Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 29 и 30 май от 19 часа

Оперетата "Страната на усмивките" по Франц Лехар с премиера в НМТ "Стефан Македонски"

С поставянето ѝ ще бъдат отбелязани два юбилея

Антонио Дачовски

На 29 и 30 май романтичната оперета на  знаменития австро-унгарски композитор Франц Лехар "Страната на усмивките" ще има премиера в Националния музикален театър "Стефан Македонски. С тази постановка на ще се честват 25 години от основаването на Студентския съвет при Националната музикална академия.

Франц Лехар е известен на публиката с оперети като "Циганска любов", "Веселата вдовица", "Граф фон Люксембург" и "Страната на усмивките", която композиторът извежда от наивното веселие на стара Виена в един доста по-широк, непредвидим и бурен свят.

"Публиката ще влезе в много различни настроения, ще се смее, ще плаче, ще се радва, ще тъгува, но лиричното отношение на автора, което той показва с музиката си, ще се усеща през цялото време", разказа пред БНР-Радио София Антонио Дачовски – музикант, певец, педагог, а също и асистент-режисьор на спектакъла.

Всеки един от четиримата главни герои има по една ария, която е лирична. Самият Лехар е бил лиричен човек, обичал е да пише музика в по-усамотено пространство. Стремежът му е неговите оперети да бъдат различни от тези на Имре Калман, известен като “царят на оперетата“, чиито произведения винаги са с весел, бурен завършек. По мащабност и музикалност Франц Лехар не отстъпва на Калман, допълва Дочевски.

“Страната на усмивките“ е предпоследното произведение на ЛехарДвамата либретисти, които пишат либретото, завършват оперетата с тъжен край.

"Според нашите партньори от Институт "Конфуций"  - Велико Търново, няма китайска история, която да завършва с весел край. Такива са битът и културата на китайците, при тях всичко е драматично", посочи още Антонио Дачовски. По думите му, с добър завършек, макар и тъжен, е финалът, защото няма смърт – "Дългът на сърцето отстъпва пред дълга към родината", гласи краят на либретото.

Деветдесет процента от артистите в постановката са китайци, които пеят и говорят на български.

"Мелодраматичните текстове и ариите са на български, за нас това беше голямо предизвикателство като режисьори и постановъчен екип, както и за тях като артисти.

Участват само студенти от специалностите: класическо пеене, музикално-сценична режисура, балетна педагогика, балетна режисура, българска фолклорна хореография и ударни инструменти, които ще видим в малко по-различна среда за тях, поради спецификата на езика.

"Нашият процес на работа започна от януари, когато имахме само четения на маса, в продължение на 2 месеца само сме чели, изграждали сме емоционалното състояние, каквото трябва да е, всеки един върху българския текст пише за това какво е емоционалното му състояние. Затова мога да кажа с ръка на сърцето, че нашите колеги ще изразят много точно емоциите на героите си", разкри Дачовски.

Режисьор на спектакъла е проф. д-р Виолета Горчева, а диригент - проф. д-р Деян Павлов.

За първи път "Страната на усмивките" се поставя в такъв чуждестранен певчевски състав. Спектакълът е копродукция между Музикалния театър и Националната музикална академия  (НМА).

СюжетътЧетиримата главни герои са Лиза, Густав, Ми, и принц Су Чонг. Представя се любовен триъгълник, между Су Чонг, Лиза и дълга към родината, а Густав и Ми, са другата влюбена двойка.

Действието се развива през 1912 година, когато Су Чонг, бива избран за министър-председател и управлява цялата държава. Разбира от своя чичо, че не може да се ожени за Лиза, защото е европейка, но пък според традицията трябва да сключи брак с четири китайски  принцеси. Двете влюбени двойки се разделят, но любовта помежду им остава жива, дори и разделени.

С постановката „Страната на усмивките“ всъщност се отбелязват два юбилея – 95 години от поставянето ѝ на берлинска сцена и 25 години от основаването на Студентския съвет при НМА.

През октомври Академията ще представи в Китай спектакъла „Наследникът“, тъй като е част от Организацията на висшите училища по изкуства в Азия.

Хореография и костюми: Постановка, която смесва културата на Виена, Европа и китайския Изток, каквато е “Страната на усмивките“, предполага пищни декори, костюми и хореография, които стават възможни благодарение на широкото партньорство между редица културни институции.

Повече подробности за творческия процес по работата на спектакъла чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Делегати от над 130 държави ще обсъждат в София иновациите в подкрепа на климата

На 1 август 2024 г., Стопанският факултет и Националният център за полярни изследвания към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организират научна конференция „Наука и иновации в подкрепа на климата, устойчивостта и гражданите - от местни към национални и глобални перспективи и научени уроци за по-добри политики, практики и за по-добро..

публикувано на 25.07.24 в 16:27
Вили Лилков

Предлагат до 35% от капитала на шест столични общински дружества да бъдат търгувани на фондовата борса

До 35% от капитала на "Топлофикация София" ЕАД, "Център за градска мобилност" ЕАД, "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и "Софинвест" ЕАД да бъдат търгувани на фондовата борса. Такова предложение отправят от групата на “Синя София“ в Столичния общински съвет.  Според общинския съветник Вили Лилков така..

публикувано на 25.07.24 в 15:43
Аксел Добрева

От приложните изкуства в София до Сорбоната

В предаването “Добър вечер, София“ се срещаме с младата, талантлива и амбициозна Аксел Добрева. Тя следва мечтите си без да спира и те я отвеждат не къде да е, а в Сорбоната - Париж, където в момента е студентка по изкуства. Аксел Добрева прави първите стъпки в света на изкуството в съвсем ранна възраст. На 5 години започва да рисува, а..

публикувано на 25.07.24 в 15:19

Хотелиерите и ресторантьорите са готови на активни протестни действия

На активни протестни действия са готови хотелиери и ресторантьори. Причината - високата цена на тока за бизнеса през последния месец, която в пиковите часове достига до 2000 лева за мегаватчас. Пред Радио София Атанас Димитров - заместник-председател на БХРА обясни, че вече са алармирали за проблема в писмо до министъра на туризма и до КРИБ...

публикувано на 25.07.24 в 14:46
Кадър от клипа на песента

"Lunikk" представи нова песен с лятно настроение и тропическо звучене

Дует "Lunikk" представи новия си музикален проект. Песента се казва "Swmming pool" и е първата след дебютния им албум "Unreal City" излязъл преди година. Директно от своето музикално студио Кристина Йорданова и Денислав Попов разказаха повече пред Радио София. " Създаването на албум за един артист е нещо свръх грандиозно. То е свързано с..

публикувано на 25.07.24 в 13:43

Четири моноспектакъла на Сцена "Централни хали"

За първи път новото артпространство Сцена "Централни хали" ще предложи на зрителите моноспектакли. Техен продуцент е Денис Ставров. Началото поставя " Кученцето се засмя" на 26 юли . Актьорът Севар Иванов  се превъплъщава в Артуро Бандини, който е нагледен пример за деградиращата сила на Егото и неговата разрушителна мощ, която стремглаво може да..

публикувано на 25.07.24 в 13:13

Напрежение в СОС заради сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Сливането на Четвърта и Втора МБАЛ в столицата предизвика напрежение сред политическите сили в местния парламент. На днешното заседание на СОС, съветниците разгледаха доклада, с който двете лечебни заведения се обединяват, заради усложненото финансово състояние и недостиг на медицински кадри във Четвърта градска болница. Въпросният доклад бе..

публикувано на 25.07.24 в 12:57