Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С идея и визия градът да е жив - нещата стават

7
Етрополе
Снимка: Радио София

Днес гостуваме на Община Етрополе. Пръв гост е заместник-кметът Ивайло Георгиев:

"Община Етрополе като администрация сме добър екип с много хъс, предаваме енергията надолу по веригата, опитваме се нещата да се случват в правилната посока. В един момент съм сигурен, че ще надграждаме в пъти. Влагаме много повече мисъл в изпълнението на проектите.

Като населено място е прекрасен град с много възможности. И пак трябва енергия, за да се направи по-привлекателен и за гражданите, и за инвеститорите. Най-големият работодател е рудник Елаците, имаме предприятия за биберони, за медицинско оборудване, дървопреработване. Но има и "работещи туристи", иска ми се да не работят навън.

Основен приоритет е пречиствателната станция. Работи се по отваряне на прохода до Златица, той ще раздвижи икономиката, Пловдив ще стане на час и половина път. Трябва да обособим индустриална зона за да привличаме инвеститори. Имаме прилична инфраструктура, трябва да я подобрим само в селата - водопроводи и пътна настилка.

От сърце работим за нашите граждани, свършената административна и документална работа не се вижда, но е свършена, като актуализирането на транспортната схема. Работим за общ устройствен план. Ще се сформира БКС, в момента дейностите са чрез подизпълнител. Надяваме се да имаме и детска кухня, там също се работи с подизпълнител.

Към момента живеят около 12 хиляди в цялата община, в града са над 10 хиляди. В малките градове е трудно да се задържат младите. Трябва да привличаме инвеститори, които да привличат младите, да не им липсва нищо. Трябва да се вслушваме в тях, за да ги задържим. Прави се лятно кино. Приключи подновяването на изкуствената настилка на стадиона. Средствата за футбол са намалени, но това не е пречка да се развива футболът в общината, имаме и прекрасен волейболен клуб, гордеем се с него. Имаме борба и клуб за таекуондо, свързаха се и два клуба за кик-бокс. В близкото бъдеще ще съм много щастлив, ако успеем да направим клуб по художествена гимнастика. Обновихме и тенис-корта.

Имаме прекрасен манастир в 100-те обекта, часовникова кула, музей. Като туристическа дестинация е прекрасен град, но трябва да го презентираме по-добре. Идеята е да превърнем града в дестинация за фестивали, национални и международни.

Няма как от днес за утре да бъдат решавани проблеми на гражданите, трябва да проявяват търпение. Работата ни е динамична."

Следва Директорът на историческия музей Наталия Цветкова: 

"Етрополе е град-история, град-легенда. Възниква като тракийско селище. Развива се като рударски, кожарски, но и просветен център. През XII в. е основан манастира Св.Троица - той е перла в короната ни, втори по духовно значение след Рилския. Там се ражда калиграфска школа, най-старо е Четвероевангелие, има и иконописно ателие. Икона от 1598 е първата подписана творба. Часовниковата кула е строена като наблюдателна в 1710, век по-късно е монтиран часовник, тя е символ на града. Емблематична е и Зольовската чешма, от там тръгва шествието на приведените зетьове.

Историческият музей впечатлява със сградата, посрещаме хиляди туристи годишно. Началото на музейното дело е в 1904. Първата експозиция е в сградата на бившето Килийно училище, но бързо се запълва и се мести в бившия конак, който се реставрира. Историята е представена в 10 експозиционни зали. Впечатляват накитите от 5-4 в. пр.Хр., имаме фосили от 160 млн години, второ по-значимост находища на фосили в Европа. Можем да направим и музей на образованието. Празниците ни носят много топлина. Траките са сложили началото на изпращането на зимата на вр. Св.Атанасий - всеки се закичва с шапка от бръшлян. Уникален, от ново време - 1971 - е празникът на завряните, приведените зетьове." (разказва историята на възникването му).

 Слушаме и Боян Шаранов, бивш секретар на читалището и основател на вокално трио „Романтика“:

"Искам да отдадем заслуженото на нашите предци, които създават в 1871 читалището с даскал Тодор Пеев. В самодейността съм от 70 години. Стъпих на сцената на зала България на 12 години като цигулар на фестивала на художествената самодейност, помня нотните стойки и стола. Приятно е да живееш със спомените си.

Вокално трио „Романтика“ е създадено преди 10 години. Нямаме музикално образование. Изградихме репертоар от различни жанрове. Участваме в празничните концерти в града, във фестивали за шлагерни песни. Музиката с времето се превърна в жизнено необходима духовна храна. Продължаваш напред, независимо от възрастта."

Мартин Дойчев е един от основателите на кукерския състав:

"Преди около година покрай възстановяване на празника "Сирни Заговезни" търсихме информация и се оказа, че в миналото е имало кукерски състави. Група ентусиасти решихме да пресъздадем традицията в района на Табашкия мост. За да бъдеш кукер трябва да носиш любовта в себе си, да усещаш магията в това, което правиш. Появихме се и на "Пеенето на пръстените". Павлин Христов изработва всичко, ние сме двамата съоснователи. И аз съм приведен зет."
  
Весела Георгиева е известна със своите картини от вълна и последен наш гост:

"Корените са си корени, мястото е прекрасно, като се върнеш оценяваш истинските неща. Градът е хубав, възможности също има. Работата с вълна е традиционна, но това са други техники. Моята е рисуване-вълна. Вместо бои - цветна вълна. Цял живот са ме привличали приложните изкуства. Всичко е извън теб - съсредоточаваш се и твориш.
Гледам много неща и съм опитвала много неща. Започнала съм с макети на възрожденски къщи, опитвах се с екстериор, но това е друга, по-трудоемка работа, а и трябва помещение, където да ги държа. Изкуството има много измерения, това е моето, знаех, че някой ден ще започна тези картини и имах усещането, че ще се случат.
Когато има подкрепа, когато идеята и визията е градът да е жив - нещата стават."
По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54

Район "Оборище" събира софиянци за споделена храна и опознаване на съседа

“Голямата маса“ е инициатива на Столичната община – район “Оборище“, която ще се проведе тази събота, 27 юли. Поканата е към гражданите и жителите на района – да седнат на голямата маса, за да опознаят съседите си и да споделят храна с тях. За тази цел  р айон "Оборище“ затваря част от улица “Екзарх Йосиф” за автомобили на..

публикувано на 23.07.24 в 14:52
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) на брифинга в Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат проверка във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 14:40

БДЖ възстановява директното пътуване от Пловдив до Русе и обратно

От юли 2024 г. БДЖ пуска влакове по линията Пловдив-Русе, с възможност и за столичани да пътуват до крайдунавския град. За дълго чаканата директна жп връзка в предаването “Радиокафе“ разговаряме с Кристиан Ваклинов от Сдружение  "За Родопската теснолинейка" . "Аз съм много радостен, като експерт от БДЖ, че успяхме заедно като екип да..

публикувано на 23.07.24 в 12:31

В Парк-музей "Врана" Sofia Lights ще представи уникалната арт инсталация Steel Grass

В последния юлски уикенд, в парк-музей "Врана", Sofia Lights представя инсталацията Steel Grass на световноизвестното френско арт студио Aerosculpture,  реализирало проекти в десетки държави на три континента. Инсталацията ще бъде представена за първи път извън Франция и то в такъв огромен мащаб, който ще обхваща голяма част от..

публикувано на 23.07.24 в 11:30