Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С изложбата "310 години пишеща машина" НПТМ отбеляза 67 години от създаването си

Младен Манев пред Радио София за историческата стойност и еволюцията на пишещата машина

Снимка: Ани Петрова

На 13 май 2024 г. Националният политехнически музей навърши 67 години от своето създаване.

По този празничен повод неговият екип кани жителите и гостите на столицата на специално подготвената нова изложба "310 години пишеща машина“ (визуална история). Повече за еволюцията на пишещата машина и приносът й за човечеството, разказа кураторът Младен Манев.

"Всяка година се опитваме да отбележим нашия рожден ден с някаква тематична изложба“, посочи Младен Манев.

Еволюцията започва през 1714 г. Тогава в Англия се появява първият патент на някакво устройство, пишещо и транскрибиращо букви, но това е само патент. Първата сглобена, асамблирана пишеща машина се появява на пазара 160 години по-късно, през 1872 година.

Пишещата машина е уникално явление в историята на техниката. Едва ли има друго подобно техническо приспособление, подпомогнало толкова човешкото развитие, образование и комуникация през последните три века. Съпоставима е единствено с откриването на електрическата енергия и приложенията ѝ в техническото развитие и технологиите.

Тя революционизира индустрията като става едно от най-широко произвежданите технически приспособления в световен мащаб, преди появата на смартфоните. Тази иновация създава изцяло нов сектор на заетост - длъжността офис служител/служителка и бележи началото на равнопоставеност между половете.

Млоден Манев куратор на изложбата

Пишещата машина служи и като катализатор за еманципацията на жените. Благодарение на нея жените навлизат масово в работна среда, придобиват независимост и финансова стабилност. Приспособлението предоставя възможност на милиони жени да изразяват своите идеи, да допринасят за обществения дискурс и да участват пълноценно в различни аспекти на живота. 

Нещо повече, пишещата машина се превръща в неразделен спътник на някои от най-великите автори в европейската и световна история. Много известни писатели използват тези приспособления, за да създадат литературните шедьоври, които днес познаваме. Техният избор да пишат на пишещи машини не е случаен - те ценят надеждността, прецизността и лекотата на използване на тези устройства. 

„Телефоните, интернета, комуникацията и писането са нейното съвременно наследство в средата на 20 и 21 век. Благодарение на пишещата машина създаваме изцяло нова индустрия“, посочва още кураторът

Основното, което пишещата машина даде и продължава да дава на света и което завинаги ще остане в историята, е, че благодарение на нейната технология тя спомага за глобалното ограмотяване на населението. 

От 1905 година, докато не навлиза компютърът, пишещата машина е най-отгоре в пирамидалната йерархия, отбеляза Младен Манев.

Експозицията може да бъде видяна в Националния политехнически музей до края на годината.

От тракането на клавишите до уникалната ѝ естетика, трайната романтика около пишещата машина продължава. 

Още от интересния разговор на Христина Иванова, чуйте в звуковия файл.По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартина Табакова (пиано), Атанас Кръстев (виолончело) и Кремена Оксенкруг (цигулка)

Страстна и сърцата музика

Мартина Табакова (пиано), Кремена Оксенкруг (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) за концерта си на Софийски музикални седмици с творби от Гийом Лекьо и Йозеф Йонген. За тазвечершния им концерт и най-близките им планове - в разговора в студиото: "Кремена ни даде идеята да изпълним първи тук Йонген. Живеем време, в което има всичко и е време да..

публикувано на 26.05.24 в 11:57
Росен Захариев - Роко

Да намерим някаква мекост в твърдостта, в която живеем

Росен Захариев - Роко за концертите си с Георги Корназов Free Wind квинтет и за своя проект "Геометрия на тишината": "Когато бях 6 месеца ученик в Бъркли, бидейки вътре в тенджерата, бе достатъчно, за да те изстреля нависоко. Институцията прави и пари, и музиканти, прави връзките между музикантите. Ясно ми е, че това училище е на ниво. След Бъркли и..

публикувано на 26.05.24 в 11:28

Необичайността ме привлича

23 истории в "Улица Рокфелер" - сборник разкази на Диана Игнатова. Тя дълги години работи в Националната библиотека, била е директор на Българския културен център в Париж: "Публикувах основно в пресата, в сайтове. Събирах тези истории и се задълбочавах в интересните детайли. Търсех връзките им с нашата култура. Когато настана пандемията, получих..

публикувано на 26.05.24 в 10:23

Живей с любов

София Симеонова за фотографската изложба на деца "Портрет на живота с любов" - 1 юни, в Клуба на фоторепортера, Ларгото: "Лагерът "Живей с любов" е в с.Смоличано, Кюстендилско. Там децата се учат да живеят в природата и как да творят. 47 кадъра са снимани от техни приятели пред места в Смоличано, които обичат. От години аз се уча от моите родители на..

публикувано на 26.05.24 в 10:05
Къща-музей “Димитър Димов”

Историята оживява: Димитър Димов

“Историята оживява” ви разказва за един от големите български умове на XX-и век. Талантлив писател, майстор на пластичните герои и познавач на човешката психология. Все таки, говорим за професор, учен с дълбоки познания в зоологията, физиката, химията и природните науки.  Представяме ви писателя Димитър Димов. Слушаме откъс от интервю с..

публикувано на 25.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Зелено четене

Надежда Динева представя  Националната кампания "Зелено четене": "Кампанията е моя лична кауза, тя достига до повече хора. Срещнах подкрепа от литературни клубове, общини, книжни клубове. Правилните послания ни намират." Подробности от кампанията - в звуковия файл.

публикувано на 25.05.24 в 15:00
Георги Марков и Здравка

Адресите на любовта - Георги Марков

Писателят Георги Марков е женен за първата си съпруга Деспина, негова съседка в Княжево, когато в санаториума за гръдно болни среща Здравка Лекова. Тя е младоженка и е почти уплашена от смазващата самоувереност на този рано побелял мъж. Любовта им е по-силна от общественото мнение. Двамата се развеждат, женят се и заживяват в две стаички в..

публикувано на 25.05.24 в 14:00