и последваха взривове. Двама души пострадаха, единият от тях по-късно почина, в следствие на изгарянията. Това е доц. д-р Петър Шишков - преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 26.07.24 в 14:41
Диана Иванова с усмивка показва как прави загрявки преди да тръгне към планината

Диана Иванова - приключенец, млад пътешественик, обичащ пъстротата

Диана Иванова е пътешественик и приключенец с афинитет към планината. Тя направи своя дебют като гост в предаването "Добър вечер, София“, където разказа своите вълнуващи истории, донесе ни и своя книга със стихове, вдъхновени от пътешествията ѝ. Тя самата представи себе си така: “Аз съм приключенец, млад човек, който обича пъстротата,..

публикувано на 26.07.24 в 14:05