Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община иска придобиване на двата подземни гаража под НДК

Национален дворец на културата
Снимка: Ани Петрова

Планът за безвъзмездно придобиване и за стопанисване, ремонт и ползване по предназначение от страна на Столичната община на двата подземни гаража - публична държавна собственост, част от капитала на НДК, е включен в дневния ред на предстоящото заседание на Столичния общински съвет. Това беше основната тема и на заседанието в понеделник на Комисията по транспорт в СОС.

Беше представен доклад, който цели паркоместата под НДК да бъдат предоставени в полза на гражданите. Целта на доклада е да започнат разговори от страна на кмета на София с принципала на НДК – Министерството на културата, каза пред Радио София общинският съветник Борис Бонев.

„Ако в рамките на тези разговори се установи, че изваждането на тези два обекта от капитала на дружеството ще го декапитализира и ще се отрази негативно на неговия финансов резултат, това е въпрос на последващ анализ. По време на тези преговори, не изключвам възможността общината да предложи нещо в замяна, така че да не се декапитализира дружеството“, обясни Бонев.

По думите му, има сериозни разминавания в документацията, касаеща собствеността, кадастралните номера и предназначението на цялото подземие на НДК.

Според общинския съветник от ГЕРБ Прошко Прошков става дума за капитал на дружеството. Ася Тодорова от ИТН изтъкна, че придобиването на паркингите от страната общината би „обезкървило под някаква форма“ дружеството.

От своя страна Симеон Ставрев заяви, че пространството под НДК е публичен ресурс, а не се използва по предназначение.

След проведено гласуване, докладът беше отхвърлен Комисията по транспорт в СОС.

Подробности можете да чуете в звуковия файл и да проследите заседанието на Комисията по транспорт във видеото.


По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Костадинов - директор

Проверяваме пациентското си досие през мобилен телефон от септември

От 1 септември здравноосигурените ще имат достъп до пациентското си досие през мобилен телефон, без да е нужен квалифициран електронен подпис. За целта хората трябва да посетят офис на РЗИ, на Здравната (НЗОК) каса или на "Информационно обслужване". При осигурен такъв достъп те ще получават напомнящо известие на какви профилактични прегледи имат..

публикувано на 13.08.24 в 12:52

Пловдив - културен европейски център

През 2024 година се навършват 39 години от създаването на инициативата "Европейска столица на културата" (ЕСК) и 10 години от обявяването на Пловдив за ЕСК за 2019 г. През 1985 г. тогавашният министър на културата на Гърция – Мелина Меркури се застъпва за избора на Европейски град на културата и първият носител на титлата става Атина. 14 години..

публикувано на 13.08.24 в 12:21
Джордж Харисън и Пол Маккартни

Ако детето си служи с предпочитаната ръка, ще се справя по-добре

Точно преди 40 години Международната конфедерация на леворъките хора обявява 13 август за техен празник , в знак на протест срещу десноръките, които често ги приемали за странни. Днес се знае, че те са 10-15% от хората , а това никак не е малко. Десетки проучвания показват, че леворъките са по-креативни, гневят се по-лесно, но и..

публикувано на 13.08.24 в 11:29
Диана Андреева

Промените в Закона за предучилищното и училищно образование нарушават правата на децата

Промените в Закона за предучилищното и училищно образование , гласувани от парламента на 7 август т.г., са популистки и нарушават правата на децата. Текстовете са неясни и подлежат на широко тълкувание, което позволява използването им като средство за натиск срещу всеки човек и гражданска организация, смятат от Националната мрежа за децата..

публикувано на 13.08.24 в 09:36

Отново горещини

Днес ще бъде слънчево, след обяд и горещо с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са между 35° и 40°, в София - около 35° . По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от югоизток. Максималните температури ще са между 30° и 34°...

публикувано на 13.08.24 в 07:20
инж.Недислав Веселинов( в средата)  с Роман и Яна

Пикът на Персеидите ни очаква днес

Звездният пик на Персеидите предстои тази вечер. За събитието разказа в предаването "Добър вечер, София", инж. Недислав Веселинов. "Тази вечер ще можем да наблюдаваме по 60 падащи звезди на час, посочи той и обясни, че източник на персеидите е прах от кометата "Суифт Тътъл", която на всеки 130 години обикаля слънчевата система, попадайки в близост..

публикувано на 12.08.24 в 17:33

BESCO организира първото издание на "Hall of Fame - Зала на славата на българските предприемачи"

Българската  предприемаческа асоциация (BESCO) организира първото издание на "Hall of Fame -  Зала на славата на българските предприемачи" , което ще се проведе на 11 ноември тази година, съобщиха от неправителствената организация, която  обединява стартъпи, инвеститори, правителство, институции и други заинтересовани страни, свързани с..

публикувано на 12.08.24 в 16:40