Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринарният лекар д-р Весела Василева от Фондация "Четири лапи"

Проверявайте домашните любимци за кърлежи след всяка разходка

Снимка: Виктория Топалска

Необходимо е след всяка разходка на домашните любимци да ги проверяваме за кърлежи, каза пред Радио София ветеринарният лекар д-р Весела Василева от Фондация „Четири лапи“.

„Искам да наблегна, че не трябва да гледаме за толкова как да се справим, когато е възникнала ситуацията, а да гледаме по-скоро на предотвратяване, т.е. да си обезпаразитяваме животните редовно, така че да не се налага постоянно да мислим има ли кърлеж, може ли да зарази кучето или котката с нещо и може ли да скочи и на нас и нас да ни зарази“, обясни д-р Василева.

Тя посъветва след разходка да проверяваме любимците за кърлежи първо от горната страна на животното.

„Можем да го огледаме, ако току-що се е закачил, внимателно да погалим цялото животно и да търсим бобунки, на които не им е там мястото. Знаем, че не можем да хванем всеки един кърлеж, затова се подсигуряваме като е обезпаразитено. Това обезпаразитяващо отблъсква или убива кърлежите и ти спасява животното и банковата сметка“, обясни д-р Весела Василева.

По думите й, най-важното при наличие на кърлеж е да го махнем преди да се стигне до заразяване.

„Има специални пинцентки във ветеринарните клиники, аптеки, има т.нар. кози крака, има замразяващи спрейове, които помагат да обездвижат кърлежа. Ако не сте уверени какво правите, оставете на професионалист да го направи, не пипайте с голи ръце и не се опитвайте да го махнете с газ, мас, олио или зехтин“, каза д-р Весела Василева.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Съюза на парамедиците настояват за създаването на нова специалност – парамедик

Повече от половината места в Спешните центрове остават незаети, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна до 4000 лева. Затова от Съюза на парамедиците в България от години настояват за реформа, която да позволи на парамедиците да бъдат легално назначени в спешните центрове. От СПБ заявяват, че парамедикът не може да замени лекаря, но..

публикувано на 28.05.24 в 18:03

Фокусирането върху оценките пречи на ученето

Да изкарат високи оценки в училище е парадигма в образованието, в която учениците се страхуват от провал, вместо да се фокусират върху възможността за учене, коментират от екипа на Приложна академия за образование. Според тях, държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване не са точни показатели за потенциала и знанията на учениците...

публикувано на 28.05.24 в 16:48

Научни открития доказват, че граф Дракула е пишел и говорел на български език

Йоан Влад Трети Цепеш е влашки владетел от българо-кумански произход, наследник на династията Басараба, която е тясно свързана с българския цар Иван Шишман. Граф Дракула фигурира в историческите хроники с името Йоан Влад Трети. Това е едно от доказателствата за българския му произход, защото до 13 век земите във Влашко са..

публикувано на 28.05.24 в 15:41
Снимката е илюстративна

Почти половината ученици няма да работят това, за което са учили

Институтът за пазарна икономика публикува анализа си за 2024 г. „Индекс на съответствието между професионалното образование и профила на икономиката 2024“. Чрез индекса се измерва връзката между професионалното образование и профила на икономиката. Изчисленията позволяват да се проследи и връзката между образованието и пазара на труда на..

публикувано на 28.05.24 в 15:38

"Оборище дарява" в подкрепа на ранното детско развитие

Фондация "За нашите деца" вече повече от 30 години поставя в центъра на своята дейност децата в риск от бедност и социално изключване, на възраст от 0 до 7 години, които имат нужда от подкрепа, за да могат да се развиват в сигурна семейна среда. През юни, месецът посветен на децата, фондацията провежда една от най-новите си..

публикувано на 28.05.24 в 15:06

Композиторът Красимир Милетков празнува с концерт 70-годишината си

Вокалната група  "Радиодеца“  с диригент  Илина Тодорова ще отпразнува с концерт 70-годишнината на автора на любими музикални произведения за малки и големи  Красимир Милетков ( ►) . Събитието ще се състои на 28 май в Първо студио на БНР . "Имаме доста голяма творческа биография с Красимир Милетков, защото сме записвали едни от..

публикувано на 28.05.24 в 14:13

Ученици смятат, че най-несправедливи са обществените правила, сочи проучване

Какво българските ученици днес смятат да най-несправедливо в света около тях? Отговорът търси изследване по проекта "Кръгъл квадрат", проведено с подкрепата на USAID и DEXIS. Проучва се обществената позиция, усещанията за справедливост и отношението към институциите, мнения споделени от по-големите български ученици. Дали училището наистина..

публикувано на 28.05.24 в 13:20