Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 29 и 30 май от 19 часа

Оперетата "Страната на усмивките" по Франц Лехар с премиера в НМТ "Стефан Македонски"

С поставянето ѝ ще бъдат отбелязани два юбилея

Антонио Дачовски

На 29 и 30 май романтичната оперета на  знаменития австро-унгарски композитор Франц Лехар "Страната на усмивките" ще има премиера в Националния музикален театър "Стефан Македонски. С тази постановка на ще се честват 25 години от основаването на Студентския съвет при Националната музикална академия.

Франц Лехар е известен на публиката с оперети като "Циганска любов", "Веселата вдовица", "Граф фон Люксембург" и "Страната на усмивките", която композиторът извежда от наивното веселие на стара Виена в един доста по-широк, непредвидим и бурен свят.

"Публиката ще влезе в много различни настроения, ще се смее, ще плаче, ще се радва, ще тъгува, но лиричното отношение на автора, което той показва с музиката си, ще се усеща през цялото време", разказа пред БНР-Радио София Антонио Дачовски – музикант, певец, педагог, а също и асистент-режисьор на спектакъла.

Всеки един от четиримата главни герои има по една ария, която е лирична. Самият Лехар е бил лиричен човек, обичал е да пише музика в по-усамотено пространство. Стремежът му е неговите оперети да бъдат различни от тези на Имре Калман, известен като “царят на оперетата“, чиито произведения винаги са с весел, бурен завършек. По мащабност и музикалност Франц Лехар не отстъпва на Калман, допълва Дочевски.

“Страната на усмивките“ е предпоследното произведение на ЛехарДвамата либретисти, които пишат либретото, завършват оперетата с тъжен край.

"Според нашите партньори от Институт "Конфуций"  - Велико Търново, няма китайска история, която да завършва с весел край. Такива са битът и културата на китайците, при тях всичко е драматично", посочи още Антонио Дачовски. По думите му, с добър завършек, макар и тъжен, е финалът, защото няма смърт – "Дългът на сърцето отстъпва пред дълга към родината", гласи краят на либретото.

Деветдесет процента от артистите в постановката са китайци, които пеят и говорят на български.

"Мелодраматичните текстове и ариите са на български, за нас това беше голямо предизвикателство като режисьори и постановъчен екип, както и за тях като артисти.

Участват само студенти от специалностите: класическо пеене, музикално-сценична режисура, балетна педагогика, балетна режисура, българска фолклорна хореография и ударни инструменти, които ще видим в малко по-различна среда за тях, поради спецификата на езика.

"Нашият процес на работа започна от януари, когато имахме само четения на маса, в продължение на 2 месеца само сме чели, изграждали сме емоционалното състояние, каквото трябва да е, всеки един върху българския текст пише за това какво е емоционалното му състояние. Затова мога да кажа с ръка на сърцето, че нашите колеги ще изразят много точно емоциите на героите си", разкри Дачовски.

Режисьор на спектакъла е проф. д-р Виолета Горчева, а диригент - проф. д-р Деян Павлов.

За първи път "Страната на усмивките" се поставя в такъв чуждестранен певчевски състав. Спектакълът е копродукция между Музикалния театър и Националната музикална академия  (НМА).

СюжетътЧетиримата главни герои са Лиза, Густав, Ми, и принц Су Чонг. Представя се любовен триъгълник, между Су Чонг, Лиза и дълга към родината, а Густав и Ми, са другата влюбена двойка.

Действието се развива през 1912 година, когато Су Чонг, бива избран за министър-председател и управлява цялата държава. Разбира от своя чичо, че не може да се ожени за Лиза, защото е европейка, но пък според традицията трябва да сключи брак с четири китайски  принцеси. Двете влюбени двойки се разделят, но любовта помежду им остава жива, дори и разделени.

С постановката „Страната на усмивките“ всъщност се отбелязват два юбилея – 95 години от поставянето ѝ на берлинска сцена и 25 години от основаването на Студентския съвет при НМА.

През октомври Академията ще представи в Китай спектакъла „Наследникът“, тъй като е част от Организацията на висшите училища по изкуства в Азия.

Хореография и костюми: Постановка, която смесва културата на Виена, Европа и китайския Изток, каквато е “Страната на усмивките“, предполага пищни декори, костюми и хореография, които стават възможни благодарение на широкото партньорство между редица културни институции.

Повече подробности за творческия процес по работата на спектакъла чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум" 17.06.24: България след изборите

В началото на тази седмица, гост в предаването "Форум" беше писателят и поет Манол Глишев.  Част от темите, които той коментира бяха: Ситуацията в България след изборите Войната в Украйна Конфликтът между Израел и Хамас Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.06.24 в 18:38

Хуманното отношение към животните

В продължение на четири дни около 373 милиона души от всички 27 държави-членки на ЕС имаха право да гласуват на европейските избори, като по този начин оформиха общите политики за следващите 5 години, включително определиха съдбата на милиарди животни. Последните избори са обнадеждаващи за 91 % от европейците, които смятат, че е важно да се..

публикувано на 17.06.24 в 18:17
проф. Валентин Господинов

Директорът на Галерия "Владимир Димитров-Майстора" с първа награда за принос към културата

В съвместната продукция на Радио София и Радио Благоевград - "Заедно представяме Кюстендил" е поредната ни среща с професор Валентин Господинов, директор на Галерия "Владимир Димитров – Майстора". Той съвсем наскоро получи наградата на Кюстендил за принос в културата, стана и професор по скулптура в НХА, за предстоящия ремонт и новите..

публикувано на 17.06.24 в 17:06

Безпроблемна почивка - какво трябва да знаем

Колкото и добре да е планирана една почивка, винаги има вероятност да се случи нещо, от което да бъдем ощетени като туристи. Европейският потребителски център (ЕПЦ) дава няколко полезни съвета как да се предпазим от неприятности, за да не може никой търговец да помрачи почивката ни. Онлайн пазаруване, плануване, полет, документи, багаж са сред..

публикувано на 17.06.24 в 17:04

Празникът на черешата в Кюстендил посреща гости от страната и чужбина

Все още има проблеми с изкупуването на череши в Кюстендилско, каза пред Радио София и Радио Благоевград, в изнесеното студио от центъра на Кюстендил, кметът на общината инж. Огнян Атанасов. Той обясни, че още преди кампанията тази година, са проведени редица срещи с производителите, преработвателите, изкупвачите и с полицията, за да може..

публикувано на 17.06.24 в 15:52

Дигитално здравеопазване

Само за 3 години България успя да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването. Това обяви Борис Костадинов, директор "Софтуерна интеграция" в Информационно обслужване по време на Втората международна конференция за технологии и иновации в Югоизточна Европа. Организатор на събитието, което се проведе в Солун на 16.06.24г. е..

публикувано на 17.06.24 в 15:38
Елена Начева, която вдъхна живот на с. Смоличано над Кюстендил

"Живей с любов" и "Пробуждане 2020" - елементи от съживеното село Смоличано над Кюстендил

На открито пред сградата на общината в град Кюстендил се излъчи съвместното предаване на Радио София и Радио Благоевград. Представяме ви Елена Начева, една дама, която след години живот по света, се завърна в Кюстендилско и в едно село с почти изчезващ живот, направи детско селище „Живей с любов“ за лагери и арт работилници. Тя съживява и..

публикувано на 17.06.24 в 15:32