Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова възможност за децата в нужда

Снимка: Радио София

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са фокусирани в това, децата да бъдат подкрепени емоционално, да бъде открит техния потенциал и да се създадат достатъчно възможности за реализирането му. Въз основа на интересите и нуждите, групите за подпомагане на зрелостниците през първия учебен срок са две:

• Първата група включва младежи с изявен интерес към усвояване на знания и желание за реализация във висококвалифицирани професии.

• Втората група се състои от младежи, търсещи бърза професионална реализация в области с по-ниско квалифициран труд.

Подробности разказа Жени Шиер, ръководител проекти. По думите й фондацията помага на деца и младежи от резидентни социални услуги, в които въпреки процеса на деинституционализация и многото приемни семейства има и такива, които отпадат от този процес и живеят в общински жилища на семейни начала. Условията в тях са много добри, но бюджетите не са достатъчни за всичко, което излиза извън рамките на подслон и училище. Ресурс за абитуриентските балове липсва и затова чрез "Програма Генерация" се набират дарения.

"Празникът не е фокус на нашата кампания. За нас е по-важно да подкрепим тези пораснали деца в техния път, напускайки социалната система. Защото тогава те наистина остават сами и им предстои най-малкото да се сдобият с жилище и покъщнина. Трябва да започнат работа, много от тях кандидатстват в университет и това всичко се подкрепя по принцип от семейството, а те нямат такова. И това всъщност е по-големият фокус на една такава благотворителна кампания", каза Шиер.

Тя отбеляза, че в кампаниите се включват все повече хора и има дарители както търговци, които предлагат облекла и тържества, така и такива, които предлагат кетъринг. От фондацията са създали постоянна менторска програма, в която се обучават доброволци, които да съпровождат детето и да създават една доверена връзка. Обучението е задължително, защото тези деца са най-крехката част от българското общество, тъй като нямат защита от семейството си. Преходни жилища, които са за младежи до навършване на пълнолетие и напускане на системата има в Горна Баня и гр. Роман. На децата са им подсигурени шофьорски курсове, за да могат по-лесно да си намерят работа, но фокусът в момента е самото тържество на завършване на училище.


"През 2018 година се събрахме един екип от доброволци и решихме да направим нещо по-организирано за работа по детски политики. Процесите ни доведоха при деца без родители в тези институции. Това, което установихме е, че те напускат системата неподготвени за живота. Ние наблюдаваме, че както сега има балове, така много поколения и випуски напускат системата и след това няма къде да отидат. Много са щастливи, че вече са пораснали, тръгват по широкия път и буквално до половин-една година се връщат в двора на институцията. Получили са лошия опит, видели са, че животът на възрастните не е небе за птици и тогава ние започнахме да изследваме причините. Оказа се, че те не могат да се задържат на работа", посочи Шиер.  

По думите й социалните институции са преминали на по-високо ниво и с тях няма проблеми, но това не се отнася за самите деца. Има голяма пропаст между подготовката, с която те излизат в София и подготовката, с която излизат връстниците им в страната. Има много лоши примери за това, че дванадесетокластници завършват училище полу-грамотни, което е проблем на образователната система.

"Ние осъзнахме, че с тях трябва да се работи на ежедневна база и е много полезно те да общуват с възрастни и други деца, които не са в системата. Поради тази причина ние, усещайки енергията в гражданското общество има много сериозен напор от доброволци, които искат да помагат. Тук е голямата тънкост, защото моментът е много чувствителен. Ние се свързахме с експертите от Центъра за изследване на детското развитие от НБУ и заедно създадохме концепцията за тази менторска програма. А тя е как доброволците да бъдат подготвени така, че да не се получи отказване от тяхна страна, защото това ще е поредното изоставяне на детето. От друга страна не трябва да се прекрачват граници и етичен кодекс за работа с деца", сподели Шиер.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартина Табакова (пиано), Атанас Кръстев (виолончело) и Кремена Оксенкруг (цигулка)

Страстна и сърцата музика

Мартина Табакова (пиано), Кремена Оксенкруг (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) за концерта си на Софийски музикални седмици с творби от Гийом Лекьо и Йозеф Йонген. За тазвечершния им концерт и най-близките им планове - в разговора в студиото: "Кремена ни даде идеята да изпълним първи тук Йонген. Живеем време, в което има всичко и е време да..

публикувано на 26.05.24 в 11:57
Росен Захариев - Роко

Да намерим някаква мекост в твърдостта, в която живеем

Росен Захариев - Роко за концертите си с Георги Корназов Free Wind квинтет и за своя проект "Геометрия на тишината": Бърз разказ за музикалната история на тромпетиста Росен Захариев, който след като завършва музикалното училище в София, заминава да учи в Ротердам и накрая – в мечтания за всички университет Бъркли: "Шест месеца учих в..

публикувано на 26.05.24 в 11:28

Необичайността ме привлича

23 истории в "Улица Рокфелер" - сборник разкази на Диана Игнатова. Тя дълги години работи в Националната библиотека, била е директор на Българския културен център в Париж: "Публикувах основно в пресата, в сайтове. Събирах тези истории и се задълбочавах в интересните детайли. Търсех връзките им с нашата култура. Когато настана пандемията, получих..

публикувано на 26.05.24 в 10:23

Живей с любов

София Симеонова за фотографската изложба на деца "Портрет на живота с любов" - 1 юни, в Клуба на фоторепортера, Ларгото: "Лагерът "Живей с любов" е в с.Смоличано, Кюстендилско. Там децата се учат да живеят в природата и как да творят. 47 кадъра са снимани от техни приятели пред места в Смоличано, които обичат. От години аз се уча от моите родители на..

публикувано на 26.05.24 в 10:05
Къща-музей “Димитър Димов”

Историята оживява: Димитър Димов

“Историята оживява” ви разказва за един от големите български умове на XX-и век. Талантлив писател, майстор на пластичните герои и познавач на човешката психология. Все таки, говорим за професор, учен с дълбоки познания в зоологията, физиката, химията и природните науки.  Представяме ви писателя Димитър Димов. Слушаме откъс от интервю с..

публикувано на 25.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Зелено четене

Надежда Динева представя  Националната кампания "Зелено четене": "Кампанията е моя лична кауза, тя достига до повече хора. Срещнах подкрепа от литературни клубове, общини, книжни клубове. Правилните послания ни намират." Подробности от кампанията - в звуковия файл.

публикувано на 25.05.24 в 15:00
Георги Марков и Здравка

Адресите на любовта - Георги Марков

Писателят Георги Марков е женен за първата си съпруга Деспина, негова съседка в Княжево, когато в санаториума за гръдно болни среща Здравка Лекова. Тя е младоженка и е почти уплашена от смазващата самоувереност на този рано побелял мъж. Любовта им е по-силна от общественото мнение. Двамата се развеждат, женят се и заживяват в две стаички в..

публикувано на 25.05.24 в 14:00