Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако хората си запълнят редовете, те ще имат своята книга

Даяна Джамбова
Снимка: радио София

Книгата "Да се счупиш на парчета, за да се (пре)създадеш отново", представена от автора ѝ Даяна Джамбова:

"Счупих се преди да почна да я пиша. Нямах идея в началото, че ще бъде книга. Много от редовете са на 5-6-7 години. Бях се сринала до основи, беше ми безлично като период. Живеех в Канада и се чувствах сама. Белите листи ми помогнаха. По-късно дойде идеята да ги форматирам като книга.

Първоначално започнах да подбирам и дооформям историите и емоциите. Дадох си сметка, че няма как да дам отговор как да се пресъздаваме. Винаги търсим бързия и лесния отговор, но ако искам да съм откровена, хората трябва да си зададат въпросите. Празните редове са моите, които трябваше да си задам.

Ако хората наистина си запълнят редовете, те ще имат своята собствена книга. Когато събрах всичките счупени парчета в книгата си дадох сметка, че нямам въведение. Книгата е много лична и реших, че искам да започне със "здравей" - като писмо. 

Много е стресиращо - имах много вътрешни бариери, "коя съм аз, че да пускам книга". Всеки е писал може би като хоби. Части от книгата, споделени в мрежите провокираха реакции от хора с личните им истории.

Най-голямото ми притеснение беше как ще реагират баба и дядо на нея, защото мама и тате, сестра ми - те знаеха. Не знаех как ще се чувства дядо, той я прочете на един дъх. За мен беше книга с душевна изповед, неговата оценка за мен беше най-важната."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
През 1966 г.

Понеделници с 10 филма, заснети в София

Как е изглеждала София през изминалите десетилетия може да се види и в българските филми, снимани в българската столица. Последните поколения надали могат да си представят живота, хората и движението по софийските улици само по разкази и картички, но в помощ на младите зрители идва инициативата на кино "Влайкова" . Тя е озаглавена..

публикувано на 27.08.24 в 12:19

Магия, необятност, свобода движат Йоанна Лязова във фотографията

Йоанна Лязова е моден и концептуален фотограф. Тя винаги е обичала да снима, дали с телефон или със стар фотоапарат, но идва момент, в който решава да превърне това хоби в професия. "Един ден просто видях обява за стартираща академия по фотография и си казах: това е, сега е моментът, сега или никога! Всъщност след това менторът много успя да..

публикувано на 27.08.24 в 11:43
Снимки: cinelibri.com

"Синелибри" се разраства с професионален кино-литературен форум

Първият световен форум на литературните адаптации за голям екран BOB (Based-on-Books) посреща големи имена в киноиндустрията в София през октомври. Той е в рамките на 10-ото издание на „Синелибри“ (10 октомври и 3 ноември) . Сред участниците ще бъдат Ханка Кастелицова, Джулиан Фридман, Изабел Фаувел, Янис Палавос, Миша Пекел, д-р Костас..

публикувано на 27.08.24 в 10:59
арх.Белин Моллов

Софийски разкази - Градът и неговата памет

С арх.Белин Моллов говорим за особеностите на софийската архитектура: "В рода си нямам архитекти. Тези, които ме насочиха към прфесията бяха учителите ми по математика и по рисуване. А това, което отличава София е, че още по времето на Сердика, от съвременните европейски столици, само Атина и Рим съществуват като градове. И днес, абсолютният център на..

публикувано на 27.08.24 в 10:21

Село Лозен става столица на лютото

Ето че се създава празник и за почитателите на пикантните и силно лютите храни. За двудневното му провеждане на 13 и 14 октомври в България се очаква да дойдат едни от най-изявените лютояди в света, сред които и носителката на световен Гинес рекорд Шахита Уасийм, известна като UK Chilli Queen”, съобщават организаторите. Както се..

публикувано на 27.08.24 в 09:05

До 30° в София, валежи - на изток от столицата

До обяд в повечето райони днес ще преобладава слънчево време. След обяд по-значителни увеличения на купестата и купесто-дъждовната облачност ще има над северните и източните части от страната. На места, главно в Североизточна България, ще превали и прегърми. Ще духа слаб и умерен вятър от североизток-изток. Максималните температури ще бъдат..

публикувано на 27.08.24 в 07:20