Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

Протестната готовност остава до 30 юни, посочват от КНСБ

Снимка: БГНЕС

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер.
КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все пак ще има.

След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети, кабинетът реши заложените в бюджета 39 милиона лева да бъдат изплатени със задна дата от началото на тази година. В петък служебната власт обеща още 41 милиона лева за висшите училища.

„Ние сме за отлагане на протестните действия. Не може по време на успешни преговори да правиш протести". Това заяви пред БНР тази сутрин проф. Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование" към КНСБ.

"Заплатата на професор в университета е 2110 лева, на доцент е около 2000, 1900 - на главен асистент и малко над 1800 - на асистент. Съчетаването на научна и учебна дейност прави тежка натовареността на преподавателите в университетите.

Подкрепяме протеста. Той е не само за повишаване на заплатите, но и за изпълнение на Закона за висше образование. Основният проблем остава устойчивото финансиране на университетите. Този протест цели да се получи един ангажимент от политиците“, каза пред БНР проф. Тони Спасов, зам.- ректор по научноизследователската дейност в СУ.

Проф. Вълчева смята, че проблемите ще бъдат решени до 30 юни, но отбеляза, че протестната готовност остава.

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от своя страна настояват също да бъдат включени в постановлението на Министерския съвет, с което се урежда част от увеличението на заплатите в държавните университети.

Анастасия Кирилова Снимка: БГНЕС

След насрочване на протести, събитията се развиха динамично, обясни пред БНР-Радио София синоптикът Анастасия Кирилова – председател на синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ в НИМХ:
"В резултат на активността на синдикатите, бяха подписани споразумения с повечето политически партии за предоставяне до 30 юни на 184 млн. лева за висшето образование и науката, включително и за НИМХ. Затова ние решихме да отменим протеста до срока на споразуменията."

Кирилова припомни недофинансирането на НИМХ. През последната изминала година увеличение на заплатите там няма. Това внася напрежение в работата и затруднява намирането на кадри.

В случай, че не се реализира договореното, протестите ще бъдат възобновени, подчерта председателят на синдиката в Метеорологичния институт.

За допълнителното финансиране се очаква поредица от срещи на ръководството на синдикалната организация "Висше образование и наука" към КНСБ, на Министерството на финансите, на НИМХ и на МОСВ.

Все още не е изчислена нужната сума за Метеорологичния институт, но тя трябва да бъде съобразена със заложените начални заплати в Закона за висшето образование.

Чуйте разговора на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24

Интересуват ли се младите хора от политическите процеси у нас?

В предаването "Ритъмът на столицата“ ще се спрем върху резултатите представени от Академията за младежко участие. В рамките на последните две години там разработиха много интересен проект, който вдъхнови младежи между 15 и 25 години от цялата страна, да се запознаят с политическите процеси у нас и по един или друг начин да вземат участие в тях...

публикувано на 26.07.24 в 17:22

Протест срещу строителството на 16-етажна сграда в София

Днес се проведе протест при старата баня „Ситняково“, заради намерението на мястото да бъде построена 16-етажна сграда. Недоволните граждани се събраха на ъгъла на ул. „Хан Омуртаг" и бул. „Ситняково“. Вече има одобрена заповед за строеж на 50-метровата сграда на мястото на бившата баня „Ситняково“, а според протестиращите всичко е станало..

публикувано на 26.07.24 в 16:11

Датите за ваканциите и матурите през новата учебна година

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерство на образованието и науката (МОН). Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните випуски...

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Столичният общински съвет одобри сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Столичният общински съвет одобри сливането на Втора и Четвърта градска болница. Процесът по обединението ще отнеме поне 6 месеца, като предстои общинските съветници да подкрепят финансово със серия от доклади Втора – МБАЛ, която ще приеме медицинските специалисти и отделения от Четвърта. След емоционални изказвания през вчерашния ден и..

публикувано на 26.07.24 в 15:31

Взривовете в Елин Пелин затихват

Около 18:30 часа в четвъртък, в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин избухна голям пожар и последваха взривове. Двама души пострадаха, единият от тях по-късно почина, в следствие на изгарянията. Това е доц. д-р Петър Шишков - преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 26.07.24 в 14:41
Диана Иванова с усмивка показва как прави загрявки преди да тръгне към планината

Диана Иванова - приключенец, млад пътешественик, обичащ пъстротата

Диана Иванова е пътешественик и приключенец с афинитет към планината. Тя направи своя дебют като гост в предаването "Добър вечер, София“, където разказа своите вълнуващи истории, донесе ни и своя книга със стихове, вдъхновени от пътешествията ѝ. Тя самата представи себе си така: “Аз съм приключенец, млад човек, който обича пъстротата,..

публикувано на 26.07.24 в 14:05