Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарата на Майстора

2
Снимка: Кирил Фалин

Говорим с Кирил Иванов от Музея на Майстора в Шишковци, председател на сдружение Възход в селото, който ще изнесе лекция за живота на художника в понеделник, 22.04 в читалище Алеко Константинов:

"Ще запознаем аудиторията за нашето село Шишковци, за Владимир Димитров-Майстора и връзката му с Шишковци. Нашата ЖП спирка няма персонал, сградата става необитаема, но имаме желание да я възстановим.

Там е била неговата първа официална изложба, Сдружението е за да възродим делото на хора от региона. Да възстановим гарата. Тя е построена с дарение на дядо Андон Виячев. С дарението са построени училището и гарата. Пълна разруха, но може да бъде възстановена. Имаме разбиране и от НКЖИ, и от община Кюстендил, чакаме решение на МС.

Важно е да запазим искрицата пред младежта, да им покажем какво са правили старите поколения и ако могат и те да я оставят на техните деца.

Лекцията е в читалище Алеко Константинов в понеделник. Ще се разкаже защо ударението е върху О-то, не върху първото И."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини –