Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страстна и сърцата музика

4
Мартина Табакова (пиано), Атанас Кръстев (виолончело) и Кремена Оксенкруг (цигулка)
Снимка: личен архив

Мартина Табакова (пиано), Кремена Оксенкруг (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) за концерта си на Софийски музикални седмици с творби от Гийом Лекьо и Йозеф Йонген. За тазвечершния им концерт и най-близките им планове - в разговора в студиото:

"Кремена ни даде идеята да изпълним първи тук Йонген. Живеем време, в което има всичко и е време да разширяваме репертоара. Лекьо е от най-известните ученици на Цезар Франк. Сонатата му за пиано и цигулка, която ще изсвирим, е доста изпълнявана в Европа. Йонген е важен белгийски композитор, това трио е написано в 1910 и е част от обширното му камерно творчество. Музиката си заслужава да бъде слушана." (Мартина и Кремена)

"Йонген също се е влияел от Цезар Франк, но е бил и виртуозен пианист. Така че, тази вечер Мартина има доста голяма роля." (Атанас)

"Музиката е страстна и сърцата. Слуша се лесно. Досега публиката ни е реагирала много емоционално. Записахме я през декември и предстои през есента да излезе на диск и по стрийминг-платформите."


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

D2 в подкрепа на младите таланти в изкуството

В съвместна свързаност в полза на слушателската ни аудитория, днес  предаването  “Радиокафе“ се излъчва заедно с екип на Радио Благоевград, директно от град Кюстендил. Димитър Кърнев от група D2 е наш събеседник от центъра на Кюстендил. Той разказа за представлението „Финтът Бекенбауер“, което ще бъде представено от Общински драматичен..

публикувано на 17.06.24 в 12:36

Театралите от "Трупата" празнуват 10-годишен юбилей с постановката "Финтът Бекенбауер"

Предаването Радиокафе днес е съвместна продукция между Радио София и Радио Благоевград и се излъчва на живо от Кюстендил, едновременно по двете програми на БНР. Тази вечер на сцената на Драматичен театър - Кюстендил, жителите и гостите на града могат да гледат постановката „Финтът Бекенбауер“, с автор Станислава Ризова, с което се отбелязва..

публикувано на 17.06.24 в 12:35

Работна група ще решава проблема със свободно пасящите коне в ж.к. "Връбница" 2

Проблемът със свободно пасящите коне в ж. к. „Връбница“ 2 е много голям, признава кметът Румен Костадинов. Пред Радио София той обясни, че няма кой да прибере животните. „Това би следвало да е задача на „Екоравновесие“, но те нямат техническата възможност да се справят с това нещо. Доколкото ми е известно в Столичната община в момента има..

публикувано на 17.06.24 в 10:07

Паркиране в тревни площи или паша за животни в ж.к. "Връбница" 2

Недоволство сред живеещи в ж.к. „Връбница“ 2 от паркирали в тревните площи около блоковете с номера от 604 до 606, провокира сутрешният екип да провери дали това е факт. Вместо спрели коли в поляните наоколо, попаднахме на пасящи коне. Някои от жителите на блоковете споделят, че това е проблем, с който се опитват да се справят от години. Подробности..

публикувано на 17.06.24 в 09:03

Слънчево начало на седмицата, с температура в София около 30°

Днес ще бъде слънчево, след обяд над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Възможно е и да прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от западната четвърт. Максималните температури ще са предимно между 30° и 35°, в София - около 30°. В планините ще е предимно..

публикувано на 17.06.24 в 07:35

Всяка година успяваме да докараме нови почитатели

Мариана Карпатова представя поредния шести фестивал " Неотъпкана пътека " и детския лагер преди него: "Свързана съм с фестивала от самото начало. Израснала съм там. От 2018 съм част от инициативната група, до Лора Чекоратова. Районът ни е толкова прекрасен, всички колеги, част от фестивала, са влюбени в Ковачевица и Гоце Делчев. Мястото никога не..

публикувано на 16.06.24 в 11:52
Николай Ламбрев-Михайловски

Пиша, защото мълча

Театралът Николай Ламбрев-Михайловски за четвъртата си книга "Безсънни треви": "Видях се в 4 огледала след анализа на първата ми книга от Михаил Неделчев. Митко Новков представи сега втората. Вяра, надежда, благодарност, надежда, обичана, мечта, сънища, деца, смърт. Пиша, защото мълча. Това са едни по-дълги или по-къси стихотворения. Започнах с..

публикувано на 16.06.24 в 11:12