Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските градини в Люлин със свободни места

Снимка: СИДП

Столичният район с най-много жители - "Люлин", няма проблеми с недостига на места в ясли и детски градини, като в подготвителните групи дори има повече свободни места. От районната администрация приканват родители от съседни квартали да запишат децата си в учебните заведения. Близо 20 са яслите и детски градини, които са обявили прием за тази есен. Седмица след инцидента с три избягали деца от детска градина в района - какви са предприетите мерки за засилване на сигурността и безопасността. По тези теми говори зам.-кметът на район "Люлин" д-р Петър Зарев.

Той отбеляза, че има свободни места в някои от възрастовите групи, но не всички са свободни. По думите му процесът започва като явление от това, че Люлин има 10 микрорайона, във всеки от тях има по едно училище и така, както са разпределени има почти по две детски градини във всеки микрорайон. През годините част от тях са инженерно укрепвани, а почти всички са за саниране според съвременните изисквания.

"Интересът към детските заведения в Люлин е голям, хората оставят децата си за да могат да ходят на работа и поради това ще има попълнения в детските градини. Има и от по-централни райони, независимо, че системата за класиране дава предимство на живущите в околните блокове, но свободните места привличат и хора от централните райони, което е съвсем нормално. Независимо от тежкото състояние, в което се намира икономиката трябва да си го признаем, че в детските заведения в Люлин поддръжката и работата на хората е такава, че създава условия за много добро ранно детско развитие", посочи д-р Зарев.

Той отбеляза, че за момента в Люлин не се налага изграждането на нови детски заведения и това не е планирано в капиталовите разходи на Столична община. Но когато има разрастване, задължително трябва да се продължи традицията новите райони да бъдат съпроводени с детски градини.


Каква е сигурността?

Относно бягството на три деца от детска градина в Люлин д-р Зарев поясни, че са проведени извънредни инструктажи на персонала, има описание на всички входни и изходни врати, взети са мерки да се сложат заключващи устройства, които да са на височината на възрастен човек, за да нямат достъп децата до тях. Той сподели, че един от болните проблеми на обществото ни е, че трябва да се изграждат общности между образователните институции, родителите и администрацията. Този процес е наложителен, поради все по-растящата пропаст между мненията на педагозите и родителите относно отглеждането на децата и мерките за сигурност. Проблемът става все по-сериозен поради неразбирането в двете посоки.

"Педагозите се затварят вътре в себе си и започват да обвиняват родителите, а родителите непознавайки капацитета на експертиза на педагозите започват да настояват за действия, които са извън рамките на педагогическите похвати. След като няма диалог, това поражда противоречия", коментира д-р Зарев.

Относно медицинския персонал той каза, че проблемът с медицинските сестри е изключително болезнен за цялата страна. На среща с обществените съвети е било поставено искане към обществената среда в Люлин на 4-5 деца да има един възрастен, защото не може един възпитател да се справя например с 25 деца.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Александрина Котова

СЗО отчете 51% ръст на влошеното психично здраве след появата на Covid-19

"След появата на Covid 19 Световната здравна организация отчете 51% ръст на влошеното психично здраве".  Това каза д-р Александрина Котова в епизод 21 на "Двете страни на монетата".  Впоследствие 3 от 7 държави изравниха значението на менталното с физическото здраве. Изолацията приключи, но хората останаха все така самотни. Данните на Евростат..

публикувано на 22.07.24 в 12:58

Временно спират водата в кв. "Модерно предградие"

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод по  ул. „Справедливост“, кв. „Модерно предградие“, на 22 юли 2024 г.,  се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на живеещите в района между  бул. „Сливница“, ул. „Стефан Дуньов“, ул. 3022, ул. „Маслиново клонче“, ул. 3020, ул. 3019 и ул. „Адам Мицкевич“. При продължителност на..

публикувано на 22.07.24 в 09:15

Седмицата започва със слънце и температура в София около 32°

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщиха от НИМХ. На много места ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в Южна България, където ще има условия и за градушки. Почти без валежи ще се..

публикувано на 22.07.24 в 07:35

Президентът Румен Радев връчва втория проучвателен мандат за кабинет на ПП-ДБ

В 11 часа президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за кабинет на "Продължаваме промяната - Демократична България". От коалицията вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен. След като ГЕРБ-СДС не събраха подкрепа за кабинет на малцинството с първия мандат днес ще бъде изчерпана и втората възможност, предвидена в..

публикувано на 22.07.24 в 06:25
С Оля Ал Ахмед и поетите Петко Каневски и Демир Демирев

Оазис на културите

Днес Радиокафе се излъчва от къщата музей „Ваня Петкова“ в село Езерово, община Първомай. Честваме 80 години от рождението на известната българска поетеса. Началото е с дъщеря ѝ, журналистката Оля Ал Ахмед : "Най-вече ми бе приятел, после - баба. Другите да кажат дали си приличаме. Да премахнем нормите и догмите - баба ми казваше "тегли им една..

публикувано на 21.07.24 в 09:39

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00