Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

Протестната готовност остава до 30 юни, посочват от КНСБ

Снимка: БГНЕС

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер.
КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все пак ще има.

След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети, кабинетът реши заложените в бюджета 39 милиона лева да бъдат изплатени със задна дата от началото на тази година. В петък служебната власт обеща още 41 милиона лева за висшите училища.

„Ние сме за отлагане на протестните действия. Не може по време на успешни преговори да правиш протести". Това заяви пред БНР тази сутрин проф. Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование" към КНСБ.

"Заплатата на професор в университета е 2110 лева, на доцент е около 2000, 1900 - на главен асистент и малко над 1800 - на асистент. Съчетаването на научна и учебна дейност прави тежка натовареността на преподавателите в университетите.

Подкрепяме протеста. Той е не само за повишаване на заплатите, но и за изпълнение на Закона за висше образование. Основният проблем остава устойчивото финансиране на университетите. Този протест цели да се получи един ангажимент от политиците“, каза пред БНР проф. Тони Спасов, зам.- ректор по научноизследователската дейност в СУ.

Проф. Вълчева смята, че проблемите ще бъдат решени до 30 юни, но отбеляза, че протестната готовност остава.

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от своя страна настояват също да бъдат включени в постановлението на Министерския съвет, с което се урежда част от увеличението на заплатите в държавните университети.

Анастасия Кирилова Снимка: БГНЕС

След насрочване на протести, събитията се развиха динамично, обясни пред БНР-Радио София синоптикът Анастасия Кирилова – председател на синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ в НИМХ:
"В резултат на активността на синдикатите, бяха подписани споразумения с повечето политически партии за предоставяне до 30 юни на 184 млн. лева за висшето образование и науката, включително и за НИМХ. Затова ние решихме да отменим протеста до срока на споразуменията."

Кирилова припомни недофинансирането на НИМХ. През последната изминала година увеличение на заплатите там няма. Това внася напрежение в работата и затруднява намирането на кадри.

В случай, че не се реализира договореното, протестите ще бъдат възобновени, подчерта председателят на синдиката в Метеорологичния институт.

За допълнителното финансиране се очаква поредица от срещи на ръководството на синдикалната организация "Висше образование и наука" към КНСБ, на Министерството на финансите, на НИМХ и на МОСВ.

Все още не е изчислена нужната сума за Метеорологичния институт, но тя трябва да бъде съобразена със заложените начални заплати в Закона за висшето образование.

Чуйте разговора на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.06.24: Полярни емоции след изборите. Какви са перспективите за ново правителство?

Коментатори във "Форум" във вторник бяха Емил Соколов - историк и политически анализатор, и адвокатът по медицинско право Мария Петрова. Заедно с водещия Лъчезар Христов, те коментираха: -   Ситуацията в страната след изборите -   Перспективите за ново правителство -   Какво е настоящето и бъдещето на ПП-ДБ Коментарите..

публикувано на 18.06.24 в 19:06

Главният астронавт в Axiom Space - Майкъл Лопес-Алегрия пристига в България

На 25 юни 2024 г., в София Тех Парк, ще се проведе еднодневния фестивал „Ало, Космос - Говори България 4.0“. Предвидени са - разговор с НАСА, в който ученици ще получат възможността да зададат своите въпроси, демонстрации, лекции и интерактивни преживявания и работилници. На живо, в София Тех Парк ще пристигне и бившият американски..

публикувано на 18.06.24 в 18:11

Как да се справим с горещините?

В предстоящите горещи дни на летния сезон трябва да пием повече течности, да носим дрехи от естествени материали и да каляваме организма си, съветва д-р Гергана Николова. В организма съществува терморегулация, чрез която се поддържа оптимална температура, за да работят добре всички органи. Когато навън е прекалено топло ние се..

публикувано на 18.06.24 в 17:22

Какво е важно да знаем при сключването на застрахователни полици?

Сериозните щети след градушките в много райони в страната повдигат въпроса - как да застраховаме имуществото си и земята си при природни явления, и какво е важно да знаем за процедурите на застрахователите за обезщетение при природни стихии. Събеседник по темата в предаването „Ритъмът на столицата“ е Пламен Шинов – зам.-председател на..

публикувано на 18.06.24 в 16:38

Месец май е бил най-горещият в глобален план

Месец май е бил най-горещият в глобален план откакто се води статистика. Средната световна температура за последните 12 месеца (юни 2023 г. – май 2024 г.) е най-високата в инструменталната метеорологична история, с 0,75°C над средната за периода 1991 – 2020 г. и 1,63°C над средната за прединдустриалния период 1850 – 1900 г. Световната метеорологична..

публикувано на 18.06.24 в 16:15

600 сядат на пл. "Славейков" за откриването на CULTURAMA

Шестото издание на CULTURAMA се открива този петък, на 21 юни в 18:00 часа на емблематичния столичен площад +Славейков+, на който ще бъдат осигурени 600 седящи места. След като през 2023 г. лайтмотивът беше „Птиците“, сега мотото е „ Water Live – музиката на водата!“ иподсказва достатъчно тематичната насоченост на събитията от..

публикувано на 18.06.24 в 15:47

Европейският съюз: Накъде след изборите за ЕП?

Днес се проведе конференцията “Европейският съюз: Накъде след изборите за ЕП?”, която се организира от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“.  Специален гост на конференцията беше вицепрезидента на България г-жа Илиана Йотова. По думите й, българската позиция не е защитена на проведената вчера неформална среща в..

публикувано на 18.06.24 в 15:07