Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За втора поредна година

НСА организира прием за специалност "Медицинска сестра"

Снимка: Pixabay

За втора година в Националната спортна академия (НСА) ще има прием за новата специалност - "Медицинска сестра". Главният секретар на НСА - проф. д-р Иван Мазнев разказа подробности по темата:

"Ние миналата година подадохме документи към Агенцията по акредитация и направихме първия прием на медицински сестри. Основният ни мотив за това наше решение е на първо място огромният дефицит от такива специалисти в България, в ЕС и света. Вторият мотив е това, че при нас традиционно от над 75 години се извършва обучение в една друга специалност - "Кинезитерапия", или "Физиотерапия", както е по света. Ние имаме съответния ресурс от преподаватели и условията за да започнем това обучение."

Той отбеляза, че по тази специалност кандидатите не са много и интересът към нея не е толкова голям, което е в противовес на огромната нужда от обучени кадри. Бройките определени като държавна поръчка вече са попълнени, като има и студенти, записали се платено обучение. Проф. д-р Мазнев отбеляза, че професията е тежка, а заплащането не е много голямо, което е основната причина за ниския интерес към специалността.


"От една страна всяка здравна система е призвание, но от друга страна всеки един човек го интересува и заплащането. Този мит, че медицинските сестри като цяло получават много ниско възнаграждение, слава Богу вече не е така, защото големите болници, които имат достатъчен финансов ресурс осигуряват едни прилични доходи на тези специалисти. Що се касае за по-малките болници, там нещата наистина не са добре и интересът и намирането на хора за тази специалност са много трудни. В системата работят изключително много пенсионери, в което няма нищо лошо, но все пак не може да се разчита изцяло на хора над 65 годишна възраст", сподели той.

Приемът на кандидат-студенти стартира в края на юни 2024 г. с дипломата за средно образование и матура по биология. Който няма издържана матура може да се яви на изпит, а третият вариант е с оценка от дипломата. Намирането на работа след завършване трябва да е ангажимент на всеки университет, подчерта проф. д-р Мазнев:

"Нашата амбиция е да осигурим работа на завършващите във водещи лечебни заведения в България, където и условията на труд и заплащането са много добри. Ние се грижим не само за това, което ще се случи след 4 години, а се грижим и за самите студенти - предоставяме добри условия за обучение, общежития, поемаме таксата за обучение. Имаме договори с болница "Токуда", също така от тази година и с болница "Вита" така, че заплащането на една голяма част от кандидатстващите да бъде поето от тези болници под формата на стипендия."

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартина Табакова (пиано), Атанас Кръстев (виолончело) и Кремена Оксенкруг (цигулка)

Страстна и сърцата музика

Мартина Табакова (пиано), Кремена Оксенкруг (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) за концерта си на Софийски музикални седмици с творби от Гийом Лекьо и Йозеф Йонген. За тазвечершния им концерт и най-близките им планове - в разговора в студиото: "Кремена ни даде идеята да изпълним първи тук Йонген. Живеем време, в което има всичко и е време да..

публикувано на 26.05.24 в 11:57
Росен Захариев - Роко

Да намерим някаква мекост в твърдостта, в която живеем

Росен Захариев - Роко за концертите си с Георги Корназов Free Wind квинтет и за своя проект "Геометрия на тишината": Бърз разказ за музикалната история на тромпетиста Росен Захариев, който след като завършва музикалното училище в София, заминава да учи в Ротердам и накрая – в мечтания за всички университет Бъркли: "Шест месеца учих в..

публикувано на 26.05.24 в 11:28

Необичайността ме привлича

23 истории в "Улица Рокфелер" - сборник разкази на Диана Игнатова. Тя дълги години работи в Националната библиотека, била е директор на Българския културен център в Париж: "Публикувах основно в пресата, в сайтове. Събирах тези истории и се задълбочавах в интересните детайли. Търсех връзките им с нашата култура. Когато настана пандемията, получих..

публикувано на 26.05.24 в 10:23

Живей с любов

София Симеонова за фотографската изложба на деца "Портрет на живота с любов" - 1 юни, в Клуба на фоторепортера, Ларгото: "Лагерът "Живей с любов" е в с.Смоличано, Кюстендилско. Там децата се учат да живеят в природата и как да творят. 47 кадъра са снимани от техни приятели пред места в Смоличано, които обичат. От години аз се уча от моите родители на..

публикувано на 26.05.24 в 10:05
Къща-музей “Димитър Димов”

Историята оживява: Димитър Димов

“Историята оживява” ви разказва за един от големите български умове на XX-и век. Талантлив писател, майстор на пластичните герои и познавач на човешката психология. Все таки, говорим за професор, учен с дълбоки познания в зоологията, физиката, химията и природните науки.  Представяме ви писателя Димитър Димов. Слушаме откъс от интервю с..

публикувано на 25.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Зелено четене

Надежда Динева представя  Националната кампания "Зелено четене": "Кампанията е моя лична кауза, тя достига до повече хора. Срещнах подкрепа от литературни клубове, общини, книжни клубове. Правилните послания ни намират." Подробности от кампанията - в звуковия файл.

публикувано на 25.05.24 в 15:00
Георги Марков и Здравка

Адресите на любовта - Георги Марков

Писателят Георги Марков е женен за първата си съпруга Деспина, негова съседка в Княжево, когато в санаториума за гръдно болни среща Здравка Лекова. Тя е младоженка и е почти уплашена от смазващата самоувереност на този рано побелял мъж. Любовта им е по-силна от общественото мнение. Двамата се развеждат, женят се и заживяват в две стаички в..

публикувано на 25.05.24 в 14:00