Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Логопедът Боряна Мургина

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е решаваща за развитието на речта

2
Снимка: Евелина Петрова

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е изключително важна, смята логопедът Боряна Мургина. По думите й, именно тя има решаващо значение за нормалното развитие на детската реч. Пред Радио София тя обясни, чепрез последните 5 години случаите на деца с комуникативни нарушения са се увеличили драстично.

„Ако преди сме работили с деца от 5-6 годишна възраст, сега децата имат нужда още от 2 години да започнат да се наблюдават. Родителите трябва да търсят контакт със специалист, ако детето не говори, ако няма очен контакт, ако не се обръща на име, за да може да се започне работа върху фината и грубата моторика, върху речниковия запас“, каза Боряна Мургина.

По думите й, причините за проблемите могат да бъдат наследствени, неврологични или от начина на отглеждане.

„Това много обгрижване. Аз много говоря на мамите да не пасират храната до 4-годишна възраст, бибероната трябва да се махне до година и половина, памперсът – също, да могат децата да се обличат сами, да си обуват обувките, а не те да ги обгрижват“, обясни логопедът.

Тя посъветва родителите, ако до 1,5-годишна възраст детето не използва думи, да потърсят специалист.

„Не е късно, когато и да дойдат, но резултатите няма да са същите, както ако са дошли в ранна възраст“, каза Боряна Мургина.

Тя добави, че не е добре на малки деца да се дават смарт устройства и препоръча това да се случва след 5-годишна възраст, за максимум 30 минути дневно.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Диляна

Диляна (Dare) - пътешественик, актриса и влогър: Във всичко, което правя влагам душата си

Тя е забавна, харизматична и има своя реално присъствие във виртуалното пространство, в което се осмелява да бъде себе си. Гост в предаването "Добър вечер, София" бе Диляна Георгиева - Dare  (осмелявам се). Била е част от първата аматьорска група за импровизационен театър на "ХаХаХа ИмПро театър", впуска се в тази среда с ентузиазъм,..

публикувано на 30.04.24 в 11:47

НИМ показва оригиналния екземпляр на "Рибен буквар" на д-р Петър Берон

Националният исторически музей показва оригиналния екземпляр на "Рибен буквар" на д-р Петър Берон, по повод 200 години от издаването му. Една от най-значимите книги на Българското Възраждане “Рибният буквар” e издадена през 1824 г. в град Брашов (Австрия, дн. в Румъния). Тя променя изцяло посоката на новобългарското образование, каза пред Радио София..

публикувано на 30.04.24 в 11:28

Третият фестивал LUNAR в София е с повече артисти и локации

Нощна София ще се превърне в галерия на 9 видео и 3 статични проекции (3D мапинг), светлинни инсталации, имерсивни преживявания и лазерно шоу по време на третото поредно издание на фестивала на светлините LUNAR, който ще се проведе под открито небе във вечерите от 9 до 12 май . "Тази година са ангажирани повече участващи артисти и..

публикувано на 30.04.24 в 10:50

Децата на възраст между 5 и 14 години - най-засегнати от остри респираторни заболявания

Националният център за заразни и паразитни болести съобщава, че най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години - над 700 са били те през миналата седмица.  Най-висока е обаче заболеваемостта сред най-малките деца - до 4 години - 264 на 10 000.

публикувано на 30.04.24 в 09:43

Температурата в София – между 8° и 20°

Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна и на много места в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд, в източните райони ще са значителни по количество. През деня валежите от север ще започнат да спират, но на много места в Южна България ще продължи да превалява, а в югозападните райони и ще прегърми. В северозападната..

публикувано на 30.04.24 в 07:20

4 майски дни с над 120 учени на Софийския фестивал на науката

Софийският фестивал на науката за 14-и пореден път ще запознае търсачите на знания за света с последните иновации и откритията на признати експерти по теми като Здраве, Технологии, Космос, Наука и изкуство, Годишнини, съобщиха организаторите от фондация "Красива наука". Любимото традиционно събитие ще се проведе от 9 до 12 май в София..

публикувано на 29.04.24 в 18:25