Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България търси своите нови младежки делегати към ООН

Снимка: una.bg

Дружеството за ООН в България с официалната подкрепа на Министерството на външните работи на Република България и своите партньори от неправителствения сектор организира за 18-а поредна година национален конкурс за избор на български младежки делегати към ООН с мандат 2024-2025 година.

По темата разговаряме с Тодор Рогошев, координатор на програмата "Български младежки делегати към ООН".

“Да си младежки делегат към ООН е една страхотна възможност за младите хора да участват в процеса на взимане на решения на най-високо международно ниво.

Самата програма основно се координира от Дружеството за ООН в България с официалната подкрепа на Министерството на външните работи на Република България и своите партньори от неправителствения сектор. В рамките на своя мандат младежките делегати представляват гласът на младите хора пред ООН в различните му заседания. "Младежките делегати са гласът на ООН и в България, те са мост между международната организация и младите хора", посочи той.

Селекционната кампания, която се състои в 4 етапа онлайн и на живо от 16 март до юли 2024 г.

В момента тече първият етап, в който кандидатът попълва детайлно кратък формуляр. Кандидатурите се разглеждат от специална комисия, след което одобрените минават във втория етап, където получават 2 въпросника - на български и английски език. Който премине през втори етап, отива и към най-щателния - трети, който е конфиденциален и не се коментира, посочи Тодор Рогошев.

По думите му, чрез практически упражнения комисията ще има поглед върху това, как представилите се кандидати се сработват с останалите.

"Получаваме непосредствени впечатления за това, дали някои от нашите кандидати са от необходимото “тесто“ да бъдат български младежки делегат към ООН - илюстрира той. - Като казвам това, не означава, че имаме някакъв калъп, който търсим, някакъв модел. Дори напротив – младежки делегати са ставали хора със всякакъв житейски и професионален опит, имали сме юристи, архитекти, хореографи, доста богата палитра“, уточни Рогошев.

Кандидат-делегатите трябва да са навършили 18 години и в рамките на своя мандат да пребивават на територията на Република България. Владеенето на английски език е необходимо, за да могат да се справят на различните сесии на ООН и в Комисията за социално развитие. Изискването за навършени 18 години е за да могат да пътуват свободно, а изискването за уседналост е важно, защото работата на младежките делегати не включва само работа в ООН, но и на местно ниво в България.

Програмата "Български младежки делегати към ООН" дава възможност на двама млади души да се включат в делегацията на България към Общото събрание на ООН, Комисията по социално развитие на ИКОСОС и други международни форуми, където работят с правомощия, сравними с тези на акредитиран дипломат, съгласно политиките на ООН за младежта. Двамата младежки делегати изпълняват важната роля на представители на гласа на младежите в България на най-високо междуправителствено ниво.

В рамките на 18-месечния мандат работата на делегатите е насочена предимно към младежките политики и актуалните за българската младеж теми и предизвикателства.

Въпреки трудностите, произтичащи от световните и националните кризи през последните три години, българските младежки делегати продължават своето активно участие в обществените процеси, като усърдно отстояват интересите на младите хора. А България остава припознат сътрудник в насърчаването на младежкото участие на международно ниво вече повече от 16 години.

Чуйте разговора на Христина Иванова с координатора на програмата "Български младежки делегати към ООН" Тодор Рогошев.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54
Търсете сянката, носете вода

Става още по-горещо

Днес ще бъде слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали краткотрайно. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София - около 34° . По..

публикувано на 10.07.24 в 07:15